Épületek/Középület

Azúr apartmanház - Siófok

1/19

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/19

Azúr apartmanház - Siófok
Épületek/Középület

Azúr apartmanház - Siófok

2007.07.17. 12:46
MÉD

Építész vezető tervező: Vincze László

Siófok, korai '60-as évek.
Polónyi Károly nagyszerű strandépületei, melyek Balaton-szerte több helyütt megjelennek vörös-homokkő falaikkal és hullámpala befelé lejtetett tetőlemezeikkel.
Földesi Lajos 1961-es könnyűszerkezetes Hotel épülete, Csángó András Hotel Napfény-e, ami mozaiksárkányos bütüfalával fordul a hajóállomás felé.
Virág Csaba balatonszéplaki, Dunai Vasmű üdülője - 1978-ban rekordidő, mindössze 8 hónap alatt készült el! Cziegler Endre 13 emeletes Európa Szálló-ja 1962-ben már áll, és a több épületből álló együttes a Balaton talán legszebb vízparti szállodasora. Különös, hogy Cziegler, a szerző nevét nehéz volt kapcsolatba hozni a szállodasorral, semmilyen neten elérhető publikáció nem említi meg. Hosszú keresés után Masznyik Csaba segített ki, ő talált rá egy korai monográfiában.

Egy másik monográfia Czieglert Földesi Lajos, Gulyás Zoltán, Kun Attila, Polónyi Károly, Farkasdy Zoltán, Pázmándi Margit társaságában említi. Ezek az akkor fiatal építészek realizálták a Farkas Tibor készítette első Balaton Környéki Regionális Terv-et, melynek újszerűsége 1965-ben nemzetközi elismerést nyert el.
Azt gyanítom, hogy nemcsak e nagyszerű épületekről és mestereikről tudok(unk) keveset, hanem védelmükről , a védettségről is sikerült elfeledkezni! Ez utóbbi igen aktuális, tekintettel a terület felértékelődésére és új tulajdonosok szerteágazó fejlesztői ambícióira.


Széplakon, Világoson és Siófokon nőttem fel, ott voltam gyerek. Magunk építette tutajon bejártuk a homokos part kis lagúnáit, hatalmas fűzfákra és ijesztő méretű gyökerekre emlékszem. Ott, azon a helyen, ahol ma az A4 Studió tervei alapján készül-szépül az SCD Csoport 9 emeletes apartmanháza, a Club218.

4/19

5/19

6/19

7/19

8/19


A véletlen hozta, mi más, hogy néhány gyors, színes építészeti vázlat után 2003-ban elnyertünk egy izgalmasnak ígérkező munkát, egy 66 lakásos, vízközeli apartmanház tervezését. A telken üdülőépület állt, amit a '60-as években emeltek. Ennek átépítését szorgalmazta megbízónk. Rövidesen kiderült, semmi értelme megtartani a lepusztult házat, az eredetileg üdülő-szálloda funkcióból lehetetlen lakásokat formálni. Helyére valami új kell. Lett is, fel is épült. Elsősorban azért, mert megbízónkkal és közvetlen csapatával nem csupán a gazdaságossági számítások tekintetében, hanem bizonyos, nem kevésbé fontos és kockázat nélküli építészeti kérdésekben is sikerült egyetértenünk. A legtöbb fejlesztő számára a be nem járatott utak és módszerek vállalása, a kísérletező, kereső attitűd nem pálya. Kockázatos. Léteznek - kevesen, - akik fiatalok, műveltek és jó ízlésűek, kitanulták az ingatlanfejlesztést, és azt jól csinálják. Figyelemreméltó építészeti ambíciókat ápolnak.

9/19

10/19

11/19

12/19

13/19

14/19


Az épület alapstruktúrája egyszerű; középfolyosóra szervezett kisméretű lakások, két világos, csupa-üveg lépcsőházra felfűzve. A hosszhomlokzaton végigvezetett folyamatos erkélyszalag elé mozgatható acélkeretek kerültek. A keretekre színes műanyag háló van felfeszítve, az az anyag, melyet már megszokhattunk épületállványokra akasztva, jó kocsik, jó mobilok és szép nők 6 ezerszeresre nagyított képeivel. (Emlékszünk a budapesti Kálvin téri tűzfalon Erdélyi Miklós Pataki Ágis mozaikjára? Amit végül is megmentettek!) A színezett hálókat kötéllel feszítik fel a keretekre, ezek könnyen oldható kötések, és alkalmasint egyszerűen cserélhetők a textíliák.

15/19

16/19

17/19

18/19A legfelső, tetőteraszokkal kialakított szinten képletszerűen a nagyobb lakások kaptak helyet. Itt egy másik, a lenti vakolattól eltérő falburkolat jelenik meg, nagytáblás rétegelt falemez formájában.

Az építkezés 2006-ban fejeződött be.

A tervezésben Mozsár Péter és Parádi Nelli voltak építész munkatársaim.

szöveg: Vincze László építész

fotó: Vincze László és Vargha Mihály


Azúrház – 66 lakásos apartmanház
Siófok, Vitorlás utca
Építész vezető tervező: Vincze László
Munkatárs: Mozsár Péter és Parádi Kornélia
Projekt felelős: Frey Tamás - Fehér Móni - AL HOLDING
Statika: Erdélyi Tamás - Árva Péter
Épületgépészet: Kiss József - PhQ
Villamos tervező: Dorgai Károly -KATE
Épületszerkezeti szakterv: Pataky és Horváth Kft.
Kivitel: Tóth Ernő -CMA Kft.
Ingatlanfejlesztő: AL Holding

Vélemények (2)
rokon
2007.07.20.
16:26

Fényben fürdik címmel írtam a házról, megjelent az Élet és Irodalom július 20-ai (2007/29.) számában, a 30. oldalon. WérGidA figyelmébe: közvetlenül A pináról című Rádió kritika mellett. Vargha Mihály

EMA
2007.07.17.
22:34

Szimpatikus ház - kivülről. Az alaprajzokat tekintve viszont elég borzalmas állapotot találtam - erről részletesen a blogban irok. A lakásalaprajzot fogom elemezni - egy nő szemével, és egy tervező gyakorlatával. Tudom, nem szép tőlem elrontani az ünneplést, de éppen ilyenkor érzem fokozott szükségét annak, hogy az épitészi egot a helyérebillentsem - a ház szép, de lakni, akár átmenetileg is - kevésbé szimpi... Eva Mihály Amichay városgazdász-újságiró

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk