építészet : környezet : innováció

Fák között családi ház

Egy épület tervei tartalmazzák a szükséges és előírt műszaki adatokat, megoldásokat. De egy épület ennél sokkal több. Kiváltképp egy családi ház.
Egy család házának lelke van. A szándék és a történet, ahogyan létrejött, ott van minden egyes téglában és vasban, és ott van a család tagjainak szívében. Emlékek, példák, tapasztalatok, melyeket a szülők, a szülői házzal közösen adnak tovább gyermekeiknek, unokáiknak. Különösen igaz ez ennek a háznak az esetében, melyet Petrus Ferenc tervezett. 

Már a telekválasztás is rendkívül körültekintően zajlott. A holland-magyar házaspár a legelső lépéstől folyamatosan kikérte a véleményemet. Olyan telket kerestünk, ami nyugodt környezetben van, jelentős és értékes a növényállomány rajta.

A Tücsök utcai telek lejtésviszonyai közel sem voltak ideálisak, de a rajta található növényzet igen értékes volt. Ez a két tényező a tervezést jelentősen megnehezíti, de én éreztem, hogy ez az ő telkük. Nekik is nagyon tetszett, de féltek, hogy nem lehet jó épületet tenni rá.



Nagyon alapos geodéziai felmérést készítettünk a növényzet helyét és állapotát pontosan dokumentálva. Ez után készültek az első skiccek. Annamária és Dave ezek láttán azonnal a telek mellett döntöttek. Azon kevés emberek közé tartoznak, akiknek a természeti és épített környezet egyaránt fontos. Ezért a házat úgy terveztem, hogy sem a növényállományban, sem a terepalakításban ne legyen jelentős változás.


A telek erősen lejt az utca felől, ezért a nappali került a felső szintre. Alulra pedig a gyerekszobák. Mivel az öreg Diófa miatt nem fért volna el a szülői háló, a hálószoba tömbjét egy folyosóval kapcsoltam az alsó szinthez. Így létrejött egy hangulatos átrium, melyet a diófa árnyékol. Hogy a gyökereket megóvjuk, a folyósónak nincs alapozása. A két másik épülettömegre támaszkodik. A család nem is folyosónak hívja. Az a neve hogy: „Bridge”.
Azzal, hogy a nappalit a felső szintre tettük a lakótér a fák lombkorona szintjére került. Ez egészen különleges atmoszférát teremt a beltérben. Ahogy az egyik vendég fogalmazott: "Mikor a konyhátokban állok, olyan, mint ha egy fa tetején lennék."

A Bridge teteje a hálószoba lapostetejét köti össze a nappalival. Itt a család egy hangulatos tetőteraszt alakított ki, ezzel kiválóan pótolva a nappali kertkapcsolatát. A Bridge-ről közvetlenül is vezet egy lépcső a kerti átriumba, így a kerthasználat kifejezetten kellemes.






Egyetlen, öreg mandulafát kellett kivágni a telken, de a tulajdonosok ezt is nagyon sajnálták, ezért a helyén a dolgozószobában, utalva a holland gyökerekre, Van Gogh Mandulavirágzás című képének másolata díszíti a teljes falat.

A tulajdonos házaspárnak nagyon fontos volt, hogy a saját házuk a saját kezük munkáját is viselje. Dave az apukájától kitanulta az asztalos mesterséget. A falburkolatokat ő készítette, és még megannyi mást is. Annamari a látszóbeton felületek csiszolását és tisztítását sajátította el, elképesztő profizmussal.

Rengeteg munka, de rengeteg élmény is volt ennek a háznak az építése. Ami még jobban összekovácsolta a családot, és lélekkel töltötte meg a falakat.

Petrus Ferenc

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »