építészet : környezet : innováció

Délibáb Rómában

A BNL-BNP Paribas Group római bankközpont épülete minden oldalát tükrözödő üveg borítja, hogy zavartalanul illeszkedjen közvetlen környezetébe. Az 5+1AA építészeit az innovatív építészeti megoldások mellett a használók kiemelt komfortjára való törekvés, illetve a városi tér és idő reflexiója inspirálta.
 

Az olasz 5+1AA cég építészei, Alfonso Femia és Gianluca Peluffo tervei alapján készült 12 emeletes épület (négy további földalatti szinttel) mára szerves részévé vált a közelében elterülő városnak. A strukturális üvegezésnek köszönhetően az épület minden oldala visszatükrözi a környezetét, így megjelenése az időjárástól és a napszaktól függően is változik.

Nem csupán látványával, de a környezeti fenntarthatóság terén vállalt magas szintű elkötelezettségével is kitűnik az épület: csökkentett energiafelhasználásával elnyerte az A-osztályú és a LEED Gold tanúsítványokat.


fotó: Luc Boegly, az 5+1AA cég építészei, Alfonso Femia és Gianluca Peluffo engedélyével

 

Római fényeinek tükre

Az épület délibábszerű megjelenését az üvegezésének köszönheti, mely képe, az eget és a város fényeit visszatükrözve folyamatosan változik, és átmenetet nyújt a Tiburtina állomás és a környező lakóövezet között. "A homlokzati üveg dinamikus, tükröződő színeivel kapcsolatba lép a környezetével és Róma fényeivel. Éjjel-nappal gondoskodik az egyedülálló, örökké változó fénytükröződésről, a színekről és az átlátszóságról." – mondta Alfonso Femina, az 5+1AA elnök-vezérigazgatója és projektvezetője.


fotó: Luc Boegly, az 5+1AA cég építészei, Alfonso Femia és Gianluca Peluffo engedélyével

 

A strukturális üvegezéshez a Guardian Glass SunGuard® naphővédő üvegek termékcsaládjának öt különböző modelljét kombinálták: ezek a SunGuard® Solar Silver 10 üveg, a SunGuard® Solar Silver 20 üveg, a SunGuard® Solar Neutral 67 üveg, a SunGuard® HP 35/26 üveg, valamint a SunGuard® HP Silver 43/31 üveg. Ezek közül négy darab ezüstös csillogást biztosít az épületnek, egy semleges megjelenésű. Minden bevonatos üvegtermék különböző szintű fényáteresztéssel és külső tükröződéssel bír, hogy megfeleljen az építész pontosan meghatározott elvárásainak.

Guardian Glass