építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Átrium — lakóház terve Angyalföldre

felelős építész tervezők: Hartvig Lajos (Bánáti+Hartvig Építésziroda Kft.), Molnár Csaba DLA (M Építész Iroda Kft.)

Építészeti leírás

Az épület telepítése
A tervezett épület a tömb beépítésének első ütemeként valósulna meg. A beépítést meghatározza, hogy a teljes telektömbben az üzlet és irodaház, valamint a Lehel úton álló és a Dévai utcára kis mértékben átforduló lakóház megmaradnak. A fennmaradó telekrészt az építtető Pesti Házak Zrt. kétütemű megvalósítással tervezi fejleszteni az ingatlant, elsősorban lakásokkal és üzletekkel.

 

 

A tervezett épület megközelítése
A terület mind gyalogosan mind gépkocsival megközelíthető. Az épület gyalogos feltárása a Lőportár utca felé nyíló lépcsőházi bejáratokon keresztül lehetséges. A gépkocsival történő megközelítés a Lőportár utca felől történik, melynek kialakításáról és csatlakozásairól a közlekedési tervfejezet rendelkezik.

Funkcionális ismertetés
A tervezett épület fő funkcióját tekintve lakóépület, mely a földszinten üzletekkel egészül ki. A tervezett épület két szinten alápincézett, földszint+7 emelet szintekkel készül. Megközelítése gépkocsival és gyalogosan az utcáról, a tervezett lépcsőházi és gépkocsi kapubehajtón keresztül biztosított.

 

Lőportár utcai homlokzat
Tüzér utcai homlokzat
Tüzér utca

 

Pinceszintek
A tervezett épület a telek teljes területén 100%-ban alápincézett a szükséges parkolószám biztosítása érdekében. A szerkezetek védelmét a műgyanta felületkezelés hivatott biztosítani. Szintén a pinceszinteken kaptak helyet tárolóterületek és gépészeti helyiségek: a földszinten, a Lőportár utcai szárnyban, közvetlenül a garázsbehajtó mellett került elhelyezésre a gázfogadó, a trafó és a kazánház. A gépészeti helyiségekben az akusztikai és épületszerkezeti igényeknek megfelelő rétegrendek és burkolatok kerülnek kialakításra. A trafó szellőzését a homlokzati, zsalus kétszárnyú ajtó biztosítja. A pinceszinteken elhelyezett tárolók a lakásegységeket szolgálják.

 

Lőportár utca
udvar
udvar

 

Földszint
Az épület földszintje szintén 100%-ban beépített, és funkcionálisan három részre tagolódik. Az utcai homlokzatok mögött több kisebb és egy nagyobb üzlethelyiség található a hozzájuk tartozó kiszolgálóblokkokkal. Az üzletek önálló bejárattal, öltözőkkel, raktárakkal ellátottak. A Lőportár utca felől található a ház főbejárata. A „főlépcsőház” egy átrium udvar mellé szerveződik. A földszinten ebben az udvarban van a portaszolgálat is a hozzá kapcsolódó pihenőhelyiséggel és innét nyílik a hulladéktároló, az épület takarítását végző személyzet számára egy öltözőhelyiség és a közös tárolók egyes helyiségei is. Szintén ezen a szinten található a mélygarázs Lőportár utca felőli bejárata, illetve az itt kialakított parkolók is. Az épület központi gépészeti egysége (központi fűtés kazán, trafó stb.) a Lőportár utca felőli homlokzattal is ezen a szinten került kialakításra.

 

udvar
udvar
aula

 

1. emelet
Ezen a szinten és az általános szinten is lakások találhatók, azzal a különbséggel, hogy az első szintre felemelt belső udvar köré szerveződő egységeknek a közös tetőterasztól mellvédfallal elválasztva saját teraszaik vannak. A kert az első emeleti átriumot körülölelő folyosóról közelíthető meg a házból. A közös tetőterasz kertészetileg megtervezett.

2-7. emeletek
A lakások megközelítése a nyitott lépcsőházból nyíló, zárt középfolyosókról lehetséges. A központi átriumhoz csatlakozóan épülnek ki a felvonók is. A folyosók tűz- és füstvédelme gépészetileg megoldott Az általános szintek a Megrendelő által előírt szigorú lakásstruktúra alapján kerültek kialakításra. A Jellemző lakásméretek 32, 37, 40, 47, 60, 64, 70 m2-esek, melyek racionális okok miatt egymás felett azonos módon lettek elhelyezve. Az 5-6. és a 6-7. emeleten, a Tüzér utcai szárnyban az utcai homlokzaton kétszintes lakások kerülnek kialakításra – összesen 4 db -, melyekhez egy-egy nagyobb méretű tetőterasz is csatlakozik. Az udvari homlokzaton a 6-7. emeleten összesen 6 db kétszintes lakás került kialakításra. A Lőportár utcai szárny 6. emeletén 2 db nagyobb lakás kerül kialakításra a hozzájuk kapcsolódó teraszokkal.


Átrium lakóház terve
Budapest XIII., Lőportár utca 20.
építtető: Pesti Házak Zrt.
felelős építész tervezők: Hartvig Lajos (Bánáti+Hartvig Építésziroda Kft.), Molnár Csaba DLA (M Építész Iroda Kft.)
építész tervezők: Halmai Dénes, Szentkuti Viktor, Villányi Norbert, Kopasz László
akusztika: Csott Róbert
tűzvédelem: dr. Gombik Károly
épületszerkezetek: Farsang Attila
statika: Kovács Csaba, Kákonyi Sándor
épületgépészet: Sor Zoltán, Kiss László
elektromosság: Somogyi Gábor
Kertészet: Sloszjár György, Massányi Edina
forgalomtechnika: Wettstein Miklós

12 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »