építészet : környezet : innováció

Bűvészkedés az arányokkal - Residence, a Víziváros legújabb irodaépület-párosa

Jó szomszédságban – Tomay Tamás és Perényi Tamás épületei mellett – elkészültek a Raiffeisen  Evolution bérirodaházai, a Platinium Group tervezésében. A Kőmíves Szabolcs vezető tervező által jegyzett két irodaház a történelmi városrészhez és figyelemre méltó kortárs építészeti környezetéhez egyaránt harmonikusan illeszkedik, impozáns mérete ellenére.

Víziváros rövid történelmi bemutatása

 

Az első Erzsébet apácák megérkezése Budára 1785-ben. Festmény, Szent Anna Plébánia

 

A Várhegy és a Duna között elterülő városrész a középkor óta viseli ezt a nevet. Már a rómaiak előtt fontos közlekedési útvonal vezetett itt, s ennek vonalát követte a római fő hadiút is, amely Pannónia provincia belsejébe éppen a mai Batthyány tér környékén ágazott el. Ezt az utat később a honfoglaló magyarok is használhatták.

A terület a népvándorlás korában már lakott hely volt, a később Vízivárosnak nevezett városrész azonban majd csak a tatárjárást követő várépítésnek köszönhetően kezd kiépülni. Egykor több, különálló városrész feküdt itt. Északnyugati részét például (1270-től biztosan) itt állott templomáról Szent Péter-városnak, déli részét pedig Halászvárosnak hívták. Itt, ahol a Duna kissé csendesebben folyik, forgalmas kikötő működött, Mátyás király korától pedig országos vásárokat is tartottak. 1541 után, a török időkben a városrészt fallal vették körül, mely a Vár külső erődrendszeréhez csatlakozott.

A másfél évszázados török uralom, majd Buda 1684. és 1686. évi ostroma nagy pusztulást jelentett a városrész számára. A Király fürdő ugyan még ma is emlékeztet a hódoltság korára, a dzsámivá és mecsetté alakított régi templomok viszont jórészt elpusztultak. A török kiűzése után azonban a Wasserstadt gyorsan újjáépült és az eleinte túlnyomórészt német anyanyelvű lakosság szorgalmának köszönhetően hamarosan igazi barokk várossá vált, földszintes és emeletes polgárházakkal, templomokkal, kolostorokkal, kápolnákkal.

 

A Batthyány tér 1835-ben Weissenberg Ignác festménye

 

A városrész fő közlekedési útvonala (Buda legősibb útja) egyedülállóan gazdag templomaival: a Fő utca mentén ma is álló öt értékes műemlék épületet három keresztény felekezet hívei (s köztük egy férfi- és egy női szerzetesrend) használják. Duna-parti sávja ma a Világörökség része.

A tervezési terület múltja
A tervezéssel érintett területen a háború után a Villamos Kismotorgyár működött, több – meglehetősen romos - kisebb épület között. Az ERFI irodaház, amely az első új épület volt a területen, később kiegészült a Kismotorgyár helyén felépült Mikroelektronika üzem- és irodablokkjával. A környék romos épületei elbontásra kerültek, a helyükön előbb közterületi, később részben elkerített külszíni parkolók létesültek, így a terület beépítettsége évtizedeken át alacsony maradt.

 

Az ERFI épület, mögötte a Villamos Kismotor Gépgyár
A Ganz utca a Medve utca felől (a leendő ERFI iroda helye)
 

 

Az utóbbi évek ingatlanfejlesztési láza e környéket sem kerülte el, a befektetők hamar felismerték a terület kiváló adottságait, számos projektfejlesztés kezdődött több-kevesebb sikerrel. Az első fecske a Kanadai Nagykövetség és a Munkaügyi Bíróság épületegyüttese volt, amely már az új KSzT szerint épült, így a Kandó Kálmán utca meghosszabbítását is tartalmazta a Gyorskocsi utcáig. E beruházás indította el a tervünknek is szerves részét képező sétány első szakaszát is. A sort a már elkészült ERFI Irodaépület kiegészítéseként felépülő ún. Buda City Tower folytatta, mely egyben egy, a Medve és Ganz utca alatt (is) beépült mélygarázst is magában foglal.

 

A Kanadai Nagykövetség építése
 

 

A Kandó Kálmán utca meghosszabbításából nyert új utcafrontok beépítése is megkezdődött új építésű lakóingatlanokkal, a sort a Residence irodáhazak zárják.

Építészeti  koncepció
A Megrendelő építési területe két telek, melyek önálló helyrajzi számmal rendelkeznek, így - Szabályozási Terv VK (városközponti terület) besorolása alapján - két különálló irodaházat kívántunk létesíteni a területen. Kapcsolatot a földszintek között történő átközlekedés lehetőségével biztosítunk, mely szervesen kapcsolódik a két terület között húzódó gyalogos közlekedésre kijelölt - közterületként működő, a Kanadai Nagykövetség épületével egy ütemben már részben elkészült – sétányhoz.

A tervezés során törekedtünk a Szabályozási Terven ábrázolt irányadó építési vonalak mentén alakítani az épületkontúrokat, a zártsorú beépítési mód szabályait alkalmazva. Tagolt épülettömegeket terveztünk, kerülve a túlságosan hosszú, folyamatos, homogén felületek kialakítását.

 

Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
 

 

A Ganz utca felé néző épület a zártságot hangsúlyozza, tekintettel a környezetét képező, erősen tömb jellegű beépítésre. A kőburkolat és a fa fedőrétegű burkolat dominál, fő alkotóelemként, mindez erődszerű végeredményt ad. Az épület rásimul a mellette húzódó sétányra, szinte részévé téve azt az impozáns előcsarnoknak.

A különleges városképi jelentőséggel bíró Kacsa utca felé néző homlokzat kialakításánál a KSzT által előírt lépcsőző tömegképzésnél az épülettömegek legyezőszerű feltárása segít elkerülni a zavaros, szervetlen tömegkapcsolatokat. Az így kialakuló keretek közötti könnyed, szerelt homlokzati struktúrák tovább erősítik az épület váz-szerű jellegét. A kőburkolat és a fa fedőrétegű burkolat dominál, fő alkotóelemként.

Az épületkontúrokon túlnyúló pinceszakaszok felett járható térburkolatos, vagy zöldtetős – egy méter közeli földtakarással, növényzettel fedett tetőkerti kialakítással – öntözött kertek kerültek megépítésre. A Ganz utca 16. szám alatti – jelenleg is működő - épület teljes bontásával, valamint a Kacsa utca 15-23. szám alatti telken működő parkoló megszüntetésével alakult ki a két építési terület.

 

 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 

 

Tervezési feladat
A Kacsa utcai irodaház zárt sorú, összesen tízszintes (melyből kettő pinceszint) vasbeton pillérvázas, kettő vertikális közlekedő maggal ellátott épület. Az irodaház tűzfallal csatlakozik a szomszédos Medve utca 21 sz. alatti lakóépülethez a Kacsa utca oldalán. A terepszint és az épület alatt - két pinceszinten - került elhelyezésre a 179 férőhelyes pincegarázs, mely a Kacsa utcáról, az épület déli frontjáról rámpáról érhető el. A második pince szinten kapott helyet az oltóvíz tároló medencetér és a hozzátartozó sprinkler gépház.

Az épület főbejárata a Kacsa utcáról fedett, visszahúzott homlokzati síkkal kialakított árkád alatt közelíthető meg, nagyméretű forgóajtón jutunk az épület földszintjére. Hátulról, a gyalogos forgalmú közterületről automata – veszély esetén kézzel is megnyitható - tolóajtókkal határolt szélfogón keresztül érkezünk. Az épület földszintjén a bejárat kétszintnyi belmagassággal reprezentál, így tágas és impozáns belmagasságú előcsarnok és központi recepció kap itt helyet. Az előcsarnok központi tere hátra nyúlik a gyalogosutca, illetve a másik irodaépület irányába. A recepció mögötti és melletti – belső, központi - területen kerültek elhelyezésre a működéshez szükséges kiszolgáló funkciók helyiségei.

 

 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 

 

Az emeleti szinteken ábrázolt egyterű irodaterek jelenlegi kialakításukban együtt, vagy külön-külön, részekre bontva is funkcionálnak. Mivel a különböző irodai funkciók keveredése ezen a területen elkerülhetetlen, alkalmazkodtunk a koncepcióban megfogalmazott tervezési elvekhez: azaz ötvöztük a különböző funkcionális egységeket, így adott területen más-más igényeket tudunk majd kielégíteni, ezért letisztult, vizuálisan semleges tereket alakítottunk ki.

A bérbe adható irodaterek, mint az épület önálló rendeltetési egységei, az épület közös közlekedőtereiből nyílnak. A szociális és lehetséges kiszolgáló területeket az épület belsejében, a közlekedő mag köré csoportosítottuk. Az épület saroképület, a földszinti központi recepció és az említett két szint magasságú lobbi tér tárja fel a Kacsa utcára merőleges három kinyúló épületszárnyat. Az önálló irodaegységeket elválasztó és egymástól elhatároló falak szerelt jellegű, kettős tartóvázzal (mindkét váz hőszigetelve), összesen öt réteg (kívül 2x2, plusz a tartóváz-sorok között 1 réteg) gipszkarton réteggel megépített falak. Az épület földszintjén kerültek elhelyezésre az irodaház működését szolgáló, biztosító és kiszolgáló helyiségei: az épület-felügyelet, takarító személyzet és őrszolgálat tartózkodói, öltözői. A központi hulladéktároló, egy hátsó szeparált közlekedő folyosón át közelíthető meg, illetve közvetlenül feltárható az utcáról.

 

Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
Residence irodaházak - tervező: Kőmíves Szabolcs, fotó: cerbenkoc 
 

 

A terven az emeleti szinteken megjelenített nagy terű irodaterek területén belül csak a vizes helyiségek (WC-csoportok, teakonyhák) kerültek ábrázolásra. Az irodaterekben szaggatott vonallal ábrázoltuk a belső zárt folyosók opcionális helyét, melyhez a füstelvezető aknák kapcsolódnak. Az irodaterek „cellás” felosztása ezen folyosókra történő felfűzéssel tervezhetők a leendő bérlők egyedi igényei szerint. Az alaprajzokon ábrázolt lelógó álmennyezeti sávok a fűtő-hűtő berendezések elhelyezését biztosítják. A folyosókon a szabad belmagasság 2,30 m, az irodaterekben 2,50 m és 2,85 m. Az épület homlokzati tervén a lehetséges reklámhordozói terület kijelölésre került.

A telek hátsó határvonalán – a gyalogos utca mentén kialakuló belső kertek sövényszerű növénytelepítéssel szeparáltak. A Medve utcában lévő két ingatlan tömör kerítéssel csatlakozik a tervezési területhez. A kerítések eltakarása kúszó-kapaszkodó növényzettel megoldott. A felsőbb szinteken, az irodaépület visszalépcsőző tömege mentén intenzív és/vagy extenzív zöldtetős kialakítású teraszok váltakoznak. Az épület működését lehetővé tevő gépészeti berendezések (légkezelők, folyadékhűtők) az irodáktól szeparált, kavicsleterheléssel ellátott nem járható lapostetőkön kerültek elhelyezésre. E tetőkre a lépcsőházból és a legfelső szinten a kazánházból lehet kijutni.

Kőmíves Szabolcs
vezető tervező

 


Residence Irodaházak 1-2

vezető tervező: Kőmíves Szabolcs
építész munkatársak: Kovács Petra, Tündik Ferenc, Máté Tamás, Kiss Réka, Urbán Attila
belsőépítész tervező: Törőcsik Ferenc
belsőépítész munkatárs: Horváth Orsolya
szakági tervezők:
tartószerkezetek: Tamássy Tamás, Logo János, Hortobágyi Zsolt - Opt Terv Kft.
épületszerkezetek, szigetelés: Schreiber Gábor - S-4 Mérnökiroda Kft.
épületgépészet: Lencsés János - Le'vél Kft.
épületvillamosság: Nagy Gábor - Yurosignal Kft.
alumínium-és üvegszerkezetek: Kucsera Márton - C.E.F. Kft.
tűzrendészet: Nagy Béla - Tűzterv Bt.
út-és forgalomtechnika: Tóth Attila - TP-Terv. Kft.
akkusztika: Csott Róbert - Axis Bt.
környezetvédelem: Kámány Roland - Epsylon Natura Kft.
belső világítás: Bánfalvy Miklós - Trilux Hungária Kft.
biztonságtechnika: Orlovits Zoltán - Engi Near Kft.
mobíliák: Gerendássy Judit - Do Work Kft.

generáltervező: Platinium Group Kft.
bruttó szintterület: 21.354 m2
beruházó: RE Projekt Development Kft.

 

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »