építészet : környezet : innováció

A66 - műemlék és minimalizmus az Andrássy úton

Az A66 irodaház felújított Andrássy úti homlokzata számos meglepetést rejt azok számára, akik a műemlékpalota belső tereibe is betekintenek. A tervezés részleteit Szalay Tihamér, az MD Stúdió vezető tervezője ismertette. Bakonyi Gyöngyi írása.

A történelem ismételte önmagát az Andrássy úti műemlékpalota esetében, hiszen ahogy Szalay Tihamér építész felelevenítette a tervezés kezdetét, az épület átalakítási munkái 2008-2009-ben ugyanúgy egy évtizedet csúsztak a válság miatt, mint a neobarokk és klasszicista elemeket keverő eklektikus épület születésekor, a 19. század végén a bécsi tőzsdekrach hatására.

A tulajdonos Wing magyar ingatlanfejlesztő eredetileg szállodának szerette volna felújítani a műemléképületet, de a hatékony és gyors hasznosítás miatt végül az irodafunkció mellett döntöttek. A cél hasonló volt, mint egy bő századdal ezelőtt: minél könnyebben értékesíthető legyen az épület. Ráadásul sikerült megállapodni a műemlékvédelmi hatósággal, hogy a műemlékpalota homlokzatának teljes felújítása ellenében a belső terekben csak minimális átalakításokat kell végezni, ami jelentősen csökkentette a beruházás összegét” – emelte ki az építész.


A66 irodaház - építész: Szalay Tihamér - fotó: Zsitva Tibor


Az Andrássy úti műemlékpaloták sorába illeszkedő épület esetében a homlokzat jelenti az értéket, a belső terekben feltárt díszítőfestések és egyéb építészeti részletek inkább a történelmi korok felidézése miatt érdekesek, a tereket eredeti állapotukban konzerváló tervezés és kivitelezés fontos részei lettek. A belső terekben minél kevesebb beavatkozást végeztünk, így a nyílászárókat sem újítottuk fel, hanem eredeti állapotukban használhatóvá tettük, megtartva kopottas jellegüket. A falakon és a mennyezeten végig feltártuk a festett felületeket, ezek a megmaradt részek most is láthatóak az irodatérben.

A hiányosságokat úgy egészítettük ki, hogy nem utánoztuk a régit, hanem egyértelműen láthatóvá tettük az újonnan hozzátett részeket, megkülönböztetve az eredeti megoldásoktól. Igy például a lepergő vakolati szakaszokat nyersvakolattal egészítettük ki. Ezeknek az elképzeléseknek az irányában valósítottuk meg az egész irodaházat, minél kevesebb beavatkozással a belső terekben. A belsőépítészeti tervezést William Clothier  végezte a bérlő felkérésére. Az eredetileg lakófunkciót szolgáló helyiségeket összenyitottuk, hogy tágas, egybefüggő irodai terek jöjjenek létre. Ezekben is jól lehet érzékelni az eredeti tér szerkezetét, látszódik a régi válaszfalak helye.


A66 irodaház - építész: Szalay Tihamér, belsőépítészet: William Clothier - fotó: Zsitva Tibor


A burkolatoknál is egyértelmű, hogy hol pótoltuk ki más anyagokkal, a parkettát megőriztük ahol lehetett. Viszont a régi és a mai kontrasztja miatt csiszolt beton burkolatokat alkalmaztunk a vizesblokkokban és a hidegburkolatos helyiségekben, corten acélt pedig a lépcsőkön, korlátokon, gépészeti burkolatokon és egyéb fém szerkezeteken. A régi díszítő falfestések, a nyílászárók, burkolatok, anyagok megtartásával, valamint a legmodernebb anyagok és technológiák alkalmazásával az egész épületen érvényesül a régi műemlék jelleg és a modern, 21. századi ellenpontja.

Mivel sehol nincs álmennyezet a térben, az acél gerendák és a mai iroda követelményeinek megfelelő épületgépészeti elemek is látszódnak az irodahelyiségekben, sőt az elektromos vezetékek sincsenek a falba vésve, követve azt az elvet, hogy minden látszódjon, amit most újonnan hozzátettünk az épülethez. Természetesen minden látszó megoldást a legszebb csomópontokkal oldottunk meg a legmagasabb minőség elérése érdekében. A beruházóval együtt alapvető szempontunk volt a tervezésnél és kivitelezésnél, hogy a legkorszerűbb műszaki megoldások és a nagyon jó minőségű anyagok használata mellett megőrizzük a meglévő régi belsőépítészeti elemeket.


A66 irodaház - építész: Szalay Tihamér, belsőépítészet: William Clothier - fotó: Zsitva Tibor


Az így megvalósuló beruházói és építészeti koncepció sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy a mintegy 5000 négyzetméter irodatéren a legtöbb bérlő úgy alakította ki a bérelt területet, hogy annak berendezése követi az épület belső, indusztriális, az újat a régitől elválasztó, mégis egymás mellett harmonikusan létező belsőépítészeti világát. A különleges hangulatú co-working munkahelyek letisztult, de jövőbe mutató, egyedi megjelenése jól illeszkedik az indusztriális hatású belső terekbe, hatásos ellenpontjaként a történelmi korokat idéző homlokzatnak.

Bakonyi Gyöngyi

 

vélemény írásához jelentkezzen be »