építészet : környezet : innováció

Ábrahámhegyi villafelújítás

Összetéveszthetetlen balaton-felvidéki vörös homokkő, elvadult kert, századfordulós villa - a megbízónak romantikus álom, a tervezőnek sok-sok megoldásra váró probléma. A sikeres felújítás Szokolyai Gábor és Kovács Dénes kezét dicséri. Bemutatjuk a rehabilitált balatoni villát.

Van valami jóleső romantikája a helynek, melyet a kicsit talán naivan és romantikusan előadott történeti eszközkészletű épület alapvetően meghatároz. Ezt még drámaian felfokozza a hosszú felvezetés és a villa felé emelkedő terep. Nehéz ennek a hatásnak ellenállni. A megbízónk első látásra beleszeretett ebbe a házba. Érzelmi döntés volt, hogy megveszi.

Ábrahámhegyi villafelújítás - archív felvétel

A legenda szerint egy festő építette magának valamikor az 1900-as évek elején, nyári szállásnak és műteremnek. Látszott rajta, hogy ennek megfelelő lazasággal készült. Alapozás nélkül, szigeteletlenül, nem tisztán funkcionális térkialakítással. Viszont jelenleg is tágas, jó hangulatú, nagyvonalú kerttel, ami ráadásul eredetileg jóval nagyobb is volt, amit az is mutat, hogy maga az épület a mostani telek sarkába szorul.

Belépve a villa belső terébe, az első meghatározó élmény a hideg volt. A használók nyáron is fáztak, nem beszélve a télről. A kevés ablak miatti kevés fény tovább fokozta a helyiségek barátságtalan ridegségét. A rossz hő- és páratechnikai tulajdonságok miatt csak hidegburkolatok voltak a házban, sehol egy fapadló vagy falburkolat. Ez egy három kisgyermeket nevelő családnál nehezen elviselhető. Vagyis az első feladat, hogy a jobb komfortérzet érdekében szigetelni kell.

Ábrahámhegyi villafelújítás - fotó: Zsitva Tibor

Nyilván a karakteres külső vörös kőburkolat miatt csak belülről lehet, ami a páralecsapódás szempontjából nem az ideális megoldás, de a direkt ilyen helyzetekre fejlesztett Multipor-ral megnyugtatóan megoldható volt. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy bevált. Új ablakokat nyitottunk, hogy minél több fényt eresszünk be. Ehhez acél áthidalókat használtunk. Ezek letakarásból született a viszonylag széles műkő keretek ötlete, ami stílusában illik a házhoz, úgy, hogy frissíti is a megjelenését.

Statikailag az aláalapozás és az áthidalások elég nagy kihívást jelentettek, különösen, ha figyelembe vesszük azt a kivitelezés közben konstatált tényt, hogy a tisztán kőből rakott falak habarcs nélkül készültek, egyszerűen agyaggal illesztették egymáshoz a darabokat. Elsőre ez hajmeresztőnek tűnt, de Kelemen Miklós tartószerkezeti szakértőnket és a kivitelezést is dicséri, hogy egyben maradtak a falak. A nagy beavatkozások és az idei jelentős csapadék ellenére nemhogy nem dőlt össze a ház, hanem egyetlen repedés sem jelent meg. Ez számomra kész csoda.

Ábrahámhegyi villafelújítás - fotó: Zsitva Tibor

A ház egybeépült egy dongaboltozatos pincével, amit a háziak nem tudtak igazán kihasználni. Ebbe raktuk a konyha-étkezőt és elülső – nappali felé eső – és hátsó falát – homlokzati falát - kibontottuk. Így egy nagyvonalú, világos, karakteres tér jött létre, mely a villa igazi központi helyévé tudott válni. Úgy érzem a felújítás során történtek során ez utóbbi a legnagyobb jelentőségű tett, ami leginkább hozzájárult az építészeti minőség javulásához.

A villa a barátok vendégházaként is működik, ezért a megbízói program szerint minél több hálószoba-fürdő egységet kellett terveznünk. A korábbi három szoba helyett ötöt sikerült kialakítani, szinte önálló apartmanként használhatóan.

Ábrahámhegyi villafelújítás - fotó: Zsitva Tibor

Ábrahámhegyi villafelújítás - fotó: Zsitva Tibor

A régi kerttel kapcsolatban a panasz az volt, hogy – bár nagyon szép és hangulatos, értékes növényállománnyal – nincsenek aktívan használható felületek. Mindenhol lejt, ezért egy labda álló helyzetből is elgurul. Nincs hol focizni, tollasozni vagy egyszerűen futkározni a gyerekeknek. Ezt úgy orvosoltuk, hogy nem kis földmunkával, teraszosítottuk a terepet. Így a ház oldalában egy kis focipálya kialakítására is nyílt lehetőség, az alsó részen pedig egy kis játszótér áll a gyerekek rendelkezésére. Az így létrejövő rézsűk, pedig térbeli ritmust adnak a teleknek. A kerthasználat fontos része a fa pallókkal burkolt ”placc”, mely kiszolgálja a szabadtéri étkezések igényét, ami egy balatoni nyaralónál alapkövetelmény.

Szokolyai Gábor

 

vélemény írásához jelentkezzen be »