építészet : környezet : innováció

Az első fecske - aktívház, immár Oroszországban is!

2011. őszén avatták fel Oroszország első aktívházát, amelynek létrejöttében a Velux is közreműködött. A Moszkva közelében kiépülő Zapadnaya Dolina új településén álló ház koncepciója, tömegformálása és belső világa sok tekintetben a Model Home 2020 európai program kísérleti épületeit idézi. A tervezők - Alexander Leonov és Svetlana Vasileva - ebben az esetben is helyiek voltak, az orosz Polygon Lab iroda munkatársai.

Helyszín

2011. szeptemberében adta át Frigyes dán koronaherceg Oroszország első aktívházát, amely a moszkvai régió egyik vezető ingatlanfejlesztője, a Zagorodny Proekt és a Velux Cégcsoport együttműködésével épült fel, az orosz Polygon Lab építészei, Alexander Leonov és Svetlana Vasileva tervei alapján. A helyszín a Moszkvától 20 km-re található Zapadnaya Dolina (a név jelentése: nyugati völgy) újonnan kiépítendő, 6000 lakos számára tervezett, mintegy 83 hektár összterületű települése, amelyen a jövőben több aktívház (oroszul: Activny Dom) építését is tervezik. A folyamatban lévő fejlesztés során 13.700 m2-en kereskedelmi, oktatási és közösségi funkciókat, 205.000 m2-en pedig lakóépületeket hoznak létre.  

 

Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
 

 

Építészeti koncepció

A ház arányai és méretei a modern megközelítéseket a hagyományos építészeti formákkal ötvözik . A kelet-nyugati tájolású épület koncepciója a kint és bent közötti kapcsolaton, illetve a geometria és a fény közötti kölcsönhatáson alapul. A nagyméretű nyílásoknak köszönhetően a helyiségekből más és más látvány tárul fel az egyre sűrűsödő beépítésű környezetre és a távolabbi tájra. A kompakt, archetipikus tömegformához különféle funkcionális elemek kapcsolódnak, mint például a terasz és a kémény.

 

Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
 

 

A helyiségek elrendezését elsősorban a használhatóság követelményei szabták meg, az eredmény mégis különleges lett: a szokványosnak tűnő alaprajz a meredek tetőnek köszönhetően tágas, akár két szint magasságát átfogó terekkel párosul. A földszinten helyezkednek el a közösségi funkciók, a konyha, a nappali és egy irodatér. A magánszféra helyiségei az emeleten találhatók, a szülői háló mellett két kisebb szoba és fürdő kapott helyet. A két szint között kapcsolatot teremtő, tágas nappali a nagy megnyitásoknak köszönhetően napfényben fürdik. A homlokzati ablakokat úgy helyezték el, hogy szinte keretezzék a ház körüli erdő és dombvidék feltáruló látványát. A több sorban elhelyezett tetőablakok révén a szobák mindegyike jól megvilágított.

Belső klíma

Oroszország első aktívháza a napfénynek és a friss levegőnek köszönhetően egészséges és kellemes belső komfortot biztosít. Az építészek a természetes megvilágítás eltérő módjait alakították ki a különböző terekben. A közreműködő mérnökökkel és energetikai szakértőkkel együtt a belső klímát virtuális modellen szimulálták. A belső komfortot a meleg nyári napokon természetes szellőzés biztosítja, a keresztirányú átszellőzés és a kéményhatás révén. A nyári túlmelegedés ellen a nyílászárók vezérelhető külső-belső árnyékolókkal rendelkeznek. Az intelligens WindowMaster rendszer érzékeli a belső tér CO2-szintjét is, és ennek megfelelően - szükség szerint - automatikusan nyitja-zárja az ablakokat. A felhasználók igényeihez igazítható, egyszerűen kezelhető rendszeren jól nyomon követhető az egyes nyílászárók állapota.

 

Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
 

 

Energetika

A ház energiaigényét több forrásból fedezi, amelyek együttesen pozitív energiamérleget eredményeznek. A nagy hatásfokú hőszivattyú és a tetőablakok között elhelyezett napkollektorok meleg vizet állítanak elő a padlófűtés és a háztartás számára, a szintén a tetőn elhelyezett napelemek pedig elektromos energiát szolgáltatnak. A nyílászárókat úgy helyezték el, hogy a lehető legnagyobb szoláris nyereséget és a leghatékonyabb átszellőzést biztosítsák. Az átlagosnál jóval nagyobb mértékű természetes fénymennyiség miatt csupán minimális mesterséges megvilágításra van szükség.

A vastagon, több rétegben hőszigetelt épületszerkezet alacsony energiafogyasztást tesz lehetővé. A könnyű faszerkezet hőtároló tömegének növelése érdekében a falak belső oldalán speciális gipsz réteget alkalmaztak. Az Oroszországi Passzívház Intézet becslése alapján a ház fűtési energiaigénye a fűtési időszakban 38 kWh/m2/év. A számítások szerint a teljes energiafogyasztás várhatóan 110 kWh/m2/év érték körül alakul.

Anyaghasználat

A házat Moszkva kontinentális éghajlati adottságaihoz alkalmazkodva tervezték meg, hogy egyaránt megfelelően teljesítsen a meleg nyarak és a hosszú, hideg telek alkalmával is. Az alkalmazott építőanyagok nagyrészt újrahasznosíthatóak. A homogén anyaghasználat az orosz építési hagyományokra utal, emellett a faburkolat tartós és alacsony a beépített CO2-tartalma. A pilléralapokon nyugvó ház fenyőfa vázszerkezetét a helyszínen szerelték össze. Az épület valódi viselkedését folyamatosan figyelik és adatokat gyűjtenek róla; ezek elemzése segít majd meghatározni az alkalmazott építészeti és műszaki megoldások hatékonyságát.

 

Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab
Első orosz aktívház, tervező: Polygon Lab

 

Az aktívház-koncepciónak megfelelő, holisztikus szemléletnek köszönhetően a tervezésben együttműködő építészek és mérnökök a leginkább környezetbarát termékeket és megoldásokat választották ki. A projektet számos nemzetközi és orosz szervezet is támogatta, így többek között az Aktívház Egyesület, az Orosz Építészek Szövetsége, az Oroszországi Passzívház Intézet, az Eco Standard Group és a Wooden House Association. A ház a befejezést követően hat hónapig nyitva áll a nagyközönség számára, ezután - a Velux Model Home 2020 programjához hasonlóan - egy beköltöző család fogja tesztelni egy éven át.


helyszín: Zapadnaya Dolina, Oroszország
tervezők: Alexander Leonov, Svetlana Vasileva (POLYGON)
a projekt résztvevői: Andrey Vasiliev, Mick Rammusen, Vera Leonova, Oleg Panitkov, Alexander Elokhov, Alexander Elchugin, Aleksey Knyazev
építtető: Zagorodny Proekt
kivitelezés éve: 2011
hasznos alapterület: 229 m2

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »