építészet : környezet : innováció

Csak annyira steril, amennyire szükséges - a pécsi klinika belsőépítészete

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ átalakítását és bővítését építészeti szempontból már bemutattuk, ezúttal kifejezetten a belsőépítészet kerül a fókuszba. Tildi Béla, a projekt belsőépítésze számára az alapkoncepció fontos eleme az eredeti tervező, Gádoros Lajos tervei alapján megépített épület építészeti karakterének megőrzése, belsőépítészeti eszközökkel történő kiemelése, aláhúzása volt. 

Bevezetőként fontos megemlítenem, hogy az épület felújításának építész és szakági tervezői csapata már több kisebb-nagyobb egészségügyi beruházásban vett részt, jelentős tervezői tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Ezt azért szükséges kiemelni, mert az általános társadalmi szükségletek kielégítésére szolgáló épületek tervezésénél (ahol az állam a beruházó), a tervező az épület anyagi minőségeinek meghatározásában bizonytalan talajon kénytelen mozogni. Nem áll rendelkezésére olyan műszaki-minőségi kódex, amely lerögzíti vagy legalábbis körvonalazza, hogy az adott szükséglet - ebben az esetben a gyógyítás - milyen minőségű építészeti, tárgyi környezetben történjen, vagyis mi az a közmegegyezéses szint, amely elvárható és elégséges az épület (belső)építészeti kialakításában. Ez a tervezést nagyban nehezíti.

A probléma felvetése mentén további kérdések sorjáznak: van-e összegyűjtött adattára az egészségügyi beruházásoknak? Ez hozzáférhető-e az építészek számára annak érekében (is), hogy kellő tapasztalat álljon rendelkezésre a bekerülési összeg és a megvalósult épület minőségének összefüggésében? Mi alapján határozódnak meg az egyes beruházások költségkeretei? Egyáltalán: lehet-e tervezni beruházási költségeket a fenti minőségek ismerete és meghatározása nélkül?


főbejárat, előcsarnok - Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, 400-ágyas Klinika átalakítása és bővítése - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Tildi Béla


Koncepció

A belsőépítészeti alapkoncepció fontos eleme az eredeti tervező, Gádoros Lajos tervei alapján megépített épület építészeti karakterének megőrzése, belsőépítészeti eszközökkel történő kiemelése, aláhúzása volt. Az alkalmazott anyagok, szerkezetek meghatározása, kiválasztása - a bevezetőben említett tapasztalatokat figyelembe véve - felvállalható, túlzásoktól mentes minőségben történt, számolva az építés során elkerülhetetlen kivitelezői alkuk hatásaival. A tervek az építészek, az orvos-technológus és szakági tervezők szoros együttműködésével, egyeztetésével készültek.


Alaprajzi elosztás

Az klinika több, egymástól jelentősen eltérő működési egységből áll, amelyeknek igényei más és más téri szövetekkel elégíthetők ki, ezek az egységek az épületen belül elkülönítve helyezkednek el. Az "A" és "B" oldalszárnyak felső emeletein az ápolási egységek találhatók, amelyek délre néző 2 ágyas, fürdőszobás betegszobákkal, kezelőszobákkal, nővérdolgozóval, központi nővérpulttal és beteg étkező-társalgóval rendelkeznek. A járóbetegek részére az "A" szárny magas és mélyföldszintjén helyezkednek el a szakambulanciák, a vizsgálókkal a D-i oldalon és nagyterű betegvárókkal, benne regisztrációs és ellenőrző nővérpultokkal.

A "C" szárnyban a három felső szinten épült meg a 9 db műtő, a betegelőkészítőkkel, átfektetőkkel és megfigyelőkkel. Alattuk - szintén három szinten - az intenzív ápolási egységek készültek el. Ugyancsak a "C" szárnyban a magasföldszinten található a főbejárat a portával, a ruhatárral és büfével. A felső szintek Ny-i és a földszint K-i traktusában orvosi szobák helyezkednek el.
A Nukleáris Medicina Intézet és Radiológia a főépület alagsorához kapcsolódó, tereplépcsőben kiépített bővítményben kapott helyet, felülvilágított váróhelyiségekkel.


SBO eligazító pult - Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, 400-ágyas Klinika átalakítása és bővítése - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Tildi Béla


Alkalmazott anyagok

A főközlekedők fal és padlóburkolata kőhatású kerámia, az általános közlekedők padló- és falburkolata többszínű kőkerámia. Az alkalmazott kirakási minták - annak ritmusát kiemelve - igazodnak az épület raszter- és cella-rendszeréhez. A kezelők és betegszobák, megfigyelők színes csempeburkolatának díszítő színe működési egységenként változó és információt hordozó elemként szerepel. Az álmennyezet osztásrendszere szintén az épület modulhálójára van szerkesztve, monolitikus jellegű gipszkarton, és bontható sávos mezőkből épül fel. Plasztikus elemei - egyes esetekben - a beépített berendezésekkel egységet képeznek.


műtők, előkészítő, ébredő - Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, 400-ágyas Klinika átalakítása és bővítése - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Tildi Béla


Belsőépítészeti berendezések

Az egészségügyi épületek fontos elemei a különböző információs, ellenőrző, regisztrációs és ügyeleti pultok. Általában beépített, fix berendezések, amelyek átmenetet képeznek az épület és a bútorzat között, a nyitott betegforgalmi útvonalakon és betegosztályokon egyaránt előfordulnak, többnyire jelentős mennyiségű erős- és gyengeáramú berendezéssel vannak ellátva. Kiemelt szerepük miatt a padlóburkolat kiosztásának mintázata és az álmennyezet plasztikája jelöli helyüket. A mennyezeti álgerendák lekövetik geometriájukat, ezekben a párkányzatokban helyeztük el az előírt megvilágítást biztosító süllyesztett lámpatesteket. A pultok egységes megjelenésűek, a beteg osztályokon, állandó ügyelet esetén teljesen nyitottak, szabad betegforgalmi helyiségekben, előcsarnokban, várókban a könyöklő és gipszkarton párkány között üvegezett mellvédet kaptak, fix mezőkkel és zárható, tolóüveges elemekkel. Ez a megoldás lehetővé tette, hogy a szükséges személyi és vagyoni biztonság mellett is áttekinthető szellős terek maradjanak a helyiségek.


intenzív osztály - Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, 400-ágyas Klinika átalakítása és bővítése - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Tildi Béla


A kezelő, gyógyító helyiségekben lábakra állított, egyéb irodai és pihenő helyiségben zárt lábazatos berendezések készültek. Az eredetileg betervezett acryl munkafelület borítások helyett - takarékossági okokból - HPL borítások készültek, sajnos, ez a módosítás lényegesen lerövidítheti a bútorok élettartamát. A berendezések a betegforgalmi helyiségekben, irodákban, pihenőkben bükk dekorral készültek, a pultoknál fehér acryl borítású könyöklővel és keretezéssel. A gyógyító kezelő helyiségekben, - elsősorban higiénés okokból, - egyszínű szürke és világos, fehérrel tört sárga dekorfelületeket kaptak a bútorok. A mobil bútorok felületei igazodnak az épületszerkezetek színeihez: az állványszerkezetek a ajtótokok színével egyeznek, az ülések a fa alkatrészek, a székek támlái a korpuszokkal azonos bükk felületűek.

Tildi Béla


Az 'Év belsőépítésze 2015' díj zsűrijének elnöke, Finta József külön kiemelte és dicséretben részesítette Tildi Bélát a Pécsi Klinika rekonstrukciójáért.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »