építészet : környezet : innováció

Egymásra dobált tálca-halom

Két szlovén építésziroda, az Enota és az Arhimetrics közös munkája nyerte az első díjat a Celje városába tervezett Herman's Square irodaház meghívásos pályázatán. A koncepció kialakítása során nagy kihívást jelentett a központhoz közeli helyszín komplex környezeti adottságainak kezelése. A tervezők a különleges tömegformával a heterogén beépítés minden rétegére kívántak reagálni, a tágabb terület hosszú távú fejlesztési javaslatával pedig egy új városi pihenő-, és találkozóhely vízióját vetítik előre.

A tervezett új irodaépület telke Celje városközpontjának kitüntetett helyén található. A terület egy nagyobb - évtizedekig elfeledett és a város fejlődéséből kimaradt - beépítetlen térség részét képezi, amelyet jövőbeli fejlesztések számára jelöltek ki. Az évek során igen heterogén struktúra képződött a városszövet eme sokáig érintetlen sebe körül. Bár a helyszín az építési szabályozások szerint is a kis területű városközponthoz tartozik, közvetlen szomszédságában nem találhatók régi épületek. Északról és keletről modern tömbök határolják, északkelet felől egy nagyon magas lakóépület található, a déli oldalon pedig alacsony intenzív beépítésű, többlakásos házakból és villákból álló lakónegyed terül el. Nyugaton a telek egy nagy parkhoz kapcsolódik, délnyugaton pedig egy kiterjedt nyílt térséghez - amit a jövőben szintén zöldterületnek szánnak -, amely összeköti a helyszínt a Savinja folyó partjával.

 

 
Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics
Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics
Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics

 

Az új épület szoborszerű tömege nem keresi a kapcsolatot a történelmi városközponttal, hanem a kivételesen heterogén struktúrájú területet próbálja meg egy logikus egésszé formálni. A ház alapvető formáját az építészek három lépésben határozták meg. Az alsó szinteket magában foglaló, a telek széleihez igazodó lepényszerű tömeg a déli szabadonálló épületek magasságával egyezik meg. Elrendezésével egy új, központi városi teret képez, amely útrendszerével bekapcsolja az észak-keleti oldal tömbjeit is. Celje városképét alapvetően ezek a nagyobb városi blokkok határozzák meg, ezért a tervezők számára is ez jelentette az egyik fő igazodási pontot. A Herman's Square tervezett új épületének legmagasabb pontja a telek északnyugati sarkánál található magasházhoz igazodik.

 

Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics
Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics
Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics
Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics
Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics
Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics
 

 

Mivel az épület nagy park mellett helyezkedik el, lehetővé vált a homlokzatok azonos mértékű megnyitása, s így minden oldalról kivételes látvány tárulhat fel a városi környezetre. A felsőbb szinteken szalagszerűen körbefutó erkélyek alapterülete a déli oldalon lefelé haladva fokozatosan növekszik - az alsóbb szinteken egyre nagyobb teraszokká alakulva át -, finom átmenetet képezve az épülettömeg váltásai között. A koncepció szerint a változó nagyságú szintek ki is mozdulnak szabályos helyzetükből, változatos horizontális rétegzettség látványát nyújtva. Az emeletek magasságbeli elrendezése könnyedén alkalmazkodik a szomszédos épületek által meghatározott keretekhez.   

 

Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics
Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics
Hermans Square - építészet: Enota, Arhimetrics

 

A központ közelségének köszönhetően a projekt nagy lehetőséget kínál a belvárosi környezet kiterjesztésére és gazdagítására. Az innovatív formálás a helyszín három jellemző tömeg-típusát gyúrja össze logikus egésszé. A tervezés folyamán kiemelt figyelmet kaptak a belváros felé vezető meglévő gyalogos útvonalak, ezért a telken belüli gépjárműforgalom föld alá került. Az így létrejövő közterek füzére összekapcsolja a területet a szomszédos utcákkal és a folyóparton húzódó fő sétánnyal. A tágabb környezet távlati fejlesztési javaslata magában foglalja a villás beépítésű terület határainak megszabását, a folyó felé vezető úton egy újabb alacsony intenzív beépítésű lakóterület kialakításával. Az ily módon véghezvitt fejlesztés révén a Herman's Square területét egy széles, részben parkosított zöld sáv választaná el a történelmi központtól, annak egy értékes keretet adva.  


Herman's Square - Celje, Szlovénia

építész tervezők: 
Darko Vasiljević, Janez Turk, Tanja Špan - Arhimetrics
Dean Lah, Milan Tomac, Nebojša Vertovšek, Nuša Završnik Šilec, Alja Černe, Polona Ruparčič - Enota
generáltervező: Enota, Arhimetrics

tervezés éve: 2010
bruttó szintterület: 22.600 m2
megrendelő: Hermanov trg
meghívásos pályázat, I. díj

vélemény írásához jelentkezzen be »