építészet : környezet : innováció

Csináld-magad-építészet! – bemutatkozik a Simple Shelter Texas

Victor Summers a Texas-i Spring Branch-ben él és alkot. Nem képzett építész, inkább egy ihletett designer és autodidakta asztalos, aki kisebb-nagyobb építményeket, bútorokat készít használt vagy maradék faanyagból - általában önállóan, tervrajzok nélkül. „Tegyük szebbé a világot kertenként” – ez a mottója a messze földön híres, sajátos látásmódú kézművesnek, akit Nemes András interjúja mutat be.

Victor Summers a Texas-i Spring Branch-ben él és alkot. Nem képzett építész, inkább egy ihletett és autodidakta asztalos. „Tegyük szebbé a világot kertenként” – ez a mottója. Mesterségének címere a Simple Shelter Texas (Texas-i Egyszerű Menedék). Honlapján a következő kategóriák jellemzik érdeklődését és működési területét: Fészerek. Faházak. Csűrök. Padlók. Kert. Játék. Design. Általában újrahasznosított, építkezésekből, bontásokból megmaradt faanyagot használ, környezetkímélően és költséghatékonyan dolgozik. Kisebb-nagyobb építményeivel teleépítette már a szomszédságot, az emberek elégedettek, az egyik megrendelés hozza magával a másikat.

Summers Tokióban született, kiküldetésben élő katonai családban. Az U.S. Air Force Academy-n tanult, majd számítástechnikával foglalkozott a légierőnél. Majd ráunt minderre és olyan baráti közösségbe került, ahol régi nyaralókat újítottak fel. Így indult karrierje a vendéglátó-kivitelezői vonalon. Gondolkozott utólagos építészeti tanulmányokon is, ám gyakorlata során annyi engedélyeztetéssel, szabályzattal, bürokráciával találkozott, hogy úgy döntött, inkább kis léptékben fog kivitelezni, hogy teljes ellenőrzést gyakoroljon saját munkája felett. „Nincs jobb, mint egy olyan házban élni, amit magunk terveztünk és kiviteleztünk” – állítja.

Nyaraló Dél-Coloradóban, San Luis Valley (1999-2012)

 

Nyaraló Dél-Coloradóban, San Luis Valley (1999-2012), fotó: Victor Summers
Nyaraló Dél-Coloradóban, San Luis Valley (1999-2012), fotó: Victor Summers
Nyaraló Dél-Coloradóban, San Luis Valley (1999-2012), fotó: Victor Summers
 

 

Saját nyaralója 3000 méter magasságban, lankás, füves domboldalbon áll, mérföldekre minden elektromos hálózattól. A formavilág meseházikót idéz, a homlokzat patchwork-szerűen összedobált, talált kerítéslécekből, ablakokból, reklámtáblákból áll, sőt egy régi csirkeól falának részletét is tartalmazza. A lakásbelső azért elegánsabb – nyers vagy mélyvörösre festett faelemek kellemes ritmusa határozza meg. Régi bárokból, éttermekből szerzett háztartási eszközök állnak benne. Napelemekkel világítanak, egy szállítható és újratölthető, 100 fontos propán-bután palackot használnak hűtéshez, főzéshez. A víz is napelemmel működő szivattyúval jön fel a dombra egy tartályba.

Shinto-ihletésű faház, San Benito County, California (2002)

 

Shinto-ihletésű faház, San Benito County, California (2002), fotó: Victor Summers
Shinto-ihletésű faház, San Benito County, California (2002), fotó: Victor Summers
Shinto-ihletésű faház, San Benito County, California (2002), fotó: Victor Summers
Shinto-ihletésű faház, San Benito County, California (2002), fotó: Victor Summers
 

 

Egy negyvenhektáros telek közepén helyezkedik el a kizárólag pihenésre és emelkedett szemlélődésre rendeltetett, cölöpökön álló házikó, amelyhez az inspirációt a japán shintó-templomok adták. Egy halom régi kerítéslécből és más, a környéken talált faanyagokból készült, csak a helyi barkácsboltban vásárolt hullámpala tető új rajta. Üvegablakos és pirosra festett faajtós verandán jutunk a szobába, amelyben ágy, két karosszék és kályha található. Biomorf egyszerűségű, meglepő építmény, amely feltűnt számos nemzetközi designblognak is.

Kertépület, Lake Isabella, California (2004)

 

Kertépület, Lake Isabella, California (2004), fotó: Victor Summers
Kertépület, Lake Isabella, California (2004), fotó: Victor Summers
Kertépület, Lake Isabella, California (2004), fotó: Victor Summers
 

 

Az előző épületet látva egy másik megrendelő „kisebb meditációs kápolnát” kért kertjének végébe, rögtön a vízpumpa mögött. Megint csak építkezésből maradt kerítéslécek és használt ablakok a nyersanyagok és itt is a különböző anyagok találkozása, ritmusa az, ami említésre méltó. Barkácsmegoldások megengedettek – a szarufákat helyenként rézhuzalokkal kötözte Summers, az ajtókilincset sétapálcából készítette.

Raktárépület Bulverdében, Texas (2007)

 

Raktárépület Bulverdében, Texas (2007), fotó: Victor Summers
Raktárépület Bulverdében, Texas (2007), fotó: Victor Summers
Raktárépület Bulverdében, Texas (2007), fotó: Victor Summers
 

 

Summers a következőket írja erről honlapján: „Nos, ezek az emberek nagyon szeretik a régi csűröket, képeket is gyűjtenek róluk, ezért gyorsan olyan design-t javasoltam, ami megidézi ezt a viharvert, rusztikus arculatot, amit úgy szeretnek. Új, 15x30-as fadeszkákból épült, amelyekbe régi ajtókat és ablakokat illesztettem, ónlemezekkel és régi reklámtáblákkal egészítettem ki. A cédrus az itteni időjárásban nagyon gyorsan elnyeri jellegzetes szürke színét.”

Pajta-felujítás, Fischer, Texas (2008)

A több mint száztíz éves, eléggé omladozó texasi pajta felújítása során Summers megmentette a régi ajtókat, az egyik sarokban megerősítette az alátámasztást, kicserélte az egérrágta padlózatot, és végig úgy járt el, ahogy a régészeti leleteknél szokás: az eredeti formák változtatása nélkül egészített ki mindent. A működőképes tárolóhelyiség így megtartotta ósdi, rusztikus báját is.

Pajta-felujítás, Fischer, Texas (2008) fotó: Victor Summers
Pajta-felujítás, Fischer, Texas (2008) fotó: Victor Summers
Pajta-felujítás, Fischer, Texas (2008) fotó: Victor Summers
 

Egyéb tárgyak és menedékek

 

Egyéb tárgyak és menedékek, fotó: Victor Summers
Egyéb tárgyak és menedékek, fotó: Victor Summers
Egyéb tárgyak és menedékek, fotó: Victor Summers
 

 

Lehet kertkapu, fajáték, utcai pad, számítógépes szaküzlet állványa vagy akár IKEA-ban vett bútorokból összeépített irodai munkahely – Summers munkáit karakteres tervezői attitűd és faipari formavilág jellemzi.

Interjú Victor Summersszel

 

Victor Summers
 

 

Minek tartod magad: építésznek, formatervezőnek, asztalosnak, kertésznek?

Nem nevezném magam építésznek, mert nincsen végzettségem és nem jártam rajzórákra. Olyan designer és kézműves vagyok, aki tud bútorokat építeni. Leginkább a tervezői folyamatot szeretem, amely során művészi ötleteimmel gazdagíthatom munkámat.

Autodidaktaként mi a véleményed a felsőfokú designképzésről?

Nagyon örülnék, ha fiatalabb éveimben képzésben részesültem volna. Amikor elkezdtem ezen a területen dolgozni, már nem volt se időm, se lehetőségem arra, hogy visszamenjek egy iskolába. Formatervezésbe vagy nagyobb lakóépület-tervezésbe nem is fognék bele. Ezek a kisebb volumenű projektek kielégítik a kreativitásomat és nem igényelnek komoly mérnöki képzést.

Honnan szerzed a megrendeléseidet?

Kapcsolatokat építek, expókon veszek részt, de leginkább szájhagyomány útján terjed a hírem. Mostanában egyre többen a honlapomon találnak meg. Egyszemélyes vállalkozásként működöm, nincsenek alkalmazottaim. Kifejezetten szeretem azokat a feladatokat, amikor valamit segítők nélkül kell összeszerelni. Ehez ügyesség és kreativitás kell!

A kétemeletes colorado-i házat is egyedül építetted?

Az épületet a feleségemmel együtt terveztem és építettem. A lakásbelsőt nyaralásaink során készítettük az elmúlt tíz évben. Ez a nyaralónk, illetve a colorado-i rokonaink is használják.

Voltak tervrajzok?

Egy nagyon egyszerű homlokzati vázlatot és földszinti alaprajzot csináltam a Macintoshomban talált rajzolóprogram segítségével. Csak hogy lássam, jók-e az arányok. Ahogy már említettem, általában nem készítek tervrajzokat, ilyen projekteknél nem szükséges. Mondjuk néha csinálok vázlatot, látványtervet, csak hogy a megrendelő el tudja képzelni a végeredményt.

Honnan jönnek az inspirációid?

Nagyon élvezem azt a kihívást, hogy kis költségvetéssel jó designt hozzak létre. A legtöbb megrendelőm valami egyszerű, praktikus dolgot szeretne és nem akar sok pénzt költeni. Használt építőanyagokat hasznosítok modern formákká. Néha japán ihletésű szerkezeteket készítek, mint például a két utolsó kis épületem.

Hallgatsz zenét munka közben?

A munkámra koncentrálva nemigen hallgatok zenét, már csak azért sem, mert általában valaki másnak a kertjében dolgozom!

Mesélj valamit arról a helyről, ahol laktok!

Egy gyönyörű kertes kisvárosban élünk Texasban, San Antoniotól északra, közel az Alamo-i csata színhelyéhez, ami nagy turistalátványosság itt. A környékünk vadvirágairól híres, tavaszi virágzáskor nagyon sok látogatót vonzanak ide. A feleségem, Lotus McElfish ismert botanikus-művész, vadvirágokat fest. Én meg vadvirágokat kezdtem el fényképezni, megnézhetitek másik honlapomon, a summerfishstudios.com-on.

Nemes András

 

6 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »