építészet : környezet : innováció

Felhúzott szemöldökkel - tanulmányterv a Ligetfürdő bővítésére

Évszázados tölgyfákból álló liget, Körös-holtág és meglévő épületek – ezek képezik a keretét a Gyomaendrőd Önkormányzata által adott fürdőbővítési megbízásnak. Döbrönte Tamás és Holló Mátyás építészek tanulmánytervükben olyan koncecpiót vázoltak fel, amely a természeti és az épített környezet adottságait tiszteletben tartva, inspiráló tér- és tömegalakítással teljesíti a programban foglalt funcionális igényeket.

Gyomaendrőd a Hármas-Körös bal partján, Békés megye északi felében, a Nagykunság és a Sárrét közvetlen szomszédságában helyezkedik el. Bár Gyoma nevét már 1332-ben is említik oklevelek, a városi rangot csak 1989-ben nyerte el. A Liget Gyógyfürdő és Kemping a várost keletről záró Körös-holtág mellé, kellemes környezetbe települt. Kiépítésére 1959-1963 között került sor 2,4 hektár területen, száz éves tölgyfás ligetben. A fürdő egész évben nyitva tart. Úszómedence, strandmedence, fedett tan- és pihenőmedence várja a felüdülésre, valamint 39-40 fokos termálvíz a gyógyulásra vágyókat. A meglévő épületek és medencék egy tengely mentén helyezkednek el, a Körös holtágára települt nyaralókkal párhuzamosan. A központi öltözőépülethez délről nyaktaggal csatlakozik a fedett medencéket magába foglaló hosszúkás tömb, északra pedig a kültéri medencék találhatók.

 

Makett - vezető tervező: Döbrönte Tamás

 

A Ligetfürdő és Gyomaendrőd Önkormányzatának közös szándéka a fürdő további fejlesztése az évek során felmerült igények kielégítésére. A tervezési program fedett gyógymedencék, valamint a tanmedencéhez kapcsolódó gyermekmedence és játszósarok tervezését írta elő, hogy a fürdő egész évben szolgáltatásainak teljes skáláját tudja nyújtani. A program részét képezi a fogadótér újragondolása, valamint a központi épület öltözőblokkjának racionalizálása a mai kor igényei szerint.

A koncepció hívószavai a tölgyfás liget tisztelete, a régi, az új és a környezet szerves kapcsolata, a meglévő épület organikus folytatása, valamint a kint és bent határainak feloldása. A tervezett bővítés a medencéktől nyugatra, azokkal párhuzamosan helyezkedik el. A koncepció fontos része, hogy tiszteletben tartsa a liget száz éves tölgyfáit, így az új tömb finom mozdulatokkal kikerüli az idős fákat, párbeszédbe elegyedik velük. A tervezett épületet a meglévő medencetér tömbje mellett, annak „mellékhajójaként” helyeztük el, megközelítése is innen történik. A tömegtől történő elhúzással biztosított a természetes szórt fény és jó arányú belső kertek jönnek létre.

A program által előírt terület egyben történő kezelése a meglévő épületet elnyomó tömböt eredményezne, ezért azt a terv a funkciók szerint felosztva két tömegre bontja, amelyek nyaktaggal csatlakoznak a meglévő épületekhez. A gyermekmedence és a játszósarok a szülők által használt medencetérhez kapcsolódik, míg a gyógymedencék külön nyaktaggal a medencetérből és közvetlenül az öltözőblokktól is elérhetők. A felosztás diszkrét módon választja el a fürdő zajosabb és intimebb területeit.

Az egyszerű forma udvarias párbeszédet kezdeményez környezetével. A tömeg sarkainak felhúzásával keletkezett, jól megválasztott nyílások segítik a különböző funkciók elválasztását, ugyanakkor szerves kapcsolatot teremtenek a környező ligettel, ezáltal a tér nem ér véget az épület  határainál. Az üvegfelületek kinyitásával a tömbök átjárhatóak, így jó időben a belső medencék is a liget részeként értelmezhetők.

 

Liget Fürdő látványterv - vezető tervező: Döbrönte Tamás

 

A gyereksarok egy pancsoló medencét és élményelemeket foglal magában, a megnyitás itt a környező park felé történik. A nagyobb tömegben a gyógyászati részleg kap helyet. Fontos cél volt, hogy ez a terület biztosítani tudja a szükséges intimitást és nyugalmat, de mégis közetlenül kapcsolódjon a többi funkcióhoz is. A kezelők zárt tömege osztja a gyógymedencék terét, így csendesebb, nyugodtabb zónák alakulnak ki. Ez a tömb a nyaktagok által határolt belső kert felé nyílik meg, így a gyógyulni vágyók számára zárt és csendes szabad teret hoz létre. A nyaktagokon keresztül közvetlenül elérhető mind a tanmedence, mind az öltözőblokk.


Gyomaendrőd, Liget Fürdő bővítése

vezető tervező: Döbrönte Tamás
tervezés éve: 2012
bruttó szintterület: 860 m2
generáltervező: Döbrönte És Társai Kft.
építész munkatársak: Holló Mátyás
bruttó beruházási költség: 300 M Ft
építtető/megbízó/ fejlesztő: Gyomaendrőd, Liget Fürdő

 

vélemény írásához jelentkezzen be »