építészet : környezet : innováció

Fák, fény, Balaton

Az Építészet Világnapján átadott Pro Architectura-díjak egyikével a munkacsoport.net építészeit, Bulcsu Tamást és Fortvingler Évát tüntették ki a balatonakarattyai nyaraló megtervezéséért. A ház nem hiába részesült újabb elismerésben, érzékeny gesztusa, építészeti értékei okán szerepelt már például az A10 magazin válogatásában is.

A balatoni nyaralót a természettel való hangsúlyozott kapcsolata, vízzel való kontaktusa és a tájjal alkotott egysége formálta. Az épület alsó szintje benyomul a domboldalba, az emelet a fák lombjai közé nyúlik. A víz látványára erősen orientált, de a fenyvesen átszűrődő rurális táj hangulati hatása is jelentős. A megritkult fenyőerdő fái fontos koncepcióalkotó elemek voltak, a fatörzsek kerülgetése formálta az épületet, a törzsek szürke sudár alakja inspirálta a lábak arányait. Szorosan együttműködtünk a koncepcióalkotás során a tájépítészekkel, a szoros kapcsolat az épület formája és belső világa, illetve a táj között elmosta a „kintlét” és a „bentlét” határait.

 

Nyaraló Balatonakarattyán - építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, fotó: Bujnovszky Tamás
 
Nyaraló Balatonakarattyán - építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, fotó: Bujnovszky Tamás
Nyaraló Balatonakarattyán - építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, fotó: Bujnovszky Tamás
Nyaraló Balatonakarattyán - építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, fotó: Bujnovszky Tamás

 

Az épület a kis balatoni nyaralók archetípusa, földszinten a társasági élet egybefüggő tereivel, az emeleten kisméretű hálószobákkal. Az tömeg magja a kéménytest, amelynek szimbolikus közösségformáló ereje a kertben és az épületen belül is egyaránt működik, kifelé kerti sütőként, befelé kandallóként.

 

Nyaraló Balatonakarattyán - építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, fotó: Bujnovszky Tamás
Nyaraló Balatonakarattyán - építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, fotó: Bujnovszky Tamás
Nyaraló Balatonakarattyán - építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, fotó: Bujnovszky Tamás
Nyaraló Balatonakarattyán - építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

Az épület nyitása az alsó szintről történik, ahová egy külső lépcsőn jutunk le az utcaszintről a kertszintre, a ház középtengelyében. Szintén e középtengelyben van az emeletre vezető lépcső, amelynek tere a lábakra állított nyúlványtérben folytatódik. Belépésnél feltárul a nappali tér és a kert is, fellátunk az emeletre, a gyermekszobára is, az emeleti nyúlványtérből az egész épület átlátható. Nevezzük kilátónak vagy fészeknek, amely alkalmas a fák lombkoronaszintjének figyelésére, nevezzük vendégszobának vagy játszótérnek, vagy csak egy kellemes, meditatív cselekvésre inspiráló térnek, a nyúlványrész együtt alakul, fejlődik a család igényeivel. Olyan többletet adott a háznak, amelyet érdemes volt benne hagyni a végleges tervekben, annak ellenére, hogy az összesen 120m2 hasznos területből nagy részt elfoglal.

 

Nyaraló Balatonakarattyán - építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, fotó: Bujnovszky Tamás
Nyaraló Balatonakarattyán - építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, fotó: Bujnovszky Tamás
Nyaraló Balatonakarattyán - építészet: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

Az épület kapcsán elkerülhetetlenül szóba szokott jönni a megbízó személye. A mi megbízóink maximális bizalommal fogadták el az épületet, megértették a koncepciót és a végsőkig kitartottak mellette a tervezésnek abban a szakaszában is, amikor még nem tűnt biztosnak, hogy a terv megvalósulhat. Amióta az épület megépült ugyanazt a szemléletet folytatják a belsőben is, amelyet mi elkezdtünk, így a berendezésben is kikérik a véleményünket. Ez a fajta megbízói hozzáállás lehetővé tette, hogy az épület reprezentálhassa az építészeti állásfoglalásunkat, és egyben a család ízlését is, mi szeretjük és ők is szeretik. Fontos információ ez az épület mélyebb összefüggéseinek meg­értéséhez.


A projekt 2016-ban a beton.hu 'Minden építés alapja' pályázatán második helyezést ért el. A pályázat 2017-ben ismét várja olyan építésztervezők, belsőépítészek, kreatív alkalmazók projektjeit, valamint egyetemi hallgatók elképzeléseit, akik nem félnek kihasználni a betonban rejlő lehetőségeket, és kreatívan alkalmazzák azt. A pályázat kiírása itt érhető el.

 

 

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »