építészet : környezet : innováció

A természet a vászon - Castle Resort

A természet és az építészet szintézisére, a látogatók igényeire építette koncepcióját Vági Péter, Jaskó László és Bedő László. A nemzetközi Castle Resort pályázaton elismerésben részesült terv egy térben úszó funkciók kompozíciójaként megvalósuló épület lehetőségét, a mesterséges és a természetes elmosódó határát tárja elénk. 

Helyszín

"Az erőd alatt húzódó lejtő alján elhelyezkedve Roccamandolfi az ősi Itália látványát nyújtja, szoros kapcsolatban a földdel, a természet ciklusaival és ősi mesterségekkel. Egy olyan hely, ahol megállt az idő. Szökőkutak, szűk utcák, ahol az ajtók és zsalugáterek egymás után sorakoznak, egy festői pillanatokat és sokszínű hangulatot árasztó csendes falu. Évezredes hagyományok őrzőjeként (szent és világi hagyományok elbűvölő keveréke), Roccamandolfi az ideális úti cél azoknak, akik a karakteres, az eredeti Olaszországra kíváncsiak, mely a távoli nyelvjárások és ősi hagyományok örökségét nyújtja. A kastély ajánlott építészeti programjához hűen, a pályázók megragadhatják az alkalmat, hogy megtapasztalják ezt a történelemben és hagyományokban gazdag hátteret, mely után nem egy szálláshelyet, hanem egy, a terület fejlesztését és igazi megértését segítő központot alkothatnak. A helyszín a vendégszeretet és az oktatás tökéletes szintézise lesz, ahol a kikapcsolódás élménye egy kiterjesztett és kulturális hagyatékot idéző környezetben helyezkedik el." - részlet a pályázati kiírásból


tervezési helyszín- Roccamandolfi - fotó: YAC


Program

"A Castle Resort lehetőséget ad a pályázóknak a tervezési ötletek széles skálájára: a természet és építészet dialógusától kezdve a modern beavatkozás és történelmi hagyaték meglétéig (melyek kifejezetten figyelemre méltóak). A beavatkozás lehet rejtett vagy megmutatkozó, tiszavirág életű vagy állandó; célja minden esetben a tájjal való mély kapcsolat kialakítása, a természetes és mesterséges fennkölt egyesülése, ami végigkíséri a látogatókat az itt eltöltött idő alatt. Modulok nyílhatnak a táj lankáján, alkotó elemek szúródhatnak a sziklába, vagy épített szerkezet emelkedhet a fák fölé. Határt csak a képzelet szabhat. Egy olyan központ a cél, ahol a pihentető hangulat már-már misztikus szintet ölt, segít elmenekülni a hétköznapok kaotikus metropoliszából, menedéket nyújtva táborozóknak és turistáknak. Virágzó és változatos hátterének köszönhetően a létesítménynek megoldást kell mutatnia a nagy igényeket támasztó és exkluzív közönségeknek is. Éppen ezért, különböző funkcionális megoldásokat javaslunk; a kompozíció, a táj látványának integrálása és átalakítása, valamint az egyik fent említett funkció nagyobb hangsúlya a pályázat szerves része, és teljes mértékben a pályázó saját döntése." - részlet a pályázati kiírásból


munkaközi skiccek - tervező: Vági Péter, Jaskó László, Bedő László


Műleírás

A pályázati kiírás számos javaslatot tartalmazott a lehetséges építészeti megközelítések tekintetében. A helyszín sokrétűsége és a program szabadsága megengedte számunkra, hogy a tervezés során ezeket nyitottan kezeljük. A koncepció kialakításánál nem választottunk a vázolt programlehetőségek és beépítési formák közül, sokkal inkább egyfajta szintézisre törekedtünk, amely kielégíti mind az ide látogatók, mind az itt élők igényeit. A számunkra idegen helyszínre történő tervezés során kiemelten fontosnak tartottuk a program analízis folyamatát. Kik látogatnak el ide? Milyen léptéke van egy ilyen létesítménynek? A vendégeknek milyen funkció-igényei vannak? Melyek a hely legfőbb értékei és ezek hogyan mutathatók be a leghatékonyabban? Hogyan kapcsolható össze úgy az építészet, a természet és a nagyravágyás, hogy nemzetközi célállomás szülessen belőle?

A hely mélyreható megismerését követően tudtuk összeállítani programunkat. Célunk egy mindenki számára egyenlően elérhető létesítmény megalkotása volt. Ennek megfelelően a célközönségünket nem korlátoztuk egy adott felhasználói rétegre sem. A koncepciónk egy olyan ház létrehozása volt, mely összefüggő szövetként jelenik meg a tájban. Itt, akárcsak egy településben, minden egy helyen megtalálható. A várhoz vezető út a házhoz érve kiteljesedik, illetve eggyé válik azzal. Az épített struktúra a mozgás részévé válik. A ház többrétegű vizuális kapcsolatokkal teszi még izgalmasabbá az ide látogatók útvonalát. Az ösvényen haladva újabb és újabb nézőpontból tárul elénk a hely.


YAC-Castle Resort - tervező: Vági Péter, Jaskó László, Bedő László



Az épület térben úszó funkciók kompozíciója, a természet átjárja a külső és belső tereit egyaránt. Az épített környezet határai ebben a megfogalmazásban elmosódnak, a mesterséges együtt él a természetessel. Az így létrehozott szövet minden ide érkezőnek nyújt valamit: szállást a hosszasan időzőknek, büfét a túrázóknak, kilátópontot a kíváncsi szemeknek, sátorverő helyet az átutazóknak. A ház térbeli elhelyezkedése teljes panorámát tár elénk. A szálló konyhájából láthatjuk a várat, vagy a büféből csodálhatjuk az előttünk magasodó Monte Miletót. Egyszerre tapasztalhatjuk érzékelésünkkel az idő által egymásra épített korlenyomatokat (a vár különböző rétegeit, egészen napjainkig), illetve az érintetlen természetes környezetet.

Az egyes elemek egyenrangú elemekként képezik a táj szerves részét. Tervezett épületünk ezt a lenyűgöző, koherens párbeszédet hivatott bemutatni az ide látogatóknak. A bemutatás célja így egyszerre a kellemes időtöltés és a hely által nyújtott tanulási lehetőség kihasználása. Az épített struktúra és az alkalmazott anyagok a kijelölt célt szolgálják. A rétegelt ragasztott fatartók tökéletes paraméterekkel rendelkeznek a szövet mozzanatainak lekövetéséhez. Az egyes komponensek égetett fa felületei időtállóságot fejeznek ki, képesek harmonikus viszonyba kerülni a meglévővel. A nagy üvegfelületek és a járófelületek burkolatazonossága közvetlenebb kapcsolatot biztosít a külső és belső tér határainál. A táj időben változó, mégis állandó vásznat képez a ház körül. Az egyes szerkezeti-, építészeti megoldások hivatottak a megismerés mélységét a lehető legnagyobb mértékben növelni. Úgy gondoltunk az üdülőre, mint egy hozzáférési pontra. Egy hozzáférési pontra egy olyan táj felfedezéséhez, ami tele van lehetőségekkel és a természet szépségével. Ami úgy lett kialakítva, hogy hozzátesz, fejleszti a terület rendkívüli potenciálját, miközben megvalósítja az építészet és tájkép tökéletes összhangját.


YAC-Castle Resort - tervező: Vági Péter, Jaskó László, Bedő László



A YAC Castle Resort nemzetközi pályázatán 559 csapat vett részt, több mint 100 országból. Csapatunkkal Finalist Mention (összesen 30 díjazott) elismerésben részesültünk. 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »