építészet : környezet : innováció

A sas leszállt - az Üllői úton

A monumentális alkotásairól ismert Szőke Gábor Miklós rekordméretű szobrot készített a Ferencvárosi Torna Club megrendelésére, amelyre az új Albert Stadion és az azt körülölelő tér építési kivitelezője, a Market Zrt. az FTC-vel közösen kérték fel a művészt.

Az építészet és a képzőművészet határát feszegető szobrászművész ez alkalommal is gigantikus állattábrázolásaiból indult ki: az FTC címeréből ismert sas madarat formázta meg, rozsdamentes acél zártszelvényekből és lemezekből.

A szobor monumentalitását jól jellemzik méretei: szárnyfesztávolsága 16 méter, magassága és hosszúsága 8 méter, a madár tömege meghaladja 15 tonnát.

A sas ábrázoláshoz a szobrászművész visszanyúlt az FTC eredeti címerében szereplő totemállathoz, mint az egyik legkomplexebbb jelentéssel bíró állathoz, amely egyszerre szimbolizálja az akaraterőt, a szabadságot és a rendkívűli teljesítményt. Ez a ragadozómadár repül a legmagabbra és rendelkezik a legélesebb látással.

Látványterv

A szobor karakterét Szőke Gábor Miklóstól már megszokott expresszív kifejezésmód jellemzi, amelyet tovább erősítenek a több mint 5000 darab fémhasábból álló felborzolt tollak, a szobor egyedi, pulzáló struktúrájával.

Szőke Gábor Miklós eddigi magyarországi, fa anyagú szobraival ellentétben fémet használt a szobor megalkotásakor. Az összetett zártszelvényekből álló vázszerkezetet kéthónapos tervezés előzött meg, a statikai terveknél a szobrászművész csapata figyelembe vette a terhelhetőséget, az időjárási viszonyokat és felmerülő természeti katasztrófákat.

Sas készülőben, fotó: Viszlay Márk

Az FTC címerábrázolásának megfelően a sas egy futballabdára csap le, amelyet egy 1920-as évekbeli varrásmintázatú labdáról formázott meg. A vázszerkezetre épülő labda betonkérgének készítője a szintén nemzetközi szinten elismert magyar dizájner páros Ivánka Katalin és Ivánka András jegyezte Ivanka Stúdió és Beton Üzem vállalkozás.

Az óriás futball-labda, amely anyagában eltér a rajta álló sastól, színezett, világosszürke - sötétbarna betonból készült. A kompozíció két különböző anyagú és megfogalmazású eleme párbeszédbe kerül egymással, a szabályos gömb alakú, tömbszerű, rusztikus, matt beton labda még jobban erősíti az áttört, számtalan fénylő fémdarabból álló sas dinamizmusát, mindent elsöprő erejét. A monumentális szobor részleteiben, közelről is izgalmas látványt nyújt.

Sas készülőben, fotó: Viszlay Márk

A sas szobor közvetlen környezetét körülölelő térrészlet tervezése szintén Szőke Gábor Miklós nevéhez köthető. A kompozíció a Fradi címerben látható három „E” betű (erkölcs, erő, egyetértés) által kimetszett háromszög közepén áll, középtengelye a stadion középpontja felé irányul. Az „E” betűk és az általuk kirajzolt háromszög a labda anyagával egyező, egyedi gyártású anyagában színezett Ivanka beton térkövekkel van kirakva, mely a színek és felületi kiképzések váltakozásával messziről kirajzolódik a hatalmas téren.A szobor kivitelezését a Panelko Kft. végezte, több mint 20 szakképzett hegesztő közreműködésével.

Az Üllői út teljes látképét átalakító sas és stadion hatással lehet a hazai turizmusra is. Magyarországra érkező látogatók az új Albert stadiont és az FTC sas szobrát fogják először észrevenni, mint a város nevezetességét.

Esti sas, fotó: Viszlay Márk

A rekordméretű szobor akár Budapest jelképévé is válhat, örülnék, hogy a sast körülölelő tér több generáció számára nyújtana találkozási pontot és az akaraterőt, szabadságot szimbolizáló madár segítené sportolóink sikereit itthon és szerte a világban.” – tette hozzá Szőke Gábor Miklós.

forrás: SZGM

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »