Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épülettervek/Hallgatói terv

Borkötő manufaktúra - Gál Bence diplomaterve

1/29

Gál Bence

?>
Gál Bence
?>
Helyszínrajz 1:1000
?>
Helyszínrajz 1:500
?>
Alaprajz
?>
Tetőfelülnézet
?>
Metszetek
?>
Homlokzatok
?>
Homlokzatok
?>
Homlokzatok
?>
Falmetszetek
?>
Helyszíni fotó
?>
Helyszíni fotó
?>
Helyszíni fotó
?>
Helyszíni fotó
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv - madártávlat
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
1/29

Gál Bence

Borkötő manufaktúra - Gál Bence diplomaterve
Épülettervek/Hallgatói terv

Borkötő manufaktúra - Gál Bence diplomaterve

2013.07.18. 12:20
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Erdőbénye, Magyarország

Építészek, alkotók:
Gál Bence

Borkötő manufaktúra

Tervezés éve:
2013

Stáblista

építész konzulens: Markó Balázs DLA
opponens: Hőnich Richárd DLA

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Népi iparostevékenység és borkultúra találkozik Gál Bence (SZIE Ybl Miklós Építéstudományi kar) mester szakos diplomatervében. Az erdőbényei kádárműhely célja a helyi bortermelők kiszolgálása mellett a falu régi "ipari" területének revitalizációja.

Diplomatervem egy kádárműhely Erdőbénye településen. A témám keresésekor egy olyan helyszínt szerettem volna választani, ami közel áll hozzám, így esett a választás Erdőbényére, ahol többször megfordultam már. Ez a település bír egyfajta varázzsal, amit az oda látogatók azonnal átéreznek: valósággal rabul ejti őket a térség aurája. Épp ezért nehéz kézzel fogható dolgokkal, tárgyilagosan megmagyarázni, hogy mitől ilyen különleges Erdőbénye, egyszerűen el kell fogadnunk, hogy léteznek ilyen csodás helyek. A helyszín megtalálásával a téma is adta magát. A település történetéhez szinte
a kezdetektől hozzátartozik a kádárság, ez az ősi szakma, amely szorosan összefügg a szőlőműveléssel.

A telek kiválasztásakor két lehetséges út állt előttem. Az egyik, hogy külterületre tervezem az épületem, a másik, hogy a falu központjához közelebb. A külterület mellett szólt, hogy a funkció ipari jellegű, ellene szól viszont, hogy az Erdőbényére látogató turistáknak nehezen elérhető. Ennek
épp fordítottja igaz a belterületre. Mégis a központi elhelyezés mellett döntöttem, ugyanis sikerült egy olyan telket találnom, ahol a környezeti adottságok lehetővé teszik a zajhatások mérséklését. Kutatásom során az is kiderült, hogy a falu általam választott részén működtek régen az ipari
jellegű építmények, köszönhetően a Mély-patak közelségének. Itt a telekosztás is ennek megfelelően alakult eltérően a település egyéb részeitől.

Makett
27/29
Makett

A választott helyszín a község főutcájával (Kossuth Lajos utca) párhuzamosan futó Rákóczi Ferenc utca kettéválásánál helyezkedik el. A két induló utca a Jázmin köz és a Serház utca. A telkemet továbbá a Mély-patak határolja. A Rákóczi utca mélyebben fekszik, mint a róla nyíló telkek és ez a lejtés a patak felé nő. Így a tervezési terület a szomszédos házakhoz képest lentebb helyezkedik el, illetve a vele egy szintben lévő dél-keletre eső házaktól a patak választja el.

Alaprajz
4/29
Alaprajz

A diplomatéma kiválasztása és az ahhoz kapcsolódó kutatás után a következő lépés a programalkotás volt,a téma kutatásakor megismert elveket szem előtt tartva. Magam is megtekintettem több kádárműhelyt, hogy lássam milyen és mekkora helyiségeket igényel ez a funkció. A pár fővel működő
kézműves jellegű műhelytől a nagyobb, 10-20 szakembert alkalmazó, ipari termelést folytató csarnokokig több alternatívát is megvizsgáltam. Végül az előbbi verzió mellett döntöttem. Az ilyen ősi szakmához számomra hozzátartozik a kézműves jelleg. Erdőbénye méretei és hangulata nem
is tűrné meg a nagyobb léptéket. A tervezési programot úgy alkottam meg, mintha az egyik helyi kádármesternek készítenék műhelyt, ami családi vállalkozásként 1-2 embert foglalkoztatva üzemel.

Látványterv
16/29
Látványterv

Fontos továbbá, hogy manufaktúraként hangsúlyozzam a kézműves technológiát. Az épület kialakítása, a benne található helyiségek a hordókészítés folyamatát szolgálják. Az épületet úgy képzeltem el, mint egy fedett-nyitott színt, körbezárt területet. Itt folyna a műhelymunka. A hordó égetése, pörkölése a jobb hatásfok végett zárt helyen történik. Ezen felül
szükség van egy kiszolgáló blokkra is, amely tartalmaz egy irodát, teakonyhát és egy mosdóval, zuhannyal rendelkező öltözőt.

Homlokzatok
7/29
Homlokzatok

A külső vasbeton falak strukturált látszóbetonból készülnek. A zsaluzatba a helyszínen zsalumatricát helyeznek el. Ez a zsalumatrica jellemzően valamilyen műgyantából készül. Én a nagy múltra visszatekintő Reckli cég matricái közül választottam ki a Miramas fantázia elnevezésűt. Egyébként óriási választékkal rendelkeznek, több mint 250 zsalumatricájuk mellett előregyártott strukturált beton paneleket is gyártanak, valamint lehetőség van egyedi mintázat készítésére is.

Látványterv - madártávlat
20/29
Látványterv - madártávlat

A tervezés során fontos szempont volt a kor energetikai követelményeinek való minél jobb és minél többszintű megfelelés. A szerkezethez felhasznált faanyag a közelből származik. A hőhidakat igyekeztem minimalizálni, megfelelő vastagságú hőszigetelést alkalmaztam, hogy minél jobb U értéket érhessek el a szerkezeteimnél. Kiemelném itt a befúvásos cellulóz hőszigetelést. Újrahasznosított papírhulladékból készítik, így igen környezetbarát, továbbá nagyon jó műszaki paraméterekkel rendelkezik, amely a terv energetikai szempontjainak, törekvéseinek tökéletesen megfelel.

A kültéri burkolatok jó része - alkalmazkodva az ipari funkcióhoz - csiszolt felületű beton. Ennek rétegrendje igen egyszerű, kavicságyon elkészítik a beton lemezt, melyet utána alaposan megtisztítanak és felcsiszolják.
A kiszolgáló épületrész külső burkolatának Finnforest Thermowood Thermo-D típusú kültéri vízszintes faléceket képzeltem el. A jó hőszigetelési tulajdonságai mellett igen tartós is, és az előállítási folyamatnál vegyi adalékanyagokat nem használnak, így környezetbarát építőanyagnak tekinthető.

Látványterv
18/29
Látványterv

Az építmény energetikai koncepciójának fő pillérét a fűtés és a használati melegvíz előállítás kialakítása jelenti. Szerettem volna a műhelymunka során keletkező fahulladékot felhasználni, így a hulladékkal kapcsolatos elszállítási, tárolási problémák is megoldódnak és a fűtés szinte önellátóan képes működni. A fahulladék mennyisége egy hordó előállítása során nem csekély. A feldolgozástól függően egy köbméter fűrészelt rönk kihozatala 35-40%, míg egy hasított dongáé 15-18%! A fennmaradó része, hulladék, amiből a helyszínen pellet készül, BP2000 mechanikus brikettálót alkalmazva. Ez egy kis teljesítményű, kis helyigényű változat, 1000 tonna éves fahulladék alatti felhasználáshoz. A fűtés és HMV előállítását Edilkamin Basic 18 kW-os pelletkazán végzi. Ennek helyigénye 60x56x126 cm, és kb. 400 légköbméter fűtését képes ellátni. A pellet előállítása és a a pelletkazán a
szociális blokk mellett kialakított raktárból nyíló helyiségben kapna helyet. A kifűtendő helyiségek mérete nem nevezhető nagynak, így elegendőek kis teljesítményű készülékek. Ezek helyigénye mérsékelt, az elkülönített részen elférnek.

Mivel a funkció nem követel meg komolyabb elektromos áram igényt, így ezt a közműhálózat látja el. Amennyiben később mégis szeretnének megújuló energiaforrást alkalmazni elektromos energia előállításához, úgy a tetőkön lehetséges napelem vagy PV fólia elhelyezése.
Az épület nem igényel mesterséges szellőzést, ezt a beépített nyílászárók általi keresztszellőzés biztosítja a szociális blokkban, míg az égetőben a kürtőhatás végzi a légcserét.


OPPONENCIA
Gál Bence
Borkötő manufaktúra, Erdőbénye
MSc diplomatervéhez

A személyes élmények alapján választott zempléni település helytörténeti bemutatása és a kádárszakma hagyományainak ismertetése után a tervező a néhány fős kézműves műhely mellett teszi le a voksot. A helyszín kiválasztásakor fontos szempont, hogy a helyi borfesztivál újabb állomással gazdagodjon.

A központi fekvésű telkek közül jó érzékkel olyat talál, ahol a terepviszonyok miatt az ipari funkció nem zavarja a környezetét, és valószínűleg emiatt korábban is hasonló funkciók működtek. A szigetszerű telek a délnyugati oldalon a patak felé nyitott, míg a többi oldalon a terepemelkedés miatt egyre inkább a környező telkek terepszintje alá kerül. A beépítési lehetőségeket bemutató makettfotók alapján egyértelműen a választott tömör beépítés a jó irány.

Három oldalról betonfalas épületkontúrral a tervező tovább fokozza a zárt jelleget, míg a patak felé áttört faszerkezettel teremt vizuális kapcsolatot. A betonkontúr válaszol az utca túloldalára, kanyonszerű hatást idézve elő. A betonfalat felül áttört faszerkezet koronázza, ezzel utal az ipari épületek felülvilágítóira, és egyben kicsit lazít a tömör megjelenésen.

A bemutatott tetőváltozatok közül jól választ, az egységes fedés szépen összefogja szabálytalan alaprajzú tömeget. Az átriumos lyukasztás megfelelően tagolja a formát, az átriumudvar ügyesen szervezi a működést. A funkcióelemzés eredményeként a tervező nagyon helyesen főként fedett-nyitott terekben gondolkozik. A szabálytalan kontúron belül az egyszerű geometrikus szerkesztés megnyugtató rendezettséget biztosít.

Az áttört homlokzat egymásra fésűsen épülő faszerkezete szép vízszintes struktúrát rajzol. Hogy a lehajlások ne legyenek zavarók, valószínűleg a valóságban kell majd közbenső megfogás is, pl. a struktúrát nem sűrítő acél távtartó tüskékkel vagy huzallal.

A tervet környezetbarát és racionális anyaghasználat jellemzi. Ugyanakkor a betonfal zsaluzásánál a realisztikus bambuszmintát szerkezetileg kicsit idegennek és túl konkrétnak érzem. Szerencsésebb lett volna egy kevésbé felismerhető, felületi jellegű struktúra. Vagy olyan horizontális minta, ami a délnyugati faszerkezet sávozását vitte volna körbe a betonfalon, még jobban összefogva a megjelenést.

Egészséges környezettudatosság jellemzi a gépészeti megoldást. Hűtés nélkül, természetes szellőzéssel jó munkakörülményeket teremt, a megtermelt fahulladékkal fűt. Helyes felismerés, hogy az alacsony energiaigény egyelőre nem teszi reálissá a napenergia felhasználását.

A diplomatervet elfogadásra javaslom.

2013. június 25.

Hőnich Richárd DLA

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk