építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A türelem rózsát terem - 16 éves történet végén díjeső Steven Hollnak a Knut Hamsun központért

Norvégiában több, mint 300 újságcikk keretében óriási vitát kavart Steven Holl merész elképzelése a norvégok Nobel-díjas írójának, a Knut Hamsunnak dedikált kulturális központ terve. Tavaly végre megnyílt, és bár a 16 éves koncepció nem sérült, időközben egy high-tech vetítéstechnikával fölszerelt auditóriummal majdnem a duplájára nőtt a program.

Knut Hamsun, Norvégia leginvenciózusabb 20. századi írója, már első regényében, az Éhség-ben a kifejezés új formáját vezette be. 1920-ban irodalmi Nobel-díjat kapott az Anyaföld áldása című regényéért, későbbi munkái, mint pl. a Pán (1925), Rejtelmek (1921) alapján a modern irodalom atyjának tartják Norvégiában. Ez a Hamsunnak dedikált épület az északi sarkkörön túl, egy Hamarøy melleti faluban áll, közel ahhoz a farmhoz, ahol az író felnőtt. A 2700 négyzetméteres épületben kiállítótermek, könyvtár és olvasóterem, kávézó és egy high-tech vetítéstechnikával fölszerelt auditórium kapott helyet. Hamsun írásai különösképpen a filmművészetre hatott, több mint 17 film készült a regényei alapján.

 

Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects, fotó: Iwan Baan
Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects, fotó: Iwan Baan
Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects
 

 

Az „épület, mint test: láthatatlan erők harctere” koncepció vezette a tervező Steven Holl és csapata képzelőerejét, amit a külsőn és a belsőn is kifejezésre juttattak. A faburkolatú külsőt a felületen áthatoló, rejtett impulzusok szakítják meg. Egy üres hegedűtokra emlékeztető balkonnak például csodás akusztikai tulajdonságai vannak, míg a kilátás felé nyíló balkon – az alkotók szerint – emlékeztet „egy lányra, aki feltűrt ingujjban sárga táblákat fényesít”.

 

Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects, fotó: Iwan Baan
Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects, fotó: Iwan Baan
Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects, fotó: Iwan Baan
 

 

Az épület sok más aspektusa is használja a népi építészetet, mint inspirációt a re-interpretáció során. A kátrány-fekete külső faburkolat jellemző a nagy fagerendás skandináv templomokra. A tetőkert hosszú fűszálai - modern eszközökkel - a gyeppel borított, tradicionális norvég tetőket idézi. A durva, fehérre festett betonfalú belső tereket az átlósan beeső fénysugarak jellemzik, s az év bizonyos napjaira eső visszaverődésével is kalkuláltak a tervezők. Az ilyen furcsa, meglepő és rendkívüli élmények a térben: a ki- és átlátások és a fény inspiráló keretet ad a kiállításoknak.

 

Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects, fotó: Iwan Baan
Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects, fotó: Iwan Baan
 

 

A ház egy évvel ezelőtt nyílt meg, 2009. augusztus 4-én, Knut Hamsun 150. születésnapja alkalmából. Az 1994-ben tervezett épület túlélte a norvég sajtóban több, mint 300 cikket generáló vitát. 2005-ben az eredeti elképzelés került vissza a képbe, Alf Einar Øien és Aaslaug Vaa támogatásával, az oslói LY Arkitekter építészirodával való szoros együttműködésben. A épületben az összes eredeti tervezői elképzelés megvalósult, de időközben kiegészült egy közösségi auditóriummal. Ez egy gyalogos átjáróval kapcsolódik a házhoz, amely az alsó előcsarnokból érhető el. 

 

Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects. Keleti homlokzat.
Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects. Északi homlokzat.
Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects. Déli homlokzat.
Knut Hamsun központ, Norvégia - építész: Steven Holl Architects. Metszet.
 

 

Ezért az épületért a Steven Holl Architects 1997-ben megkapta a Progresszív Építészet Díját (USA), 2010-ben pedig három jelentős elismerést kapott: AIA NY Architecture Honor Award (USA), Észak Norvég Építészeti Díj (Norvégia), valamint a Nemzetközi Építészeti Díj (USA/Írország) kitüntetettje.

 

Knut Hamsun központ, Norvégia - Steven Holl rajza (vízfesték)
Knut Hamsun központ, Norvégia - Steven Holl rajza (vízfesték)
Knut Hamsun központ, Norvégia - Steven Holl rajza (vízfesték)

 


A projekt neve: Knut Hamsun Center - Hamarøy, Norway

vezető tervező: Steven Holl

építész tervezők: Noah Yaffe, Francesco Bartolozzi, Ebbie Wisecarver, Erik Fenstad Langdalen, Gabriella Barman-Kraemer, Yoh Hanaoka, Justin Korhammer, Anna Müller, Audra Tuskes

partner építésziroda: LY Arkitekter AS
szerkezetterv: Guy Nordenson and Associates, Rambøll Norge
statika: Ove Arup, Rambøll Norge
elektromos tervező: Rambøll Norge
világításterv: L'Observatoire International, Vesa Honkonen Architects
tájépítész: Landskapsfabikken

 

generáltervező: Steven Holl Architects
 
tervezés éve: 1994
kivitelezés éve: 2009
bruttó szintterület: 2700 m2 (eredeti: 1500 m2)
építtető: Nordland Fylkeskommune (megye)
 
 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »