építészet : környezet : innováció

Bádogsátor a kert végében

Az 1800–as években épült, eredetileg Békeffy családhoz tartozó Babérliget Kúria jelenleg szálláshelyként és rendezvényhelyszínként üzemel. Buday Zsolt (The Alchemist) feladata egy vizuálisan illeszkedő rendezvénypavilon tervezése volt, mely 2017-ben aranyérmet nyert a Gastro Design Awards Vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet – nyitott vendégtér kategóriában.

A feladat a polányi kúria parkjába egy multifunkcionális építmény kialakítása volt, amely az időjárástól függetlenül, nagyobb létszámú rendezvények és esküvők számára is lehetőséget biztosít. A tervezés során fontos szempont volt a kúriához és környezetéhez való vizuális illeszkedés, illetve az, hogy ne zavarja a kert eredeti képét és nem utolsó sorban ne szakítson ki sok zöldet a tájból.


Babérliget Rendezvénypavilon külső - építész: Buday Zsolt - fotó: Leiner Photo – Leiner András - fotó: Leiner Photo – Leiner András

Babérliget Rendezvénypavilon terasz - építész: Buday Zsolt - fotó: Török-Bognár Reni

 

A pavilon egy sátorforma, amely egy, a talajszintre helyezett manzárd tetőt formál, melyet a világhírű Philippe Starck designer munkája, a Buenos Airesben található Faena Hotel uszodája melletti bárépület ihletett. Az épület hagyományos fa tetőszerkezettel került kialakításra, külső fedése bádoglemez, derékszögű állókorccal, az oldalfalakon ívelt formában, szabad nyílásokkal.

Kialakításának, nyitott oldalainak és átlátszó ponyváinak köszönhetően a pavilon átmeneti térként funkcionál. A transzparencia és a fény-árnyék viszonyok különleges hangulatot kölcsönöznek a térnek. A bádogszerkezet a belső fehérre festett fa ácsszerkezetével szépen harmonizál, légies megjelenést kölcsönözve, ívei és textúrája finoman illesztik a tájba a pavilont.


Babérliget Rendezvénypavilon - építész: Buday Zsolt - fotó: Török-Bognár Reni

Babérliget Rendezvénypavilon belső - építész: Buday Zsolt - fotó: Török-Bognár Reni

 

Berendezését tekintve a Kúriához hasonlóan a rendezvénypavilon esetében is arra törekedtünk, hogy a korabeli darabok harmonikus és szerethető egységet alkossanak a modern bútorokkal és kiegészítőkkel: így a teremben olasz design bútor, a Békeffy Kúria eredeti csillárai és régiségkereskedőktől származó szekrények egyaránt megtalálhatók.

Az Alchemists belsőépítész iroda által tervezett polányi rendezvénypavilon 2017-ben aranyérmet nyert a Gastro Design Awards Vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet – nyitott vendégtér kategóriában.

The Alchemists

 

vélemény írásához jelentkezzen be »