építészet : környezet : innováció

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed tervpályázat

I. díjas az 5-ös számú pályamű;
szerző: MCXVI Építészműterem Kft.,
vezető tervező Csaba Kata, Herczeg László és Pintér Tamás János

I. díjas az 5-ös számú pályamű;
szerző: MCXVI Építészműterem Kft.,
vezető tervező Csaba Kata, Herczeg László és Pintér Tamás János

 

déli tér

Részletes bírálat:

A terv koncepciója érzékeny egyensúlyt tükröz a karakteres, nagy hagyományú területen megengedhető-, ill. kívánatos beavatkozások módját és mértékét illetően. A hozzátett építészeti elemek kiemelik a megőrzött, nőtt történeti együttes értékeit (interferencia), nem konkurálnak azokkal. Lehetővé teszik - a kialakult struktúrához hasonlóan - a program fokozatos és gazdaságos megvalósítását is.

A hozzáépítések arányosak, a terület morfológiájának átérzéséről tanúskodnak. Harmonikus új minőség jöhet létre, melyben különleges hangsúlyt nyer az öröklött érték.

A déli területet a kellemetlen toldalékok bontásával tágítja, és az itt elhelyezett parkolót hátulról, a forgalmas Zsolnay utcába kötő Basamalom utcáról tárja fel. A gondolat kedvező megoldást eredményezne, azonban megvalósíthatósága a Basamalom utca szintviszonyai miatt kérdéses.

A Zsolnay utca két oldalán tervezett funkciókat térről- térre átvezető széles híddal köti át.

Az egyetemi negyed funkcióinak csoportosítását átgondolva az elkülönülő déli rész intenzívebb bekapcsolására kedvező javaslatot ad.

Az északi területnél a Major utca törésénél nyitott új bejárat az utca vonalát folytatja, és a terület szintviszonyait szépen kihasználva vezet a csodák palotája "támfalaként" a természettudományi múzeumig. E térsor összekapcsolja és átvezeti a bábszínházhoz kapcsolódó fölső, értékes terület parkjában elhelyezett rekreációs funkciókat a Sikorski múteremház előtti helyreállított parkos tér felé.

A toldalékoktól megtisztított Alkotó Negyed funkciói jól átgondoltak, szépen kidolgozottak. A családi és gyártörténeti kiállltás elhelyezése a gyár felé vezető átkötés előtt, a két-, hétszögű pillérállású nagy térbe telitalálat.

Az É28-as épület egy traktusának bontása és az így kiszabaduló régi homlokzat kedvező hatású döntés, miként a menza és étterem funkciók áthelyezése a déli területre is. Utóbbi nagyobb élettel tölti meg a déli területet, és az átvezető "térszerűen" széles hidat, melynek formaképzése sajnos nem áll a gondolat színvonalán.

A Bíráló Bizottság jónak tartja a látogató központ -menza- időszakos rendezvénytér épületegyüttesének helyét, kialakítását, és elfogadhatónak az időszakos rendezvénytér -többcélú közösségi tér-, valamint a multifunkcionális tér egymást támogató integrálását a parkoló felett. A tervezett megoldás további egyeztetéseket igényel, de az épület mellett kialakított nagy tér bőven nyújt lehetőséget az épület esetleges bővítésére is.

A pályázathoz külön kertépítészeti szakági munkarész nem készült. Ennek ellenére a helyszínrajz alapján akceptálható kertépítészeti megoldás körvonalazódik. Eszerint a kelel-nyugati irányban megosztó, tördelt vonalvezetésű épület a kertet egy felső és egy alsó kertre tagolja úgy, hogy mindkét rész morfológiai kialakítása megfelelő, az egyes részek önállóan teljes értékűvé tudnak válni. Komplex kertépítészeti terv készítésével értékes és jól funkcionáló kertegyütles hozható létre.

A Bíráló Bizottság a tervet érzékeny és arányos megközelítése, kidolgozottsága és megoldásai alapján 1. díjban részesíti.

vélemény írásához jelentkezzen be »