Épületek/Irodaépület

A Pátria Takarék központi épülete Gyömrőn

1/42

Helyszínrajz [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U

Helyszínrajz [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Elhelyezkés [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Metszetek [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Délkeleti homlokzat [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Délnyugati homlokzat [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Északkeleti homlokzat [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Északnyugati homlokzat [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Zöldfalas metszet [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Biczó József
Pátria Takarék, fotó: G. Gács Mária
Pátria Takarék, fotó: G. Gács Mária
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Biczó József
Pátria Takarék, fotó: Biczó József
Pátria Takarék, fotó: Biczó József
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: G. Gács Mária
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, forrás: A.D.U.
Pátria Takarék, fotó: Beretvás Krisztián
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Beretvás Krisztián
Pátria Takarék, fotó: Beretvás Krisztián
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Beretvás Krisztián
Helyszínrajz [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Elhelyezkés [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Metszetek [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Délkeleti homlokzat [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Délnyugati homlokzat [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Északkeleti homlokzat [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Északnyugati homlokzat [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Zöldfalas metszet [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Biczó József
Pátria Takarék, fotó: G. Gács Mária
Pátria Takarék, fotó: G. Gács Mária
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Biczó József
Pátria Takarék, fotó: Biczó József
Pátria Takarék, fotó: Biczó József
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: G. Gács Mária
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, forrás: A.D.U.
Pátria Takarék, fotó: Beretvás Krisztián
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Beretvás Krisztián
Pátria Takarék, fotó: Beretvás Krisztián
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
Pátria Takarék, fotó: Beretvás Krisztián
1/42

Helyszínrajz [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U

A Pátria Takarék központi épülete Gyömrőn
Épületek/Irodaépület

A Pátria Takarék központi épülete Gyömrőn

2015.01.14. 15:34

Projektinfó

Földrajzi hely:
Magyarország, Gyömrő

Építészek, alkotók:
Dr. Fiala István

PÁTRIA Takarék központi épülete

URL:
A.D.U. Építész Iroda Kft.

Tervezés éve:
2012

Építés éve:
2013

Bruttó szintterület:
2170 m2

Stáblista

Építész munkatársak: Gajdos Gergő Márk, Beretvás Márk
Statika: Obermayer Éva, Tatai Erika (Obermayer Kft.)
Gépészet: Pavlics György (PPR Plan Kft.)
Épületvillamosság: Kósa László, Farkas Anikó, Ulrich Norbert (Kósa e.v.)
Tűzvédelem: Hatlaczki József (Stone Fire Kft.)
Közlekedés: Tóth Csaba (Út-Teszt Kft.)

Generálkivitelező: Biczó József (Anpex Kft.)

Beruházó: Pátria Takarék

Letölthető dokumentumok:

A három takarékszövetkezet egyesülésével létrejött pénzintézet az ország egyik legnagyobbjává vált. Megújulása nem csak formális, üzletpolitikáját is érinti, a 21. századi irányokat követve új, környezettudatos szemléletet és támogatáspolitikát kíván kialakítani. Ezt arculatában is közvetíteni, amelynek emblematikus alappillére a megvalósult székház. G. Gács Mária, dr. Fiala István és munkatársaik épülete.

A 2011 nyarán kiírt építészeti tervpályázaton irodánk, az A.D.U Építész Iroda Kft. nyerte el a megbízást. Olyan épület valósult meg Megbízónk megelégedésére, amely a környezettudatos építészet legújabb innovációit tartalmazza. Olyan épület, amely egy kisváros központjának léptékéhez illeszkedik, vonzó, környezetbarát, amely nem elidegenít, hanem építészeti eszközeivel vonzani képes. Energiaforrásaiban a természethez, az ősihez nyúl vissza, de mindezt a legújabb technika felhasználásával, egyértelműen a kor szellemében, a jövőbe mutatva, egyben a környezetének is jövőt mutatva. Ezt, mint közösen felállított programot tekintettük útmutatásnak az épület megformálásában.

Az épület elnyerte Pest Megye Önkormányzata Építészeti Nívódíja 2014. II. helyezését középületek kategóriában.

Építészeti és városfejlesztési koncepció - helyszín, beépítés

Az építési terület Gyömrő város egyik főutcája – a Táncsics Mihály utca – és egy vele párhuzamos lakóutca – a Petőfi Sándor utca – közötti átmenő telek, hosszirányú lejtése a két utca között mintegy másfél méter. A csatlakozó telkeken a településközpontban ma megengedett beépítési magasságot elérő, részben azt meghaladó, meglehetősen heterogén épületek állnak.

Elhelyezkés [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
2/42
Elhelyezkés [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U

A környezet és a telek adottságainak részletes elemzését követően a tervezést végigkísérő legfontosabb szempontok: igazodni a környezet léptékéhez, megtartani a meglévő növényzetből az értékeset, úgy megoldani az épületegyüttes elhelyezését, hogy a lehető legnagyobb összefüggő zöldfelület alakuljon ki, s hogy az így létrejött tereket a felhasznált építészeti eszközökkel vizuálisan lehetőleg még tovább bővítsük.

A tervezett beépítés Építtető kifejezett kérésére a főutca helyett a csöndesebb Petőfi utcára fordul, innen nyílik a főbejárat, a megmaradó hatalmas, a vezetői tömb irodáiba „beköszönő” fenyőkhöz igazítva. Az irodai tömb végigfut az oldalhatáron, majd - a már meglévő középületek példáját követve - visszahúzott térfalat képez a Táncsics utcán. A két épületegységet üveg átrium köti össze.

A beépítési vonalat ekként megállapítva, a tömeget ily módon kisebb egységekre törve, építészeti eszközökkel elértük, hogy az épület a környezettel harmóniába kerüljön, a szomszédjaival megfelelő utcaképet alkosson, a kisvárosi léptéket megőrizze, s a főútra forduló városi középületek előtti terek „zöld” városvonulatát szolgálva, azt továbbvigye.

Metszetek [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
3/42
Metszetek [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U

A gépkocsikat süllyesztett parkolóban helyeztük el, kihasználva a szintkülönbséget. Ezzel a megoldással lehetővé vált az energiaigényes gépészet mellőzése, a parkoló természetes szellőzésű, a tervezett felülvilágítókkal részben természetes megvilágítású. A felszíni vendég-parkolók a Petőfi utcára fordítva-, az akadálymentes parkoló a Táncsics utcai oldalon lett kialakítva, ahonnan az épület közvetlenül „szintben” érhető el.

Az épület mindkét utca felől megközelíthető, a belső kert éjszakára lezárható, ugyanakkor jelentős gesztussal helyet ad területén a közösségnek: a gyerekeknek játszóteret, árkádja alatt pedig árnyas pihenőhelyet nyújt.

A főbejárattól az előcsarnokon keresztül és a belső átriumból közvetlenül is jól látható az öreg diófát magába foglaló védett belső kert, ami aztán „kifordul” a Táncsics utcára, magához húzva az ott sétálót beinvitálja, vagy ha gyermekével pihenni vágyik, marasztalja a tervezett öko-játszótéren. Az üvegfalon át beszalad az átriumba, folytatódik ott a zöldfalban, tavának vízcsöppeit érzékeljük az egyedi világításban. A kint és bent teljes egysége jön létre.

Az átriumnak többes célja van: transzparenssé teszi az épületet, eleganciát, nagyvonalúságot biztosít, a belső kert folytatása, tömör oldalfalán zöldfal került kialakításra, ugyanakkor növeli az épület homlokzati felületét, azaz a megnyitási lehetőséget, hiszen üveg tetejével, oldalfalaival természetes világítást biztosít a ráfordított helyiségeknek. Nem elhanyagolható szerepe az energiafelhasználás területén, hiszen hő-csapdaként működik, a szellőző hálózatba kötve hűtő-fűtő energiát biztosít.

Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
14/42
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő

Az épület szívében, az üveghíd és az egyedi lámpakompozíció nappal és éjjel is kiemeli a központi teret.

A tömbök az átrium nyitottságával szemben kívülről zártak, „tömörek”, a belső felnyitott homlokzatukon a „vertikális kert” gyönyörködtet, (amely elnyerte a ZEOSZ 2014 évi Beltéri zöldfal pályázat 1. helyezését – növénydesign, kivitelező: Green Fortune Kft. ) mellyel kedvezőbb mikroklíma, nagyobb zöldfelületi arány hozható létre, a végtelen kert látszatát keltve.

Funkcionális elrendezés

Az épületegyüttes átriumhoz csatlakozó két tömbjéből a Petőfi utcai az igazgatósági, a belső, Táncsics utca felé nyúló az irodatömb. A pinceszintre kerültek az irattárak, raktárak, az épületgépészet terei, valamint a gépkocsi tárolók. Az épület teljes nettó területe 2.315,68 m2.

A két irányból átjárható és több irányból átlátható előcsarnokhoz és átriumhoz kapcsolódnak a tárgyalók. A földszinti nagyterem a városi közösség számára is nyitott. A kettős légterű átrium galériájáról érhető el az igazgatóság, ahol az irodák egy reprezentatív felülvilágított központi térhez kapcsoltak, szellősen, áttekinthetően, az együttdolgozás feltételeit kiválóan megteremtve. Az emeleten a két tömböt az átriumban üveghíd köti össze.

Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
12/42
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő

A dolgozók komfortérzete, jó munkahelyi közérzete rendkívül fontos, értékteremtő, ezért öltöző és pihenő, rekreációt biztosító helyiségek, dolgozói étkező, azaz közösségi-szociális terek kerültek az épületben elhelyezésre, akadálymentes kialakítással.

A tömbök pillérlábaikon belépkednek az átriumba, a teljes átlátás, a kint és bent érzékeny áthatását, átjárását biztosítva.

Szerkezeti kialakítás, alkalmazott anyagok

A mindenkori rugalmas térszervezés lehetősége egy irodaépületnek nagy értéke, ezért a szerkezeti elemek elhelyezése maximális flexibilitást mutat, a pillérek és faltestek a felettük lévő födémekkel együtt „Vierendeel” szerkezetet alkotnak, így biztosítva a lehető legnagyobb egybefüggő tereket, melyek felosztása szerelt válaszfalakkal történt.

Az épület pinceszintjén az épület két elvi tömbre bontott, a fűtetlen parkolóra és a fűtött pinceszintre. Az alacsony energiafelhasználás érdekében a fűtött tömböket teljes hőszigetelő burok veszi körbe. A „hőhídmentességet” a vertikális szerkezetek hőszigetelése, illetve csillapító hőszigetelő szakaszok biztosítják, a szerkezetben a szükséges helyeken hőhídmegszakító elemek elhelyezésével. A tetőn 120 db közvetlenül héjalásba integrálható fotovoltaikus elem került elhelyezésre. 

Az épület alacsony energia szintűre tervezett, ezért homlokzatkialakításánál az átszellőztetett burkolati rendszert, mint alapkövetelményt tekintettük. A nyílászárók elé az épületfelügyeleti rendszerbe kötött árnyékolók kerültek, melyek az épület energiaháztartását jelentősen javítják. Az elkészült épület hőkamerás beméréssel igazoltan „A+” minősítésű.

Északnyugati homlokzat [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U
7/42
Északnyugati homlokzat [nagyobb méretért lásd a letölthető dokumentumokat], forrás: A.D.U

Az épületen, az épületben és környezetében döntőrészt természetes anyagokat használtunk, úgymint kő, fa, laminált parketta. A fedés anyaga fémlemez. A garázslehajtó vasbeton falain a természetet idézően zsalumatricával készült „nád lenyomat” látható. Az anyagok a teljes épületben átfolynak a térelhatárolásokon, a külső burkolat anyaga áthatol az üvegeken. A fal és padlóburkolatok megegyeznek a kül- és beltérben. Az épület áthatásaival eggyé olvad a környezetével.

Innovatív műszaki megoldások, Környezetvédelmi szempontok

Célunk, hogy passzívház közeli épületet hozzunk létre, megvalósult. Az épület passzívház minősítéssel ugyan nem rendelkezik, hiszen nem kizárólagosan természetes energiát használ, de energetikai mutatói kiválóak, minősítése A+.

A teljes hőszigetelő burokba épített épület közműellátása természetes energiahordozók, megújuló energiaforrás felhasználására épül, geothermikus energiával, padlófűtéssel, fal- és mennyezetfűtéssel-hűtéssel. A szürke szennyvíz újrafelhasználásra, a csapadékvíz szikkasztásra, gyűjtésre kerül. A locsolás ezzel, vagy az épület mellett fúrt kút vízével történik, mely automatikus, vízszálmegszakításos átkapcsolási lehetőséggel bír a hálózati vízre. A melegvíz fűtését a talajhő/víz üzemű hőszivattyú biztosítja. Az átrium az energiagazdálkodási rendszerbe beszámításra került (fűt-hűt), az elektromos kialakítások energiatakarékos, energiatudatos rendszerek, pl. fotovoltaikus elemek, jelenlétérzékelők, „intelligensen vezérelt” ház.

A lépcső és lift kialakításánál akusztikai csillapítások vannak. Az alkalmazott berendezések és termékek energiatakarékosak, az újrahasznosítás és a természetes energiák és anyagok használata fő szempont volt. A tervezett tartószerkezet kis anyagigényű, gazdaságos.

Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő
35/42
Pátria Takarék, fotó: Gajdos Gergő

Az épület valamennyi gépészeti és elektromos rendszerét igyekeztünk úgy megtervezni és kiépíteni, hogy azok a mai kornak megfelelő, korszerű technikát képviseljenek, hosszú távon adjanak környezet-kímélő, gazdaságosan üzemeltethető épületet, hogy környezetbarát megoldásokat alkalmazzunk. (a tetőkön 195 m2 területű fotovoltaikus elem, 22 db 100 méteres talajszonda - az épület fűtéséhez nem használunk gázt)

Épületfelügyeleti rendszer került kiépítésre, mely az épület pinceszintjén telepítésre került gépészet (Hőszivattyúk, klímák, légkezelők) vezérlése, a közösségi világítások kapcsolása, a napenergia rendszer portán lévő kijelzése és a pinceszinten kiépítésre kerülő felügyeleti szekrény közötti kommunikáció megteremtését szolgálja, valamint a tűz-, és vagyonvédelmi rendszer vészjelzéseit fogadja, vezérli az árnyékoló rendszer égtáj és időjárás szerinti programozását. Időjárástól, napszaktól függően és akár programozhatóan vezérli rendszereinket. Meghibásodás esetén riasztást küld.

Az épület legtöbb helyiségében jelenlét-érzékelők „figyelik” hogy van-e bent dolgozó és van-e elegendő fény munkája végzéséhez. Ezen adatokból kapcsolja a rendszer a világítást. Minden gépészeti és elektromos rendszer automatizált, így a legkedvezőbb hatásfokon üzemeltethető. Ennek hatására csak annyi energiát használunk, ami pont elegendő az épület ellátáshoz, nincs és nem is lehet pazarlás.

Budapest, 2015. 01. 08.

G.Gács Mária
okl. építészmérnök
vezető tervező


Díjak

Pest Megye Építészeti Nívódíja 2014
középület kategóriában II. díj
Az Év beltéri zöldfala 2014

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk