építészet : környezet : innováció

Eger – a Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója

"Fontosnak tartottuk a barokk városi hangulat megőrzését, és annak tiszteletben tartásával egy mai európai belváros létrehozását. A belváros jellegzetes pontjait és a köztük lévő hangulatos utcákat kiselemes kőburkolat fogja össze, melynek mérete és tipusa az adott helyszínektől függően változna." Díjazásban nem részesült 11. számú pályamű
tervezők: Glatz Zsófia, Gönczi Anikó, Komlósi Bence, Pál Anna

Díjazásban nem részesült 11. számú pályamű
tervezők: Glatz Zsófia, Gönczi Anikó, Komlósi Bence, Pál Anna

 

Eger - Dobó tér rekonstrukciója, café
Eger - Dobó tér rekonstrukciója, Dobó tér
Eger - Dobó tér rekonstrukciója, Minaret
Eger - Dobó tér rekonstrukciója, café
Eger - Dobó tér rekonstrukciója, Dobó tér
Eger - Dobó tér rekonstrukciója, Minaret
Eger - Dobó tér rekonstrukciója, hostel
Eger - Dobó tér rekonstrukciója, Kortárs Központ
Eger - Dobó tér rekonstrukciója, Piac
Eger - Dobó tér rekonstrukciója, hostel
Eger - Dobó tér rekonstrukciója, Kortárs Központ
Eger - Dobó tér rekonstrukciója, Piac

 


Részletes bírálat

A pályamű analitikus közelítéssel, igényes problémaleltárt állít fel, melyre az egyébként részletes és igényes feldolgozással sem tud kreatív válaszokat adni.

A Dobó tér bár rendezvények szempontjából kedvező, kissé kopár maradt. Az áruházat elbontja, de a bontásból eredő tér-alakítási lehetőségeket nem használja ki, a tér két-tengelyesítésre nem tesz kísérletet. Az áruház helyére új épületet épít, mely mögött a túloldalon lépcsőzéssel kis süllyesztett teret hoz létre. Ez jó javaslat, de a patak felé – bár a patakpart is lépcsőző – a süllyesztés nem teremt jó vizuális kapcsolatot a víz felé, de nem karakteres a Dobó tér felé való kapcsolat sem. Az épület mögötti – részben fedett – köztér lényegében gödörbe kerül.

A Szúnyog köz térségét a felszíni parkolók megszüntetésével teljesen beépíti, a térteremtés szándékát elveti. A Dobó tér és a minaret kapcsolata hangsúlyos.

A Hibay Károly utcára kortárs művészeti központot tervez, ami, mint idegenforgalmat is vonzó funkció elgondolkoztató javaslat, de helye és építészeti karaktere vitatható.

Az Eszperantó sétányhoz tervezett, patak feletti gyalogoshíd, a gyalogosforgalom érkeztetésére, terelésére jó javaslatot ad, melynek az irodaház részbeni elbontása az ára.

A javasolt új zöldfelültek csak foltszerűek, tényleges kialakításuk, hatásuk nehezen értékelhető.

A parkolásra nem ad kielégítő választ. Mintegy 100 parkolót megszüntet, ezt nem pótolja, s újat a tervezési területen nem javasol. A parkolást a Dobó tértől távoli parkolóházban javasolja koncentrálni.

vélemény írásához jelentkezzen be »