építészet : környezet : innováció

Baktalórántháza, új Egészségház

Csak egészség legyen. Hát mostmár van hozzá: megépült Baktalórántházán Kulcsár Attila DLA és Kulcsár Attiláné tervei szerint az új járóbeteg-ellátó központ. A gyógyszertárral, terhesgondozással, szűrővizsgálatok végzésére alkalmas röntgenlaborral is rendelkező intézmény a formálódó településközpont részeként hozzájárul a városiasodás folyamatához.

A média szereti az egészségügyet. Mert leginkább a botrányt szereti, annak van hírértéke. A beteg ember pedig mindenki együttérzését élvezi, adjuk a vért , a csontvelőt, a vesénket, májunkat, (persze, nem eleget); a beteg türelmetlen, a hozzátartozó aggódó, és gyanakvó. És mindenki aki nem eléggé tüstént, az hibázik. Nem eléggé gyors a mentőszolgálat, (persze, mert a géppark elavult és a rohamkocsi a kórházak között szörfözött), nem eléggé jó a diagnózis, (persze, mert a jó orvosok kimentek nyugatra), rosszak az ápolási körülmények, (persze, mert nem valósult meg a kórházfejlesztés), lassú a gyógyulás, (persze, mert a jó ápolónők kimentek Angliába). Kevés volt a paraszolvencia ( persze mert a munkanélküli miből adjon, miért nem ad az állam eleget?). Ne adja az Isten, a beteg meghal, (persze, mert orvosi műhiba történt)...

Földszinti alaprajz

Na de itt más a helyzet, ez egy sikertörténet. A település boldog. Az újszülött még bűntelen, az új létesítmény még bírja mindenki bizalmát. De a kortárs építészet, az bárhol lábtörlő lehet. Ez egy Járóbeteg Szakrendelő, ide gyalog jönnek az emberek és legfeljebb a kocsmák között szörföznek. Ez az intézménytípus azért jött létre, hogy a kórházaktól távoli ellátatlan területeket kiszolgálja. Itt az orvosok legfeljebb Nyíregyházáig mennek el, az ápolónők Kisvárdáig, és ugyanonnan vissza is ingáznak. A betegek azt se tudják mi a paraszolvencia mert kevesen tudnak Baktán latinul. Ha arra a kis borítékra tetszik gondolni, amit a doktor úr zsebibe szoktak bedugni, hát itt nincs is zsebe a fehér köpenyeknek munkavédelmi előírás miatt, - mert nehezen tartható tisztán. És az építészek se mentek ki nyugatra, - Budapestre, - itt, keleten űzik az ipart, küszködve a kivitelezőkkel, így aztán ez a ház is összejött valahogy és működik. És itt nem történt műhiba sem, legfeljebb valódi, de azt az építész szakma nem tussolja el.

Baktalórántháza, új Egészségház, fotó: Kulcsár Attila

Finanszírozás
Az elmúlt években 20-25 Kistérségi Központ kapott lehetőséget járóbeteg ellátásának javítására. Baktalórántháza Tüdőszanatóriuma évek óta üresen áll. A műemlék Dégenfeld-Schönborn kastély hasznosítására nem akad befektető. Ma is félnek a fertőzésektől, az új szakrendelő létesítéskor sem gondolt senki felhasználására. Az egészségügyi kormányzat koncepciója szerint 15 kilométernél távolabbi betegút nem engedhető meg az egyre ritkuló közlekedési hálózat és járatsűrűségek miatt. Vagyis a kórházakhoz kapcsolódó járóbeteg ellátás 30 kilométeres hatáskörén túl, harminc kilométeres vonzáskörzettel szakrendelő központok jöttek létre 15 000 főnyi népesség ellátására. A TIOP 2.1.2 a diagnózis és a terápia hagyományos helyszíneinek, a kórházaknak is adott támogatást, járóbeteg gyógyítás fejlesztésére. Akit megkínáltak ezzel a lehetőséggel, mind rámozdult, - a 90 %-os vissza nem térítendő állami támogatás nagyon kecsegtető, még akkor is, ha egy szakorvos sem lakik a településen.

Baktalórántháza, új Egészségház, fotó: Kulcsár Attila

Az egészségügyi létesítmények nem tartoznak a szabad formálású középületek közé. Az orvostechnológia szigorú kötöttségeket ír elő, a higiénés szabályok szigorúan betartandók, a korosztályos elkülönítés, a betegutak, a diagnózis és a - terápia szinterei között csak racionális térképzést engednek meg, különösen ha az összterület és a költség be van határolva. Itt 1500 m2- nyi hasznos terület volt a határ és a keret, és ebbe bele kellett férnie az épület helyén megszűnő háziorvosi rendelőknek is, úgyhogy látványos térkapcsolatokról szó se lehetett.

Beépítés
Baktalórántháza két faluból jött létre. Nyírbakta és Lórántháza volt a legény- és leányneve a két településnek. Az ilyen összeragasztott városokban évszázadok alatt se jön létre olyan településközpont, amely városi főtér látszatát kelti, és akként működik. Itt is a város legfontosabb épületei két utca metszéspontjára kerültek, de teresedés alig van közöttük, főtér pedig sohase lesz. Egy-egy szobor kevés ehhez a járdák mentén.

Baktalórántháza, új Egészségház, fotó: Kulcsár Attila

Az épület főhomlokzatát a Vasút utca nyomvonalának kiegyenesítésével létrejött kis tér, közpark felé tájoltuk. Ezzel az új középület a település főépülete, a Polgármesteri Hivatal felé néz. A két épület között létrejövő építészeti erőtér tengelyét a Vasút utca adja, mely mentén közparkok feszülnek, szobor és szökőkút attrakciókkal majd. A másik kiemelt homlokzat a Zöldfa utcára néző, amely térfalként is szolgál a buszpályaudvar felé, az itt kialakuló teresedés számára. A főbejárat pillérsor-hangsúlya itt is visszacseng és hasonló karaktert ad az épületnek erről az oldalról is. A telek beépítését 50 %-ban is lehetővé tennék az előírások, de az egészségügyi funkció olyan nagy gépkocsiforgalmat, vonz a telekre, hogy az OTÉK előírásai szerint azon el sem lehet helyezni.

A telek szabadon álló beépítésű saroktelek, a beépítési vonal azonos a szabályozási vonallal. A funkciók hagyományosan egy betegváró folyosóra felfűzött lineáris térsorolást sugallnak, amely lehet középső tér közé szervezve, fésűs, szárnyakra fűzve; L, U, Z alakú. Itt a tömeget a telek északnyugati sarkára kellett helyezni - L vagy U alakban. Az épületet a szabályozási vonal mentén a Vasút utca és a Zöldfa utca sarkára helyeztük. Előkert nélkül, úgy, hogy a funkcionális homlokzati pillérsor mögött a Vasút utcára szervezett U alakú tömeg hangulatos terecskét hoz létre a főbejárat előtt. Várakozó, pihenő, intim tér, közterületként is használható. Vagyis saját belső patiót hoztunk létre az épület kontúrjain belül, a hiányzó nagyobb pótlására.
A parkolókat, a Zöldfa utcáról kötöttük be, közel húzva a közúthoz, hogy minél nagyobb összefüggő zöld terület adódjon a telek belső öblében. Ide érkeznek a gépkocsival jövők, a mentők, és innen történik az épület technológiai, gazdasági kiszolgálása, a hátsó bejáraton keresztül. A telek belső határait 1,8 méter magas zárt falkerítés választja el a szomszédos telkektől, azok melléképületeinek zavaró látványától. A városközponti disszonanciát, utcák melletti árokban vezetett csapadékvíz csatornát sikerült elburkolni, de a betonoszlopokon szerelt légvezetékek megmaradtak. A belső zöldterületbe ágyazva áll a füvesített földrézsűvel takart 50 m3-es tűzi-víz tároló, a szűkös keresztmetszetű közműhálózatú vidékek építész-bosszantója.

Baktalórántháza, új Egészségház, fotó: Kulcsár Attila

Az épület 3 fő funkcionális egységét a bejáratokkal is elkülönítettük. Felnőtt járóbeteg rendelő, gyermek szakrendelő, és a gyógyszertár. A gyermekrendelő egységen belül is külön bejáratot kapott a terhesgondozó-tanácsadó és a betegellátó gyermek szakrendelés. A földszinti megközelítést igénylő funkciók hosszan elnyúló homlokzati szakaszokon sorakoznak egymás mellett. Ha még a gazdasági bejáratokkal is számolunk, egy körüljárható ház képe rajzolódik ki, és a telek adottságai miatt egy kövér, három traktusos épület, amely a belső közlekedőkkel tárható fel.

Funkciók és megfelelés
A Járóbeteg Szakellátó Központban az alábbi funkciók kapnak helyet:
- a kistérségi központ vonzáskörzetében lakók szakellátásának biztosítása
- a nappali kórház, és otthoni szakápolás szolgáltatások szervezése
- egészségügyi vállalkozói szolgáltatások, termékválaszték nyújtása,
- ügyfélszolgálatok, tanácsadó szolgálat, civil szervezetekkel történő kapcsolattartás.

A funkciókat három szinten helyeztük el, a telek beépítési előírásai az legkedvezőbb, földszintes szervezést nem teszik lehetővé. Törekedtünk az optimális kompromisszum elvét megvalósítani. Korlátot jelentett a pályázat nagyságrendi előírása: a maximum 1500 m2-nyi hasznos terület. A földszintre kerültek az irányító funkciók, az elkülönített bejáratot igénylő egységek, illetve azok a gyógyászati rendelők amelyek nagy forgalmúak, betegei számára a szintek közötti közlekedés gondot jelenthet.

Baktalórántháza, új Egészségház, fotó: Kulcsár Attila

Így aztán itt van a recepciós pult, a gyógyszertár, a gyermek szakrendelő, a terhesgondozó, -tanácsadó. A felnőtt szakellátásból a fizikoterápia és gyógytorna egység, a reumatológia, a röntgen diagnosztika a mammográfiával, ultrahangos vizsgálóval, és a leletezővel egy blokkban. A földszintre került még sebészet- és ortopédiai egység, valamint a pszichiátriai-, és a neurológiai rendelő. A bejárat mellett van a porta és információ, amely más jellegű tanácsadásra is alkalmas hely lehet, például egészségbiztosítási ügyek intézésére.

Az emeletre lifttel és lépcsőn lehet feljutni. A lépcsőház szabadba nyíló ablakokkal rendelkezik, a szintes közlekedőktől tűz esetén elzáródó, túlnyomásos, füstmentes. A lift mozgássérültek kerekes-székkel való közlekedésére és fekvőágyas szállításra is alkalmas, biztonsági lift.  Az emeleten a 3. számú gyógyászati egység: a belgyógyászati rendelő és a kardiológia található. Ezen a szinten található még egy labor egység, vérvételi helyiséggel. A laborhoz átadóablakkal csatlakozó akadálymentes wc egyúttal a vizeletminta kultúrált kezelésére szolgál.

A 4. egység: a szülészet-nőgyógyászat és a szemészet. Emellett lehetne kialakítani az optikus szolgáltatás helyiséget, amelyiknek közvetlen kapcsolata lehetne az szemészorvosi munkahellyel. Egy nővér-adminisztrációs előtérből nyílik az 5. számú gyógyászati egység: a tüdőgyógyászat, és a fül-orr gége közös rendelő, valamint a bőr,- és nemibeteg rendelő és az urológia. A 6. egység a közös nővérrel adminisztráló két háziorvosi rendelő. Itt a nagyobb betegforgalom számára tágas várakozó tér alakul ki a közlekedők öblében, és jobban elkülönülhet a szakrendeléstől.

Baktalórántháza, új Egészségház, fotó: Kulcsár Attila

Az emeleten kapott helyet még a fogászat fogröntgennel, és a 10 ágyas nappali kórház, a kiszolgáló helyiségeivel. Az emeleten alakítottuk ki a rendelő intézet adminisztratív vezetésére részére az irodákat és a szociális blokkot. A személyzeti öltözők a tetőtérben találhatók, a mosdó zuhanyozókkal.
Az épület fűtését a levegő-víz üzemű hőszivattyús rendszer biztosítja, hagyományos gázkazánokkal rásegítve a fagyos időkben. Kazánház és a szellőző gépház a tetőtérben van, hozzájuk csatolt zárt-nyitott dobozban a hőszivattyúk kültéri elemei. Az emeleten kapott helyet a közösségi szociális ellátás konzultációs helyisége. Itt – és a váróban kialakított pultrendszernél lehet a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés diszpécserközpontja. 

Az épület területi korlátozottsága csak a többfunkciós térhasznosítást diktálja. Az egyes rendelőpárokat az orvostechnológiai javaslat, a szakmai szempontok és a szakorvosi óraszámok kapacitásigénye rendezte egymás mellé. Az általános kiegészítő helyiségeket, az igények közelében, illetve a kijáratok az el-, illetve beszállítás legrövidebb útja szerint igyekeztünk elhelyezni. A betegek WC csoportjai rendelőpáronként a váró előtérből nyílnak.

A ház több mint egy éve üzemel, a rentábilis működéshez még kell egy év. A támogatás odaítélésekor azt ígérték, hogy kötelező lesz a körzetben élő települések számára az ideirányítás, de a kötelezés elmaradt és a megszokás nagy úr - a betegek oda utaznak ahol kedvenc orvosuk rendel.

Baktalórántháza, új Egészségház, fotó: Kulcsár Attila

Tömegképzés, homlokzatok
Az előírt építménymagasság 6.5 métere, és a környező beépítés kétszintes magastetős karaktere, valamint a beépítési % szinte diktálta a végig kétszintes tömeget. A fedélszékes formálást meg a városi tervtanács, és városközpont összes középülete. A kötelező beépítési vonalat az északi járda mentén egy oszlopsoros térfal hozza létre, mely az U alakú tömeggel egy kis terecskét formál, a főbejárat előtt. Szobornak, szökőkútnak való hely a várakozók számára. A kétszintes tömeg felett magas hajlásszögű tető hangsúlyozza ki az épület alaprajzi rendszerét, melyhez a különböző épületszárnyak alacsony hajlásszögű fedésekkel simulnak. Ez a tetőidom biztosítja emeleti várók felülvilágítását.

Az épület részlegesen mészkőburkolatot kapott, a gazdasági korlátok figyelembe vételével. Az alsó szintre és a bejárati tömegek hangsúlyozására volt lehetőség A tetősíkokat WM ZINC lemez fedi álló korckötéssel, az ablakok és pillérek vertikalitását árnyékoló lamellák tagolják, valóságos funkciójuk mellett. A kolonnád „beteg” pilléreit az „egészségesek” gyámolítják. A homlokzatok ma oly divatos önkényes felbontását itt hivatkozó szabálytalanság tagolja.

Kulcsár Attila DLA

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »