Épületek/Középület

Faóvoda a dűnék mentén - a hét nemzetközi eseményei

1/14

Moszkva - a Novoperedelkino metróállomás tervei

?>
Moszkva - a Novoperedelkino metróállomás tervei
?>
Moszkva - a Novoperedelkino metróállomás tervei
?>
Moszkva - a Novoperedelkino metróállomás tervei
?>
Moszkva - a Novoperedelkino metróállomás tervei
?>
Chicago - George Lucas múzeumának tervei
?>
Chicago - George Lucas múzeumának tervei
?>
Chicago - George Lucas múzeumának tervei
?>
Kórház: steril és ijesztő
?>
Helsingborg - óvoda
?>
Helsingborg - óvoda
?>
Helsingborg - óvoda
?>
Helsingborg - óvoda
?>
Helsingborg - óvoda
?>
Helsingborg - óvoda
1/14

Moszkva - a Novoperedelkino metróállomás tervei

Faóvoda a dűnék mentén - a hét nemzetközi eseményei
Épületek/Középület

Faóvoda a dűnék mentén - a hét nemzetközi eseményei

2014.11.30. 06:37

A korabeli pompázatos metróállomás-építések hagyományait igyekeznek feleleveníteni Moszkvában. Nem csitulnak a kedélyek a chicagói Lucas múzeum körül, tanulmány a kórházépületek jótékony vagy rontó hatásáról és a dűnékkel finoman ritmizáló óvoda Svédországban. A 48. hét külföldi eseményeiből Bán Dávid szemlézett.

Felelevenedő hagyományok a moszkvai metróban

A moszkvai metró történetében, hosszú idő után először nemzetközi tervpályázaton dől el két új állomás terve. Napokban nevezték meg a délnyugati irányba fejődő 8-as vonal új állomásaira kiírt tervpályázat első nyertesét, a lett székhelyű, nemzetközi színtéren is jól mozgó United Riga Architects (U-R-A) irodát, amely a Novoperedelkino megálló építészeti megvalósítását fogja végezni. A tervpályázat kiírói szerették volna, hogy szakítva az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek többnyire jellegtelen építészeti megoldásaival, a külvárosi panelházas, parkos lakónegyedbe épülő új metrószakasz állomásain visszaköszönjenek az 1930-as és az 1950-es évek földalatti építkezésire jellemző egyedi és nagyszabású megállók hagyománya. A meghirdetett két állomásra közel 100 terv érkezett, majd a szakmai zsűri 10-re szűkítette az esélyes tervek számát, végül közönségszavazás segítségével döntenek a nyertes pályaműről.  A 115.000 lakosú előváros, Novoperedelkino állomásának lett tervére több mint 300.000 szavazat érkezett. Az U-R-A koncepciójának a lényege, hogy a különböző moszkvai hagyományos motívumokkal „átlukasztott" fémlemezekből álló világítórendszerrel tennék kellemesség és látványossá az állomást. A városrész büszke erdejére, így a 2017-re megépülő metróállomáson is szeretnék, ha a különböző levélmotívumok finoman végigszőnék a tiszta és elegáns fémborításokat. A 60x60 centis panelek mögött könnyen karbantartható és cserélhető LED világítást helyeznek el, amik adott esetben különböző színekkel is megvilágíthatják a csillogó, szürke fémfelületeket.

Moszkva - a Novoperedelkino metróállomás tervei
1/14
Moszkva - a Novoperedelkino metróállomás tervei

Botrány a chicagói galaktikus múzeum körül

Miután november elején bemutatták George Lucas, a Csillagok háborúja sorozat atyjának saját gyűjteményén alapuló „Narrative Art" múzeumának rendhagyó tervét, azóta egymást érik a botrányok, tiltakozások és viták a nem mindennapi építészeti megoldásokkal kapcsolatban.  Chicagóban, a Michigan tó partjára a pekingi székhelyű MAD építészeti stúdió által megálmodott épület valóban úgy néz ki, mintha Lucas egyik filmjének csillagközi díszlete szállt volna alá. A futurisztikusnak, de egyben időtlennek is mondott, a tetején lebegő koronggal lezárt, nagy tömegű, kupolaszerű építmény a város beépített részének és zöldövezetének határára épülne. A tervezők szerint, a Frank Lloyd Wright és Mies van der Rohe által ihletett épület éppen ezt a kettősségek kívánja visszaadni az azt körülvevő, a chicagói Studio Gang tervezte, egy új gyalogoshidat is magába foglaló parkrendezéssel együtt. Ellenzői éppen a kevés még megmaradt zöldfelület elvesztéséért aggódnak, a park baráti társasága pedig perrel kívánja elejét venni a beépítésnek. Legutóbb viszont Frank Gehry vette védelmébe a projektet azzal, hogy minden rendhagyó épület szélsőséges reakciókat tud kiváltani a városlakókban, de megépülésük után ezek a hullámok idővel lecsillapodnak. Emlékeztetett arra, hogy bilbaói és Los Angeles-i terveit szintén állandóan támadták, de a szokatlan formájú épületeinek átadása után környezetük komoly építészeti – Bilbao esetében emellett turisztikai – értékkel gyarapodott. „Chicago pedig hagyományosan mindig is nyitott volt az építészeti innovációra" – tette még hozzá Gehry.

Chicago - George Lucas múzeumának tervei
7/14
Chicago - George Lucas múzeumának tervei

Gyógyító kórházépületek

Egy nemrég megjelent tanulmány igyekszik összegezni az elmúlt három évtizedben a különböző, főleg skandináv és angolszász országokban végzett, általában különálló kutatásokat arról, hogy maguk a kórházépületek, a kórházak épített környezete és elrendezése miként erősítheti vagy gyengítheti a gyógyulás folyamatát. Lucy Maddox, brit klinikai pszichológus és író saját kutatásait, proxemikai vizsgálatait vetette egybe az elmúlt időszakban megjelent, a témát érintő munkákkal. Megállapításai szerint a hagyományos, modern kórházépületek belső tereire általában az alacsony belmagasság, vakító fények, zajos padló a jellemző, mindez nyugtalanítóan hat ránk. A túlságosan steril környezet, az otthonosság érzetének teljes hiánya megrémítheti a beteget, ami stresszes állapotot okozhat, lassítva a gyógyulás folyamatát. A kórház helyiségeinek kialakításakor inkább a rugalmasságra kellene törekedni, a magán és közösségi terek megfelelő arányára. Hiszen a beteg gyógyulását a nyugalom mellett az is elősegítheti, ha közben nem zárjuk ki teljesen a társadalmi életből, lehetősége van érintkezni, beszélgetni másokkal. Persze a túlzott zaj sem segíti a gyógyulást, ezért nem árt megfelelő burkolatokat, padlózattal erősíteni a szobákban a jó, pihentető – egyben gyógyító – alvás lehetőségét. Egy svéd tanulmány már az 1980-as években azt is vizsgálta, hogy nem mindegy az sem, mit látunk a kórházi szobánk, folyosónk ablakából. Azok a betegek, akik zárt környezetben voltak, falakat láttak nagyobb mértékben voltak érzékenyek a fájdalomra és lényegesen lassabban gyógyultak, mint azok, akiknek természetes kilátás, lehetőleg zöld, fás környezet látványa jutott. Roger Urlich, egészségügyi épületek kutatásával foglalkozó építészprofesszor szerint a jó kórháztervezéssel ezen kívül jelentős költségek is megtakaríthatóak.

Kórház: steril és ijesztő
8/14
Kórház: steril és ijesztő

Óvoda a dűnénél

A dűnék ritmusát veszi fel az a most elkészült tengerparti óvoda, amit a dán Dorte Mandrup Arkitekter iroda tervezett a svéd Helsingborg közelében található partszakaszra. A hatalmas teret nyújtó part látványába úgy illeszkedik bele az új óvodaépület, hogy a természetes vonalakhoz való alkalmazkodás mellett jól harmonizál a kisvárosi környezet partközeli házaival is. A teljes mértékben fadeszkákkal burkolt, nyers hatású épület a szomszédos tengerparti dűnék formáját kölcsönzi, ami szokatlan, mégis megnyugtató ritmust ad a háznak. Az épület szabálytalan formáját oldalról és felülről is nagyfelületű ablakok törik meg, így belülről minden irányba a nyitottság érzetét adja, a gyerekek és gondozóik megnyugtató tág, kék horizontot kapnak mind a tenger, mind az ég felé. A jól elhelyezett üvegfelületek az év nagy részében több oldalról természetes világítást biztosítanak. A fa anyaghasználata pedig konzekvensen vonul végig az épület külső és belső részén, bútorzatán, illetve az udvaron található játszótéren egyaránt.

Helsingborg - óvoda
14/14
Helsingborg - óvoda


Vélemények (7)
zsuppanandras
2014.12.02.
15:57

megnéztem térképen és street view-n a pontos helyszínt, és az a helyzet hogy ott nincs egy fia zöld sem, egy irtózatos méretű aszfaltos parkoló a Soldier Field stadion mellett. ehhez képest a múzeum terve a lebetonozott terület kb. harmadát visszaalakítaná parkká, és a várost a kikötőtől elválasztó, nagyon kopár térséget átjárhatóbbá tenné. a tóparton végig egy zöldbe ágyazott múzeumi-közintézményi lánc sorakozik, amibe ez a múzeum elég jól beleillik.

Pákozdi Imre
2014.12.02.
20:40

@zsuppanandras: András, a cikkben nem az Építészeti, a Fotó- és a Néprajzi Múzeum Városligetbe telepítéséről van szó, "egy irtózatos méretű aszfaltos parkoló" területére, amelynek kb. a harmadát a projekt visszaalakítaná parkká :-). Hanem a közvetlenül a Soldier Field stadion melletti területről, amelyen bőven van félteni való zöld, hiszen - ahogy a következő képen látható fehér keret mutatja - nem a távolabbi, nagy, ovális, parkolószerű etwast építenék be, hanem ezt. Ezért aztán a chicagóiak féltik is. Ld. a fotókat itt: lucas narrative art és klikk a nagy képre a projektről szóló angol szövegért (amelynek a nagy kép a melléklete). Hogy miért nem a "parkolót" (?) építik be, nem tudom.

zsuppanandras
2014.12.03.
12:53

@Pákozdi Imre: Te talán nem a hazai áthallások miatt találod a témát különösen aktuálisnak? egy téves információt sikerül éppen elterjeszteni, mivel a múzeum egyértelműen a stadiontól távolabb eső nagy, ovális parkoló helyére kerül. azok tiltakoznak ellene többek közt, akik a meccsek idején kocsiplatós partikat szoktak tartani a parkolóban (ez vmi nagyon amerikai szokás lehet), íme egy link róluk

a MAD építésziroda honlapján az utolsó látványterv világosan mutatja a múzeum elhelyezkedését, és a mai műholdképpel összevetve ezt a rajzot, látszik, hogy a parkoló kb. 2/3-át foglalné el a múzeum, 1/3-a zöldterületté alakulna.

bardóczi
2014.12.03.
13:06

@zsuppanandras: Ott a pont. Igazad van András. Megtévesztett Ghery és Chichago együttes megjelenése a cikkben, erről rögtön arra asszociáltam, hogy a helyszín nem lehet más, mint a chichagoi Millenium park, ahová ő tervezte a Jay Pritzker pavilont. Visszaszívva. Még nem nemzetközi olimpiai sportág a zöldfelületre építkezés, csak nemzeti sport. :-) Ezzel együtt elgondolkodtató, hogy Chichago polgárai már egy parkoló beépítésének hírére is harapnak. Tapasztalataim szerint arrafelé nagyon komolyan veszik, ha a beépítési intenzitás (ezzel együtt a forgalom) változik.

Pákozdi Imre
2014.12.03.
15:15

@zsuppanandras: Igazad van, András, a honlap 4. képe világosan mutatja, hogy hová tervezik. Amit én linkeltem be, úgy látszik, megtévesztő volt. 

bardóczi
2014.12.02.
13:56

Vicces, hogy a Bilbao-ba kapaszkodás világméretű etalon, nemzetközi sportprogram, olimpiai szám lett. Pedig: Bilbao Ghery előtt egy koszos kis rozsdalepte kikötő, utána pedig a Sydney-i Operaház sikerét újra megtermelő kulturális zarándokhely. Rozsdából kultúrát. Míg a Chichago-i helyszín egy hatalmas városi park. Zöldből kultúrát. Alapvetően másodrendű, csak a kontextusából kiragadó építészeti attitűddel összeegyeztethető (meglátásom szerint ilyet jó építész nem tesz) e kérdésben, hogy mit. Az az első kérdés, hogy hova. Nem, ezek még mindig nem értik a különbséget. Ezért lesz példaértékű, ha a chichagoi polgárok pere vet véget a "csillagok háborújának"...

Pákozdi Imre
2014.11.30.
20:53

A chicagói galaktikus múzeum tervét védő Gehry tudja, miért beszél. Annak a zöld területnek a másik felét éppen ő építette be egy zavaros felépítményű, a bilbaói épületét meg sem közelítő, kócos szabadtéri színpaddal, amely napközben - és többnyire este is - üres, de azért persze foglalja a Millenium Park területét.

Új hozzászólás
Nézőpontok

SZALÓC ÉS BORZOVA // Rejtett Kincsek

2023.03.31. 07:52
10

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk