építészet : környezet : innováció

A tudás kristályfelhője — múzeum épül Lyonban

Musée des Confluences, Lyon, Franciaország
Tervezés: Coop Himmel(b)lau, Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Partner
"
A Musée des Confluences nem kíván az intellektuális burzsoázia temploma lenni, hanem olyan középület, amely a mai kornak megfelelő tudáshoz nyújt bejárást mindenki számára."

Musée des Confluences, Lyon, Franciaország

A jövő társadalma a tudás társadalma lesz. Ezt a tudást azonban nem könnyű világosan elkülöníthető témakörökre osztani. Az innovációk a köztes terekben, a meghatározhatatlanban, az átfedésekben és a hibriditásban jönnek létre. A jövőt illető kérdésekre a technológia, a biológia és az etika átmeneti területein kapunk választ. Pontosan ezek a területek a Musée des Confluences központi elemei.

A formák mutációi, a deformáció, a szimultaneitás, a lebomlás és a változékonyság mind nagy hatással vannak az építészetre. Az ezen elvek mentén készülő épületeket a különböző egységek interaktivitása, fúziója és mutációja jellemzi, melyek következtében új formák jönnek létre.

A Musée des Confluences nem kíván az intellektuális burzsoázia temploma lenni, hanem olyan középület, amely a mai kornak megfelelő tudáshoz nyújt bejárást mindenki számára. Közvetlen és aktív használata révén az épület nemcsak múzeum, hanem városi helyszín is lesz. Az építészet segítségével itt a múzeumtipológia és a városi helyszínek jellemzői alkotnak egyfajta hibridet.

 

 

Kemény és puha tér
A két, komplex módon összekapcsolódó építészeti egység koncepciója a helyszín meglepő interfész jellegű helyzetéből adódott. A város felé emelkedő kristály a városi fórum és a bejárat szerepét kapta. Könnyen befogadható formája a mindennapi világra reflektál. A felhő ezzel ellentétben a jövőről való tudást rejti magában – számtalan átmenet és rejtett áramlatok puha tere ez.

A Musée des Confluences koncepciójában a jelen és a jövő, az ismert és a még ismeretlen fogalma a látogatók kiváncsiságát ösztönző térbeli elrendezésben is visszaköszön majd. A sziget déli csúcsánál elterülő park meghosszabbításaként új városi tér alakul ki – egy rámpákból és különböző felületekből álló táj, amelyben a külső és a belső tér összeolvad, és ezzel dinamikus térsor alakul ki. Ez a mozgás a kiállítóterek váltakozó térstruktúrájában is megjelenik majd.

A zárt „fekete dobozok“ és a nyitott kiállítóterek a kétszintnyi belmagasságot kihasználva váltják egymást. Az építészet ugyanolyan változékony, mint a múzeum tartalma. A városi események folyamatos újragondolása révén Lyon regionális és globális kontextusban is fontos szerepet tölthet majd be.

szöveg és fotó: Coop Himmelb(l)au



tervezés: Coop Himmel(b)lau Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Partner
felelős tervező: Markus Prossnigg
projekt koordinátor: Mona Bayr
projekt-team Bécsben: Christopher Beccone, Guy Bébié, Lorenz Bürgi, Wolfgang Fiel, Peter Grell, Kai Hellat, Robert Haranza, Alex Jackson, Georg Kolmayr, Daniel Kerbler, Lucas Kulnig, Andreas Mieling, Marianna Milioni, Angus Schoenberger, Andrea Schöning, Mario Schwary, Markus Schwarz, Oliver Tessmann, Dionicio Valdez, Philipp Vogt, Markus Wings, Tom Wiscombe, Christoph Ziegler
kivitelezés vezetése: Jean Pierre Debray, Philippe Folliasson
projekt-team Lyonban: Peter Grell, Niels Hiller, Thomas Margaretha, Francois Texier, Etienne Champenois

megbízó: Département du Rhône, Lyon, France
a megbízó képviselője: SERL, Lyon
koordináció: Mazet & Associes, Párizs
szerkezettervezés: B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt,
Arcora, Párizs
Khephren, Párizs
fűtés-szellőzés: Alto Ingenerie, Párizs
akusztika: Cabinet Lamoureux, Párizs
médiakonzultáció: Cabinet Labeyrie, Párizs
világítás: Har Hollands, Eindhoven

projektadatok

a telek területe: 20.975 m²
nettó alapterület: 26.700 m²
bruttó alapterület: 46.476 m²

pályázat: 2001
a tervezés kezdete: 2002
a kivitelezés kezdete: 2006. októbere
várható befejezés: 2009

teljes építési költség: 100 millió EUR
látogatószám (előirányzat): évi 500000

vélemény írásához jelentkezzen be »