építészet : környezet : innováció

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

III. díjat nyertek a 11. sz. pályamű szerzői:
Lévai Tamás, Herczeg Tamás, Harnos László, Meditz Anna

III. díjat nyertek a 11. sz. pályamű szerzői:
Lévai Tamás, Herczeg Tamás, Harnos László, Meditz Anna
A díj összege: 5.000.000 Ft

 
 
látványterv

Részletes bírálat:

A pályamű prezentációja rendkívül vonzó, a maga poétikájában és szenzibilitásában. Az antropomorf struktúrákból kiindulva és a kódexet, a hipertextet és a labirintust idézve kifejleszti a tervezési terület topográfiai
textúráját, ezáltal a könyvtár épülete szinte transzparens szoborként lebeg a terület fölött. Ezt csak azzal lehet elérni, hogy a program nagy része a föld alá kerül. Az összes parkolóhely egy mélygarázsban található. A raktár
területek valamint a nyilvánosan használható terek, mint az előadó termek, a konferencia termek, a ruhatár és a vizes blokkok szintén a föld alá kerültek. Ezen a nagy részben földdel fedett és csak néhány bevágás által
bevilágított talapzat fölött emelkedik maga a pilléreken álló könyvtár, a szabadpolcos területeivel és az olvasóhelyeivel, valamint a kiegészítő funkcionális tereivel.
A bejárat ezen a transzparens pillér-szinten található, ugyanezen a szinten, de egy térrel elválasztva és egy külön épületrészben található a kávézó és a könyvesbolt.
Az alsó szintet, a nyilvános elemeivel, a bejárattól egy nagy lépcsőn lejutva lehet elérni. Ugyanitt a bejárat mellett helyezkedik el a könyvtár és a hozzá csatlakozó információs pult előtti biztonsági ellenőrzés, valamint a folyóirat
olvasó terem és a gyerek könyvtár a saját kertjével.
A három könyvtári szintet úgy strukturálták, hogy egy teljesen sajátos, egyéni könyvvilágban találjuk magunkat.
Többnyire a terjedelmes fényáteresztő külső fal képezi a könyvespolc hátsó falát, eseteként azonban a polcok szabadon állnak a termek közepén. Az olvasóhelyeket a födém kivágás által képezett légterek körül csoportosították, illetve az olvasó helyek és a polcok váltakozva követik egymást. 

A pályamű teljesíti az összes funkcionális követelményt.
Mindezekért az előnyökért viszont magas árat fizet a pályázó. Az épület megvalósításához egy hatalmas parkra lenne szükség, minden további beépítés nélkül. A sok földalatti épület üzemeltetése a nagy világítási és
szellõztetési igény miatt nem gazdaságos. Ez vonatkozik elsõsorban magára a könyvtárra, amely igencsak nagy külső falfelülettel rendelkezik, és annak kivitelezése és fenntartása nagyon költséges lenne, de addig is amíg ez
nem megvalósítható, maradnak a szép képek és az álom egy egyedülálló könyvvilágról.

A fentiek alapján a Bíráló Bizottság a pályaművet 3. díjban részesíti.
 

vélemény írásához jelentkezzen be »