építészet : környezet : innováció

Barkács elemekből házikó Texasban

Négy baráti házaspár épített kis költségű, egyszerű, előregyártott barkács elemekből készült, fenntartható házacskákat maguknak öregkorukra Texasban. A Matt Garcia tervezte kicsi, ötletes, barátságos házikókba mindenki visszahúzódhat, míg a közösségi házban együtt főzhetnek és étkezhetnek. Bán Dávid írása.

Húsz év szoros barátság után négy texasi házaspár úgy döntött, hogy közösen vásárolnak egy csodás földet a Llano folyó mentén. Eleinte úgy gondolták, hogy egy közös, nagy házat építenek maguknak, de végül amellett döntöttek, hogy minden pár külön házikóba költözik. Ugyanakkor a legfontosabb közös helyiségeket, pl. az étkezővel ellátott konyhát, megosztják egymással, így itt együtt főzhetnek, étkezhetnek, beszélgethetnek majd. Míg a közösségi házban vendégséget tarthatnak, addig a párok visszavonulhatnak saját kis kabinjukba. Nemcsak a közelség volt számukra fontos, hanem a fenntarthatóság is, ezért az elképzelt kis telepüket igyekeztek különféle energiahatékony és takarékos megoldásokkal ellátni.

Matt Garcia: Llano Exit Strategy, Texas. Fotó: Alexander Stross

A baráti kör egyik tagja korábban Matt Garcia építésszel dolgozott együtt, aki a legkülönbözőbb anyagokból tervez egyszerű vonalvezetésű, modernista családi házakat Texas középső területeire. Így a barátok felkérték az általuk csak Llano Exit Strategy-nek elnevezett telepük megtervezésére. Az elkészült kisházak olcsók, praktikusak, minimalisták és a legkisebb terhelést gyakorolják környezetükre. A házak jól illeszkednek az Amerika-szerte divatossá váló „tiny houses” [pici házak] mozgalomba, de az építtetők számára kiemelten fontos szempont volt a fenntarthatóság kérdése is.

Matt Garcia: Llano Exit Strategy, Texas. Fotó: Alexander Stross

Minden pár részére egy nagyjából 32,5 nm-es ház készült, amelynek építési költsége 40.000 dollár (11 millió Ft) körül mozgott. A nyers betonalapra, alapvetően előre gyártott építési anyagokból felhúzott, egyszerű szerkezetű házakban egy-egy hálószobát, hátul fürdőszobát, elöl az alattuk csörgedező folyóra néző, hatalmas ablakokkal ellátott nappalit alakítottak ki. A háztetőket úgy képezték ki, hogy az onnan lefolyó esővizet egy 19.000 literes tartályba gyűjthessék, amit szürkevízként használhatnak a telepen. Az épületek külső burkolata egyszerű, fényvisszaverő, galvanizált fémlemezekből készült, így azok visszaverik a nap sugarait. Az ablakok különleges, habbal befújt szigetelése télen a hideg ellen védi a bentieket, akik melegségérzetét a nyersen hagyott – így költségkímélő – fenyő rétegelt lemez falak is fokozzák. A barátságos hatású belső burkolat világos árnyalatával a teret optikailag is növeli.

Az házakban a modern és a rusztikus stílus keveredik, sőt, számos apró és ötletes építészeti részletet vitt bele tervezője. A szobákban levő fekete polcokat például acéllapokból készítették, a fürdőszobában a polcokat ipari fémszerelvények tartják össze, a WC-papír tekercs- és a törülközőtartóhoz vízvezeték elemeket használtak fel. A berendezés nem csak egyszerű, praktikus és olcsó, hanem bármilyen meghibásodás vagy fejlesztés esetén könnyen pótolható bármely barkácsáruházból.

Matt Garcia: Llano Exit Strategy, Texas. Fotó: Alexander Stross

Az ötödik, egyben legnagyobb, 140 nm-es épület közösségi helyiségként szolgál, ahol együtt főznek, étkeznek és fogadhatnak vendégeket. A házban nagy konyha, étkező és egy vendégszoba található, emeletes ággyal. A párok egyelőre még csak alkalmanként, szünidőben, ünnepekkor használják a kis telepet, de igyekeznek minél több időt itt tölteni. Ugyan még mindannyian aktívan dolgoznak, egyelőre nem is tervezik a nyugdíjba vonulást, akkor majd azonban szeretnének végleg ideköltözni.

Bán Dávid

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »