építészet : környezet : innováció

Budakeszi Városközpont Ötletpályázat: a különdíjban részesült terv

A Budakeszi Városközpont ötletpályázatán a Bíráló Bizottság döntésétől függetlenül különdíjban részesült a SZIE és a BME hallgatóiból álló alkotócsoport terve. Koncepciójuk a kulturális és kereskedelmi funkciók biztosítása mellett megoldást nyújt a lakosság növekedő rekreációs és közösségi igényeinek kielégítésére is, bekapcsolva a teret a város vérkeringésébe. 

Bevezetés

Budakeszi város történetileg az egyutcás falu alaptípusára vezethető vissza. Lineáris szerkezetéből és a város gyors fejlődéséből adódóan valódi városközponti tér kialakulására nem volt hely, se lehetőség. A város főterének szerepét egy, a Fő utca mentén hosszan elnyúló ősfás park tölti be. A város közfunkcióihoz tartozó épületek környezetében csak apróbb teresedések találhatók. Tervünk a kulturális és kereskedelmi funkciók biztosítása mellett megoldást nyújt a lakosság növekedő rekreációs és közösségi igényeinek kielégítésére is, bekapcsolva a teret a város vérkeringésébe.


Projekt környezete

Közvetlen környezet

A környező lakóépületek a város utcaképét előnyösen alakítják, azokhoz igazodni indokolt. A szomszédos VAM Design jelenleg kihasználatlan épülete a későbbiekben a lakosság igényeinek megfelelően közösségi szerepet kaphat (pl.: mozi), alternatív forgatókönyv szerint munkahelyi-funkcióval hasznosul. Mindkét esetben jól kapcsolódik a tervezési területre kijelölt funkciókhoz. A Fő utca túloldalán lévő Coop kereskedelmi és szolgáltatóház rendeltetése, megjelenése sem indokolja szerepének megváltoztatását, annak gazdasági vonatkozásának figyelembe vételével. A tervezési területtel átellenben álló gyógyszertár és orvosi rendelő jól kiegészíti a tervezett egészségház funkciót, meglévő helyén ideális a működése, mindössze építészeti megjelenése hagy kívánni valót maga után.

Távolabbi környezet

A település dél-nyugati határában létesülő kereskedelmi és ipari park bővülése miatt tervünk a nagyobb méretű kereskedelmi épületek minimális mértékű elhelyezését javasolja. Emiatt tervünk legfeljebb 1db, 300 m2-nél nagyobb üzlet kialakítását tartja indokoltnak, inkább kisebb területű kereskedelmi funkciókat helyez el, melyek versenyképessége a jó infrastrukturális ellátottságából és központi elhelyezkedésből fakad.

Tervezett helyszínrajz - Gyimesi Levente Zsombor, Lakner Lóránd László, Lehotai Bence Gábor, Treszkai Anett, Vadász Dániel Pál



Közúti forgalom

A parkolási igényeket a terv a Kossuth utcáról nyíló, a tervezési területen létrejövő parkolóval elégíti ki, így elkerülve a Fő utca forgalmának súlyosbodását, illetve a meglévő utak költséges forgalmi módosításait. Mivel egy-egy, a művelődési házban tartott esemény kapcsán, a kereszteződésbe a Kossuth utcáról érkezők száma hirtelen jelentősen megnövekedhet, így a terv javasolja forgalomérzékelő detektorok telepítését, amik az ott elhelyezett jelzőlámpák zöld idejét ideiglenesen megnövelik.

A terv a település forgalmának mérséklése érdekében a jelenlegi parkolási zónák kibővítését ajánlja, a mellékutcák P+R parkolóként való használatát elkerülendő.
Ezzel egy időben egy P+R parkoló megépülését támogatja tervünk, amely az így kiszorult gépjárművek befogadására lesz alkalmas. Javaslatunk szerint erre elsődlegesen a Park Center közelében lévő beépítetlen területek, vagy az egykori vízmű területe alkalmasak. További alternatívaként a Pátyi út és a Tölgyfa utca által közre zárt, nagyjából 3500 m2-es területen jelölhető ki ilyen parkoló. Az itt tartott vasárnapi piac a hétvégi csekély forgalom mellett továbbra is zavartalanul működhet. Ebben az esetben a 22-es busz viszonylatának kismértékű módosítása válik szükségessé. 

Látvány a Fő utca felől (madártávlat) - tervezők: Gyimesi Levente Zsombor, Lakner Lóránd László, Lehotai Bence Gábor, Treszkai Anett, Vadász Dániel Pál


Gyalogos forgalom

A kialakuló új városközponthoz kapcsolódó közterületek állapota jelenleg igen változó, így burkolatainak felújítása javasolt. A Fő utcai park és az új városközpont közvetlenebb összekapcsolását elősegítendő, új gyalogos átkelőhelyet alakítottunk ki a Fő utcán, melynek segítségével kiküszöbölhető a buszmegállók közötti veszélyes és szabálytalan átkelés. Ehhez kapcsolódóan áthelyeztük a tervezési terület oldalán található buszmegállót az egészségház elé, mely megkönnyíti a gyógyszertár elérését is. Az átkelőkhöz tartozó jelzőlámpákat összehangoljuk.


Funkciók


A tervezési folyamat során nyilvánvalóvá vált, hogy a pályázati kiírás irányadó méretei és mennyiségei túlterhelnék a területet, ezért tervünkben egyes funkciók csökkentett alapterületekkel jelennek meg.
Így a tervünk 61%-os beépítettségi mutatóval rendelkezik.
A tervezési területen kialakított funkciók:

  • kereskedelmi, szolgáltató terület: 1750 m2
  • egészségház: 298 m2
  • művelődési ház és városi könyvtár: 1420 m2
  • lakások: 4db/40 m2, 8db/66 m2, 2db/75 m2 4db/78 m2, 2db/85 m2 - összesen 1320 m2; hasznos alapterület 1150 m2
  • parkoló: 84 db

A terület beépítését két ütemben adja meg a terv, úgy, hogy az első ütemben is teljes értékű legyen a terület használata. Az első ütemben a lakófunkció nem kerül kialakításra, helye felszíni parkolóként és fásított köztérként hasznosítható. A második fázisban a lakhatás igényének megfelelően épül meg a társasház, amely a parkoló kétszintűvé alakítását generálja.

Funkcióséma, 1. ütem - Gyimesi Levente Zsombor, Lakner Lóránd László, Lehotai Bence Gábor, Treszkai Anett, Vadász Dániel Pál


A művelődési ház az új városközponttal összhangban közösségi házként működik, új alternatívát nyújtva a nagyobb rendezvények megvalósítására is. Fontos tervezési szempont volt az épületben többfunkciós, összenyitható terek kialakítása, az emberi léptékű arányok megtartása, valamint a belső- és a külső terek közötti kapcsolat hangsúlyozása. A lesüllyesztett 410 m2-es nagyterem mobil falakkal alakítható a rendezvények méreteinek megfelelően, akár több konferencia is folyhat egyidejűleg. Kisebb bálok, esetleg szalagavatók megrendezésekor a raktárban tárolt kinyitható lelátók biztosítják a közönség ülőhelyét. Az alsó szinten működő kávézó kiszolgálja a vendégek igényeit, időtöltési alternatívát nyújt a térre kitelepülve.

A házban zajló kulturális programokkal szoros kapcsolatban áll a felső szinten található könyvtár, melynek nagy egybefüggő tere az olvasók igényeihez vagy az aktuális használathoz igazítható. A könyvtár közvetlen közelében találhatóak az irodák, amelyek igényszint szerint kerülhetnek kiadásra vagy a ház dolgozóinak nyújthatnak munkateret. A felső szinti átrium köré szerveződött a természetes fénnyel megvilágított pihenő, ahol a foglalkozásra érkező gyerekek és szüleik várakozhatnak. A szakköri termek a létszámoknak megfelelően feloszthatóak (3db / 44 m2), nagyobb rendezvény esetén másodlagos öltözőként funkcionálhatnak.

Látvány a városközpont teréről - tervezők: Gyimesi Levente Zsombor, Lakner Lóránd László, Lehotai Bence Gábor, Treszkai Anett, Vadász Dániel Pál


A területen kialakított kétszintes lakóépület egy belső udvar köré szerveződik. A társasház alapterülete 720 m2, amelyben két szinten az egyes lakások hasznos területe 40-85 m2 között alakul. A kialakítás többféle lakhatásnak is teret enged fiatal házaspároktól a háromgyermekes családokig. A kereskedelmi-szolgáltató egységeket magában foglaló épület a földszinten egy nagyobb üzletnek, egy étteremnek és az egészségháznak ad helyet, az emeleten változatosan kialakítható üzlethelyiségek adhatóak bérbe, igények szerint 30 és 150 m2 között.

Az egészségházban kialakításra került 4 db 10 m2-es egyéni rendelő helyiség, amelyhez egyenként tartozik egy 10 m2-es nővérszoba és egy 5,6 m2-es alkalmi kezelő, valamint külön kapott helyet egy 30 m2-es védőnői rendelő. Minden szoba a közös váróteremből nyílik, de ha magánrendelő kiadására is igény merül fel, akkor leválasztható egy rész a várakozásra.

Éjszakai látvány a Fő utca felől - tervezők: Gyimesi Levente Zsombor, Lakner Lóránd László, Lehotai Bence Gábor, Treszkai Anett, Vadász Dániel Pál


A területen elhelyezett funkciók kiszolgálására 84 db parkolóhelyet terveztünk. Az egyes funkciók különidejű használatából eredendően képes kielégíteni a szükségleteket. Tervünk nem költséges mélygarázst, hanem egy fedett-nyitott, kétszintes parkolót létesít 2625 m2-en, a tervezési terület keleti sarkában, melynek alsó szintje a terep lejtését kihasználva 1,25 m mélyre van a talajba süllyesztve. Magasságának másik fele a terepszint fölé emelkedik, így a parkoló szabad szellőzésű, költséges gépészeti megoldásokat nem igényel.

A tervezett köztér (összesen ~1500 m2) szabadtér-építészeti kialakítása alkalmazkodik a funkciók gyalogosforgalmi igényeihez, minden funkció könnyen és akadálymentesen megközelíthető. A zöldfelületek léptékükben a tér területéhez illeszkedve, szigetekként jelennek meg. A nagyobb egybefüggő zöldterületek kiemelt ágyásokban kaptak helyet, melyek peremén ülőfelületek találhatóak. A tér középső része a maga 750 m2-es területével kiválóan alkalmas szabadtéri rendezvények lebonyolítására vagy akár karácsonyi vásár helyszínéül is szolgálhat. A tér központjában egy szolid, terepszintbe süllyesztett vízarchitektúra is található, mely pozitív esztétikai hatásain felül a tér klímáját is jelentős mértékben javítja.

A-A metszet - Gyimesi Levente Zsombor, Lakner Lóránd László, Lehotai Bence Gábor, Treszkai Anett, Vadász Dániel Pál


Fenntartható, környezettudatos üzemeltetés

A környezettudatos üzemeltetés érdekében, a terv az energiahatékony és fenntartható technológiák alkalmazását helyezi előtérbe. Az épületeken integrált hűtési-fűtési rendszer alkalmazandó, felületfűtési/hűtési rendszer segítségével. A fűtési rendszer hűtésre is használható, mely így a különálló hűtő-fűtő rendszerekhez képest alacsonyabb beruházási költséggel jár és éves szinten 3-6%-os energia-megtakarítás érhető el. A fűtési rendszer energiaigénye ún. pelletkazán segítségével is megoldható, biztosítva a téli hónapokban is a költséghatékonyságot. A Budakeszi mellett található jelentős erdőterületen, nagy mennyiségű fapellet előállítására alkalmas fahulladék keletkezik. Az erdő kezelőjével való szerződés ezen alapanyag felhasználására kölcsönösen jövedelmező lehet.

Az ivóvíz hálózati vízfogyasztás legnagyobb mértékű csökkentését a csapadékvíz felhasználásával tudjuk elérni. A földfelszín alatti tározókban összegyűlt tetővizeket WC-k öblítésére, burkolatok mosására, zöldfelületek öntözésére és a tűzoltórendszer tűzivizeként is felhasználhatjuk. Számításaink szerint hozzávetőleg 60 m3-es tározóra van szükség és megtérülését nagyjából 8-10 évre tehetjük.

Látvány a városközpont teréről - tervezők: Gyimesi Levente Zsombor, Lakner Lóránd László, Lehotai Bence Gábor, Treszkai Anett, Vadász Dániel Pál




Összefoglalás

A terv építészeti arculata igyekszik a város hagyományosan kialakult arculatához igazodni, ugyanakkor a tervezett középület léptékében és funkciójában is kiemelkedő a környező épületek közül, formálásával a településkép alakítását is felvállalja.

A közfunkciók által többletforgalom és megnövekedett parkolóhely-igény jelentkezik, melyre a terv a telken belül hoz megoldást. Az elhelyezett épületek kialakítása és a bennük elhelyezett funkciók, a gazdaságosság és a településképbe való illeszkedés szempontrendszerében készültek. A terület beépítettségének meghatározásakor az élhető, ugyanakkor még gazdaságos zöldfelület arányt vettük alapul (15-20%). A tervezési területen belül a város számos kérdésére kell reagálni, így a környezeti adottságok és a város fejlődésének jövőképe nagyban meghatározta a terv egyes elemeinek és egészének alakítását.

A csapat tagjai közül Gyimesi Levente Zsombor, Lakner Lóránd László, Lehotai Bence Gábor és Vadász Dániel Pál  2015 óta dolgozik együtt hallgatói pályázatokon (BME Várostervezési Napok 2015 I. hely, Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület – Hallgatói Ötletpályázat I. hely [Talentum díj 2015]).

Treszkai Anett a jelen pályázat alkalmával csatlakozott a csapathoz, míg a tervező stáb további tagjai, Benkő Krisztina, Miskolczi Lilla valamint Oláh Péter Ciprián, a jelen pályázaton kreatív konzulensként működtek közre. A hallgatókból álló alkotói csoport első valódi tervpályázatán különdíjat kapott, ez a siker tovább erősíti elhatározásukat, hogy a továbbiakban is együtt dolgozzanak.


 

vélemény írásához jelentkezzen be »