építészet : környezet : innováció

A szlovén OFIS architecti új stadionja a fehérorosz Bariszavban

A világon végigvonuló extrém külsejű és szerkezetű stadionépítési láz újabb állomása a fehérorosz Bariszav csapatának megújult otthona, amit a szlovén OFIS arhitekti tervezett. A hatalmas, lukakkal megszaggatott pacaszerű épület számos szórakoztató funkciót is rejt magában.

A Herzog & de Meuron-féle müncheni Allianz Aréna és a 2008-as pekingi madárfészek után úgy tűnik, teljesen új generációba lépett világszerte a stadionépítés. Az épületek és a tartalmak a korábban megszokottakhoz képest lényegesen megváltoztak, egyre inkább egy vidámparkhoz kezdenek hasonlítani. Most a fehérorosz Bariszav városában rukkoltak elő igen merész formákkal a helyi futballcsapatnak helyet adó új stadionnal. Az állami megrendelésre készülő létesítmény a stadiontervezésben sem járatlan szlovén OFIS arhitekti iroda tervei alapján épült meg.

FC Bate Stadion, Bariszav, Fehéroroszország. Forrás: OFIS

Az új létesítmény - akárcsak Debrecenben - erdei környezetbe épült, fenyőkkel kölülvéve, az UEFA sztenderdjeidnek megfelelő, magas színvonalon. A 13.000 ülőhelyes stadion mellé kiszolgáló területek létesültek: 3000 nm-en, parkolók, megfelelő elvezető utakkal, vízfelülettel. A stadion kijárataihoz orientált parkoló-részlegeket egymástól erdősávval választották el, onnan külön utak vezetnek a város felé.

FC Bate Stadion, Bariszav, Fehéroroszország. Forrás: OFIS

A stadion legnagyobb meglepetése természetesen a homlokzat vizuális megjelenése: hatalmas alumínium csepp az erdő közepén. A látszólag randomszerűen nagy üvegfelületekkel átlukasztott alumínium lemezek szabálytalan gyűrűt alkotnak a fáskörnyezetben. A lukacsos ruhaként a stadionra dobott burkolat a futballt kiszolgáló funkciók mellett ma már megszokott szórakoztató igényeknek is megfelelő multifunkcionális teret rejt magában.

FC Bate Stadion, Bariszav, Fehéroroszország. Forrás: OFIS

Az alumínium köpeny mögé bújtatott, váltakozón 3 és 4 szintes épületben éttermek, bárok, kávézók tekepálya, testépítő terem és üzletek, a parkolóból külön lifttel megközelíthető legfelső emeleten pedig VIP részlet létesült. A tervezés során arra törekedtek, hogy az építmény a focin kívül is külön életet tudjon élni, a többletfunkciókat a városi közönség a meccsek idején kívül, külön bejárókon érheti el és használhatja. Éjszaka pedig az épület monokróm alumínium burkolata szinte eltűnik, eggyé válik a felületről visszatükröződő éggel, így a kivágásokban élesen megjelennek az épület belső terei, a színes, szivárványos belső struktúrák, ezzel egy teljesen más építmény bukkan elő a pacából.

Bán Dávid

 

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »