építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Balatonszepezdi családi ház

A Balaton-felvidék gazdag építészeti és természeti környezetébe illeszkedik a Paládi-Kovács Ádám által tervezett, bontott téglával és fehér vakolt felületekkel megépült családi ház. 

Tájolás, elhelyezkedés

A ház a Balaton északi partján lévő domboldalban épült, jó kilátással a tóra. A telek enyhe lejtése lehetővé tette a teraszos beépítést, ahol az épület a helyi előírások szerint az északkeleti oldalhatárra került. Az ingatlan megközelítése az északnyugati oldalon lévő közterületről lehetséges. Az épület a kert felé kinyílik, ezáltal a lakószobák, a nappali-étkező, délkeleti, illetve délnyugati irányú tájolást kaptak.

földszinti alaprajz

fotó: Oravecz István

Az épület ismertetése

A telek egyik értékének tekintett Balaton-felvidéki permi vörös homokkőből épített kerítés felülről fehérre festett beton koszorút kapott. A fehér koszorú, amely az épület homlokzatán is megjelenik, végigfut a kerítésen integrálva ezzel a bejáró építményét a garázzsal és a kerti szerszámtárolóval, mintegy egységes egészként kezelve ezen építményeket.

Az épület egyszerű tömegét bontott vörös téglával burkoltuk, melyet a födémek szintjében végig futó fehér vakolt csíkok szakítanak meg, végül a házat felülről egy sötétszürke cseréppel fedett magastető zárja le. A nyílászárók szürkés-zöld fa ablakok és ajtók. A ház utca felőli kétszintes, viszonylag zárt tömege lehatárolja a belátást a belső kertre, míg az épület kert felőli lakószárnya az északkeleti kerítéssel párhuzamosan fut, így a telek közepén egy nyugodt belső lakókert alakulhatott ki, amelyet délnyugati oldalról a sütögető („nyári konyha”) nyitott tömbje határol, megnyitva a kilátást a Balaton felé. Az épület szobái erre a belső kertre nyílnak, szoros kontaktust tartva a környezettel. A nappali és a szobák előtt végigfutó gádor napvédelmet ad a nagyméretű üvegfelületekkel megnyitott helyiségeknek.

fotó: Oravecz István

Az épületbe belépve az előtéren keresztül a nappalival összenyitott étkezőbe jutunk, ez a ház központi tere. A nappali-étkező méretes üvegfelületei összekötik a belső és külső tereket, egybemosva a bent és kint érzését. A terasz felett a födémből kinyúló tető nyugodt, védett helyet biztosít a kint ülőknek. A nappali háta mögött, indul az emeleti gyerekszobákhoz felvezető lépcső, mivel a gyerekek már nagyok, ennek okán egy önálló külső megközelítést adtunk a lépcsőtérnek. Az étkezőből induló, északi oldalon lévő közlekedőről nyílnak a lakószobák és a fürdő, a szobák közvetlen kapcsolatban állnak a kerttel, végül a ház lezárását a nagy fürdő adja, itt alakítottuk ki a szaunát, illetve a pihenő teret, szorosan emellett a külső térben helyeztük el a hideg vizes merülő medencét.

fotó: Oravecz István

A ház emeleti részének szintén nagyon egyszerű a tervezési képlete. Az emeletre felvezető lépcső a kertre tájolt lakószobák közlekedőjében folytatódik. A lakószobák előtt végig futó fedett erkélyről tiszta kilátás nyílik a Balatonra. Az emelet északkeleti végében elhelyezkedő háztartási- és gépészeti helyiség, a ház fűtését-hűtését látja el. A gépészet kültéri egysége az északkeleti falba rejtett fülkében kapott helyet. Az épületet határoló külső falazat légréssel ellátott téglafal, mely télen-nyáron kellemes közérzetet biztosít a bentlakóknak, rásegítve mind a hűtésre, mind a fűtésre, jelentősen csökkentve ezzel a ház energia igényét.

Paládi-Kovács Ádám

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »