Közélet, hírek

Átadták a „Budapest 2000 után” pályázat díjait

1/1

Budapest

Budapest
Budapest
1/1

Budapest

Átadták a „Budapest 2000 után” pályázat díjait
Közélet, hírek

Átadták a „Budapest 2000 után” pályázat díjait

2019.02.13. 10:00

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Karsai Anna, Serf Dorottya, Jelinek Júda, Marosi Péter

Négy fiatalt díjazott a rangos szakértőkből és építészekből álló zsűri február 12-én a MÉSZ Ybl-termében. A Summa Artium (a Budapest folyóirat kiadója), a Magyar Építőművészek Szövetsége és az Építészfórum első alkalommal hirdette meg „Budapest 2000 után" pályázatát fiatal szerzők számára.

A pályázat kiíróinak célja volt, hogy olyan új, harminc év alatti szerzőket találjanak az építészet tárgykörében működő nyomtatott és online sajtófelületek számára, akik vállalkoznak arra, hogy bármely műfajú publikációval nyomon kövessék a 21. századi Budapest kortárs építészetének, épített környezetének, urbanisztikai fejlődésének jellemzőit; szakmailag értékes megoldásokat, fejlődési trendeket mutassanak be és tájékoztassák a témakör iránt érdeklődő közönséget.

A 100.000 forintos első díjat Karsai Anna Mar9it című munkája nyerte el, melynek tárgya a Margit utca 9. szám alatti rehabilitációs projekt új megoldásainak bemutatása. Az írás felhívja a figyelmet a fejlesztések heterogén gondolatiságára és a fejlesztők kizárólagos profitorientáltságára. A bemutatott példán keresztül lehetne utat mutatni a város, a közösség, a környezet tudatos, pozitív irányú áthangolására, melyre igen nagy szükség van.

A 60.000 forint díjazással járó második helyet Serf Dorottya a Széll Kálmán tér felújítását elemző cikke kapta, míg a 40.000 forintos harmadik díjat Jelinek Júda AT5: Egy gettó új élete? című elemzésének ítélték oda. A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Marosi Péter nyerte el Budapest szívvel-élettel című pályamunkájával, melyben a Belváros Budapest Szíve programját vette górcső alá.

A szakmai zsűri tagjai

Bálint Imre DLA Ybl Miklós-díjas építész; Bojár Iván András főszerkesztő, Építészfórum; dr. Buza Péter főszerkesztő, BUDAPEST folyóirat; Krizsán András DLA Ybl Miklós-díjas építész, Winkler Barnabás DLA Ybl Miklós-díjas építész

Háttérinformáció a díjazottakról

Karsai Anna jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem designkultúra szakos hallgatója, aki az elméleti tevékenység mellett az urbanisztikai fejlesztések gyakorlati lehetőségeit szeretné kutatni, különös tekintettel a zöld környezet, a lakóépületek és a használaton kívüli terek rehabilitációjára.

Serf Dorottya tavaly végzett a Szent István egyetem településmérnöki mesterszakán, jelenleg településtervezőként dolgozik. Budapesten nőtt fel, a (bel)városi környezetben érzi otthon magát. A várost térbeli és időbeli összefüggéseiben szereti értelmezni.

Jelinek Júda a London Metropolitan University-n tanult Nemzetközi Fejlesztést és Nemzetközi Kapcsolatokat majd ösztöndíjat nyert a University of Glasgow-ra, ahol Várostervező és Ingatlanfejlesztő Msc diplomát szerzett. Ezt követően a Közép Európai Egyetemen, szintén ösztöndíjasként végezte el a Nemzetközi Kapcsolatok mester szakot. Jelenleg Tranzakciós vezetőként dolgozik egy budapesti üzleti ingatlan tanácsadó cégnél.

Marosi Péter szegedi születésű, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karán végzett. Az urbanisztika és városépítészet kiemelten érdekelte, ezért a diplomamunkáját a szegedi városszerkezet történetéről és fejlesztési lehetőségeiről írta. Tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanista építészmérnök MSc képzésén folytatta. Jelenleg a Város-Teampannon Kft. tervező munkatársaként dolgozik.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk