építészet : környezet : innováció

Eichgut lakótömb, Winterthur, Svájc, 2005

imagelist|imgid=7973|name=01.jpg|align=center|title=|show=1]Építészet: Baumschlager & Eberle

Az Eichgut lakótömb Winterthur központjában található, a főpályaudvar mögött. Ezen a helyen kényelem, funkcionalitás, nagyvonalúság, jó fényviszonyok és magas kivitelezési minőség volt a lakásokkal szembeni elvárás, hiszen a főiskolával, üzletekkel és lakásokkal ellátott tágabb környezet, a Neuwiesen negyed az utóbbi időben egyre igényesebb közönséget vonz. Az Eichgut nagy, megtört tömbjének kilencven, változatos méretű (2-5 szobás) lakása, irodái és szolgáltatásai mindezen elvárásoknak eleget tesznek.


 


 

A hosszúkás lakások tereit tolóajtók, és a térben szabadon álló fürdőkádak és szekrényelemek tagolják. Ahelyett, hogy a teret lépcsőházakra és liftelőterekre pazarolnák, a tervezők a lifteket egyenesen a lakásokba vezették, a lépcsőházakat pedig minimális helyre szorították vissza. A lakások belmagassága 2.80 m. Az épület kiváló minőségével tűnik ki, különösen az energiastandardokkal: alacsony rezsiköltségek, kontrollált szellőzés és jó hangszigetelés. A háromrétegű ablaküvegek, a 34-42 cm vastag hőszigetelés redukálja a hőveszteséget. Kívülről mindebből semmi sem látszik, mert a házat fehéren csillogó üveg borítja. Az elülső homlokzaton az ablakelemek megadják a ritmust, míg oldalt a lakókra bízták az üvegek elhelyezését.

szöveg: Baumschlager & Eberle
fotó: Mr. Eduard Hueber (Arch Photo Inc.), New York


Eichgut lakótömb, Winterthur, Svájc, 2005
Építészet: Baumschlager & Eberle

 

vélemény írásához jelentkezzen be »