| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Épülettervek/Középület

Cikkcakkos tetők - az ifjak Normafa pavilon terve

1/14

alaprajz

metszetek

metszet

homlokzat

homlokzat

koncepció

koncepció

robbantott ábra

esőbeálló

Anna rét

A tervezett pavilonok ősszel.

A tervezett pavilonok télen.

A tervezett pavilonok tavasszal.

A tervezett pavilonok nyáron.

?>
alaprajz
?>
metszetek
?>
metszet
?>
homlokzat
?>
homlokzat
?>
koncepció
?>
koncepció
?>
robbantott ábra
?>
esőbeálló
?>
Anna rét
?>
A tervezett pavilonok ősszel.
?>
A tervezett pavilonok télen.
?>
A tervezett pavilonok tavasszal.
?>
A tervezett pavilonok nyáron.
1/14

alaprajz

metszetek

metszet

homlokzat

homlokzat

koncepció

koncepció

robbantott ábra

esőbeálló

Anna rét

A tervezett pavilonok ősszel.

A tervezett pavilonok télen.

A tervezett pavilonok tavasszal.

A tervezett pavilonok nyáron.

Cikkcakkos tetők - az ifjak Normafa pavilon terve
Épülettervek/Középület

Cikkcakkos tetők - az ifjak Normafa pavilon terve

2016.06.16. 08:01
MÉD

Projektinfó

Normafa esőbeállók és pavilonok tervezésére kiírt ötletpályázat

Tervezés éve:
2016

Stáblista

tervezők: Borbás Réka, Borbás Renáta, Szarvas Richárd Zoltán, Szigony János Gergely, Szintén Bianka

MÉD:

Karakteres, mégis hagyományos jegyeket őrző, önmagában, párban is használható, valamint többrétűen berendezhető pavilonokat tervezett Borbás Réka, Borbás Renáta, Szarvas Richárd Zoltán, Szigony János Gergely és Szintén Bianka majdnem teljesen hallgatókból álló csapata a Normafára. Tervük rangsorolás nélküli díjban részesült. 

 

„Normafa,
Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,
Ünnepi hegymászók víg dala szállt körüled,
Normafa,
Majdanidőn lombod közt éled az ének,
Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon."

/Devecseri Gábor/


Normafa a kedvező elhelyezkedése és fekvése miatt kiváló kirándulóhely Budapest lakosai számára. Közkedveltsége nem csak e jellemzőinek köszönhető; Normafa őrzi a természetet, végeredményben kijelenthetjük, hogy a budapestiek őrzik Normafát. Épített környezete ideális. A kiránduláshoz elengedhetetlen környezeti és építészeti kellékek állapota, minősége indokán Normafa arculatának változtatása jogos igény. E hosszas folyamat célja az egységes, visszafogott, környezetbe illő karakter kialakítása, mely méltó a természetben történő elhelyezéshez. Olyan egység tervezése volt a cél, mely a karakteres megjelenés mellett hagyományos jegyeket őriz, így adva tisztelet a régi és az új kapcsolatának. A pavilonok kialakításának tervezésekor figyelembe kellett venni az alapegységek sorolhatóságát illetve az egységek különálló működését. A sorolhatóság koncepcionális alapelve, hogy a pavilon működőképes legyen önmagában, párban, illetve többszörösen. A tervezési folyamat egyik fontos szempontja volt a berendezhetőség szem előtt tartása. Mivel a pavilonegység kisléptékűnek mondható, ezért a használati tér többrétű berendezési lehetőségével élni szükséges. A pavilon és esőbeálló alaprajzi formája téglalap, mely praktikusan kihasználható tereket enged kialakítani, így a pavilonok különböző funkciójához képes igazodni a tér.


alaprajz
1/14
alaprajz
A tervezett esőbeálló alapegysége megegyező a pavilonéval. Az esőbeálló betölti a két pavilon közti pihenőegység funkcióját is, így az sorolható a modulokhoz. A pavilon választott burkolati anyaga fa, mely lamella illetve homogén felületként is megjelenik. E kettős lét biztosítja a kisházak átláthatóságát; az áttört felületek oldják a kiszolgálóegységek zárt tereit. Lamellát visszaidéző falécek futnak végig az egység tetején és két oldalán. Az esőbeálló falfelületei azonban lamella burkolatot kaptak, az átláthatóbb kialakítás biztosítja a természet közelségének érzését. Egy-egy árusító egység léceinek oldala színezett, Normafa új arculatára utalva. A színezett fafelületek különböző módon jelennek meg, ahogy a látogató végighalad a pavilonsorok között, így változatosabbá, játékosabbá válnak a felületek (mivel a lécek oldallapja kapott színezést, a közelítés, elhaladás oka alapján változik a színezett lapok láthatósága). A téglalap alaprajzú és formájú egység tetőmegjelenése a homlokzatvégek különböző magasságához igazodik, az így kapott fedés gerince szögben elforduló (a pavilonok sorolhatóságát a tetőgerincek egymáshoz igazítása adja). A kortárs megjelenést biztosítja a főhomlokzaton megjelenő húzás, mely figyelemfelkeltő jegye miatt a pavilonok cégtáblájának helye is egyben (háttérvilágában az ereszcsatorna szerkezete helyezkedik el). A „cégér" függőleges, kiszélesített végződése ad helyet az egységesen felírható árlistáknak. A faház csavart tetejének köszönhetően a karakteres főhomlokzat megjelenésében nem nyomja el az egység többi oldalnézetét. A pavilon tömege a különböző burkolati felületek ellenére egységes tömegként fogalmazódik meg. Sorolhatóságában megtartja ugyanezt a képet, azonban a szerkezeti és színezett eltérések miatt képes a változásra.

metszetek
2/14
metszetek

A sorolások ritmusa döntésfüggő. 2x2, 2x1, 1x1 vagy más felosztású sorolhatósági variációval. A 2x2 alapegység két árusító pavilont és két esőbeállót foglal magába, amelyek jelen esetben fogyasztótérként funkcionálnak. A sorolás lehetővé teszi az átjárást, a felületek közti közlekedést, anélkül, hogy a blokkot ténylegesen elhagytuk volna. A két egymás mellett szerepeltetett modul nagyságrendileg húsz ülőhelyet biztosít, fedett térben. Ez a megoldás leginkább a fogyasztással kapcsolatos kereskedelmi funkciójú pavilonoknak kedvez, amelyeknek érdemes lehet fenntartani fogyasztóteret az árusító felület mellett.
A hármas egység (2x1) két darab árusítófelületet és egy darab fogyasztóteret mutat be. A pavilonok közti átjárhatóság adott, a látogatók könnyedén költhetik el a megvásárolt ételeket, hiszen a fogyasztóterek ülőfelületet és fedettséget nyújtanak. Ha egy árusítóhoz két tevékenység, ezáltal két pavilon is tartozik, ezzel a megoldással biztosíthat saját modult. Az egymáshoz kapcsolódó modulok egységként tudnak működni, ezzel is erősödhet a kereskedők közti személyes kapcsolat és kooperáció.

koncepció
6/14
koncepció

A legkisebb csoportosulás (1x1) egy árusító pavilon és egy fogyasztótérként funkcionáló esőbeálló modul együttműködése. Egy pavilon bérlője - ha szüksége van fogyasztótérre -, praktikusan sorolhatja árusítófelületét a másik egységgel. A pavilonok tömegformálásának egyik fő szempontja, a blokkok sorolhatóságának biztosítása. A pavilonok különböző arca - amely a variabilitásból fakad-, mindig új képet mutat, sorolása mégis rendszerben tartja.

Szerkezeti kialakítás

Alapozás

A pavilon elhelyezése a fogadó felületen annak minőségétől függően két eltérő módon lehetséges. Egyik esetben sem feltétel semmilyen fix fogadó alépítmény megléte vagy készítése. Amennyiben az egységet termett talajra kívánják helyezni, az alapozás fém anyagú talajcsavarok segítségével történik. Abban az esetben, ha az alapfelület burkolt, vagy az altalaj minősége nem teszi lehetővé talajcsavar alkalmazását, a talpgerendák a megfelelően szintezett beton, gumi lapokra ültetve is elhelyezhetőek. Talpgerendák kerülnek mindkét alapfelületre, így a szerkezet talajtól el van tartva.


Anna rét
10/14
Anna rétTartószerkezeti felépítmény

A pavilon befoglaló szerkezeti magját egyedi, előregyártott, faanyagú fal-, födém- és tetőpanelek adják. A panelek fenyő gerendákból, borítása két oldali vízálló OSB építőlemezből áll. A paneleket üzemben, előregyártva készítik.
Az egyszerű előregyárthatóság és a keletkező hulladék mennyiségének minimalizálása érdekében a panelek elemmérete az azok burkolataként használt OSB lap méretrendjéhez (1250x2500 mm) igazított. Ennek eredményeként a szerkezeti hulladék mennyisége minimalizálható. A panelek összekapcsolása a kapcsolat helyétől függően menetes szárakkal, csavarkapcsolattal, vagy, egyedi acél csapokkal történik.

Annak érdekében, hogy az eltérő funkciót befogadó pavilonok alapváza gazdaságosan, ugyanazon szabvány szerint készülhessen, de emellett alkalmas legyen más-más belső elrendezés és további falak befogadására is, a panelek vázszerkezetében - az egyes alaprajzi koncepciók alapján meghatározott pozíciókban - kiegészítő kiváltó, illetve rögzítést segítő pallók, gerendák vannak elhelyezve.


A tervezett pavilonok ősszel.
11/14
A tervezett pavilonok ősszel.Egyéb tartószerkezeti elemek (esőbeálló)


Az esőbeállók szerkezetüket tekintve némileg eltérnek a műszaki rajzokon ábrázolt alap pavilon egységtől, befoglaló formájuk azonban megegyezik. A beálló zárt felületei a többi egységhez hasonlóan előregyártott panelekből készülnek. A lamellás oldalszerkezetek váza előregyárható keret, melyeknek síkbeli merevítése acél elemekkel történik, a lamellás oldalburkolat helyszíni szerelést igényel.

Az előírt védelmi szempontoknak megfelelően biztonsági kamera/kamerák felszerelése ajánlott a pavilonokon belül, melyek elhelyezésére lehetőséget biztosít a szerelt álmennyezeti megoldás.

A tervezett pavilonok télen.
12/14
A tervezett pavilonok télen.
Anyag, felületkezelés, szín

A szerkezeti fűrészelt fenyő anyagú építőfák, valamint az egyéb kiegészítő fa szerkezetek védelmét illetően a lehetőségek mérlegelése alapján, de előnyben kell részesíteni a természetes alapanyagokból készülő szerek használatát.
A homlokzati burkolat fenyő anyagú elemei általános helyeken natúr, a réses lécezés elemeinek egymás felé néző felületei zöld páccal vannak kezelve. A belső felületeken az alapszerkezeti panelek burkolatául szolgáló vízálló OSB építőlemez struktúrája jelenik meg, mely további felületkezelést nem igényel.
A lábazati homlokzatburkolat rozsdamentes, szálcsiszolt acél, a cégér és további információk elhelyezésére szolgáló felület szintén acél anyagú, azonban az matt fekete felületkezelést kap, így lehetővé válik a krétafilc használata.


Építés, bontás

Az egyszerű összeszerelhetőség érdekében a homlokzati falfelületeket vertikálisan panel elemekre tagoltk, így a helyszínen a felületek több darabból való lépcsős összeállítása, vagy elszállítás esetén szétszedése is lehetséges kézi erővel.

A pavilon összeállításához szükséges panelek helyszínre szállítása a felületek tagolásának köszönhetően normál rakfelület szélességű szállítóeszközökkel lehetséges.


A tervezett pavilonok nyáron.
14/14
A tervezett pavilonok nyáron.
Borbás Réka, Borbás Renáta, Szarvas Richárd Zoltán, Szigony János Gergely,Szintén BiankaVélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.