építészet : környezet : innováció

Erdő, liget, ravatalozás- a berhidai ravatalozó átalakítása

A Mesteriskola jelenleg is futó, XXIII. ciklusának pályázati feladatára készített koncepciójában Gyökér András, Hindy Dorka és Szabó Máté Kund Iván Patrik mesterük vezetésével a kő és a zöld világ harmonikus, emberi voltát jeleníti meg. Az elmúlást, az emlékezést érzékenyen megidéző pályaművükért különdíjban részesültek. 

A pályázat első lapján a hangütés - mottó Berhida cím alatt - erdő, liget, ravatalozás. A temetés színdarabja: megszólal a lélekharang, imára fel, ez a lékelharang, mind épület is, a kapcsolat a város és a temető között. Születés: faültetés, fiúé körtefa, a lányé almafa, a fa tehát életfa, a sírra ültetett fa, a halott így él tovább. Ez a megfogalmazás végig él, ábrázolódik a pályázat egészén. Maradandó értéke a pályázatnak.


ravatalozó Berhidán - tervezők: Gyökér András, Hindy Dorka, Szabó Máté


A ravatalozó tengely az életút, illeszkedik a útrendszerbe, lehatárol és átenged. A struktúra fellazul és átenged, ligetté alakul. A zöld sáv csillapítja a külvilág zajait. A keresztirányú utak is átfolynak. Emlékező hellyé alakul a fák sokasága. A "zöld" (XXI. század) szerepe itt és most hangsúlyos szerepet kap, még az új urnatemetőben is. A hátsó bejárat nagyobb szerepet kap, benne kísérő funkciók, vízvétel, szemételhelyezés, leülési lehetőség. A történelmi bejárati oldalon rávezető pavilon lélekharanggal, majd raktár, papi öltöző, halotti hűtő, mosdó. Meglévő parcellákból leválasztott fedett-nyitott tér tetszetős javaslat.

A mechanikus sírkő rendjében egy új képet vett be a széles meglévő útrendszer bővítésével a túloldalán egy teljes ligettel, mely az utat, a városi utat és a parcellák rendjét követi, de arculatot a ligeti fák és a betonparcella/műkő parcellák mentén ad. Emberi, elfogadható kő és zöld világot teremt. Kontrasztja feltűnő és jó az ott lévőknek. Az öt urnafal és zöld között halad. (Louisiana)
Képfal és zöld pázsit. Magára a ravatalozó épületre nem sokat fordít. Kissé sematikus ábrázolás.


ravatalozó Berhidán - tervezők: Gyökér András, Hindy Dorka, Szabó MátéAz épített világ

Az épített világ elemei - gondolatban - jól követik a zöld világ finom megfogalmazását. Az emlékezés sétányába sorolt létesítmények megformálása követni kívánja a sétálás, a ravatalozóba érkezők csendes, megfontolt menetét. Az épültek tágas és egyben szűk alaprajzi (tömeg) megformálása kényszer belső területeket ad, de funkciójuk elhelyezésével nagy kellemetlenségeket nem okoz. Így az öltöző egység hasznos belső része működik. A keskeny terek a raktáré és a pihenő padoké.

A másik: a kegyeleti út hasznos belső területe működik, a keskeny terek padokkal működőképes, a padok felelnek az előző egység padjaira. Szép megoldás. A ravatalozó szabadtéri elhelyezése, fedett nyitottsága, a természet, a fák közelsége, a gyászolók szabad elhelyezkedése is finom kiteljesedése a lényegnek, lehet csoportosulni (családtagok), lehet távolodni, de jelen lenni, a tágas terület miatt. A szertartás alatt is van látogató a temetőben. Erről külön nincs megemlékezés, de a kialakult keresztutak meghagyása révén viszonylag sűrűn ki lehet lépni a gyászolók sávjából, de ez nem teljesen megoldott. A két bejáratot összeköti a hangsúlyos főút, tehát nagyon is használt út. 


ravatalozó Berhidán - tervezők: Gyökér András, Hindy Dorka, Szabó Máté


Jól ábrázolja a temető urnatemetői bővülését, ezt a városnak szervezetten kell megoldani. A pályázat a temető folyamatos életébe szerényen kíván beavatkozni (urnafalak az út mentén, búslakodó helyek, a vízgyűjtő helyeken). Helyesen az urnafalak sem egy nagy tömbben, hanem kisebb egységekre bontva létesülnek.
A terv igazi hiányossága az épületek nem szabatos bemutatása, szövegben is alig, de nincs leírva, hogy ezek az épületek milyen konstrukcióban épülnek meg, anyagok, falak, tetők kialakítása, stb. Nem bonyolultak, tehát a Bíráló Bizottság hozzáképzelheti, de ez egy pályázatnál nem elégséges. Rajzaik 1:500 léptékben talán még is kevesebbek.


ravatalozó Berhidán - tervezők: Gyökér András, Hindy Dorka, Szabó MátéÖsszességében: a témának, az elmúlásnak, a temetésnek, az emlékezésnek a pályázatok közül talán a legérzékenyebb megközelítése, a szerkezeti elnagyoltság miatt nem díjazható, jól lehet számomra az a megközelítése a témának talán a legtöbb és egy élő számára a legvigasztalóbb.

A tervet a zsűri különdíjban részesítette.

A pályázat füzete ezen a linken tekinthető meg.

www.mesteriskola.hu

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »