építészet : környezet : innováció

Feltűnő korkülönbség - rézzel áthidalva

Építünk melléjük, kibővítjük vagy átértelmezzük, bárhogy is, de megtartjuk építészeti emlékeinket. Érzelmi vagy praktikus okokból. Lehet kényszerűségből kihívás vagy adottságból lehetőség, amelyet három izgalmas építészeti példán - a Temze királyi rakpartjának új lakóépületén, a londoni Szent György templomon és a berlini Grenzfall szállodán - keresztül mutatunk be.

A királyi rakpart Windsorban (korkülönbség: 945 év)

A Temze déli rakpartjának új lakóépülete a királyi kastéllyal a háttérben nem próbálja utánozni a környék sokféle építészeti nyelvezetét, kortárs stílusa a jövőbe tekint. Erőteljes hatású anyagpalettáján szerepel a vörös tégla és az előpatinázott zöld rézlemez. Mindkettő feleleveníti a környék számos hagyományos épületének hangulatát anélkül, hogy leutánozná azokat.

A lakóház mindent kihoz prominens elhelyezkedéséből, a padlótól a mennyezetig érő ablakfülkéin át, és a terjedelmes teraszairól kitűnő kilátást biztosít a „díszletre”. A konzolos réz homlokzat körbeveszi a nagystílű, fedett erkélyeket, melyeknek teljes egészében nyitható üvegfalai észrevétlenül átvezetik a tekintetet a nappali és hálóterekbe. Ez, a belső és a külső tér közötti áramlás, a környezetére válaszoló homlokzat, a dinamikus kapcsolat a felülmúlhatatlan szomszédsággal vezérelte az építészeket. A luxusépület beleillik exkluzív környezetébe. Tervező: Lewandowski Architects

 

A királyi rakpart Windsorban
A királyi rakpart Windsorban
A királyi rakpart Windsorban
A királyi rakpart Windsorban
A királyi rakpart Windsorban
A királyi rakpart Windsorban
 

 

A londoni Szent György templom (korkülönbség: 146 év)

A Tufnell Park műemléki védettség alatt álló városrészben emelkedő Szent György templom mintaszerű felújítását és bővítését a Paul Davis + Partners tervezte. A templom helyreállításán túlmenően az épület befogadóképességét növelő új galéria, és korszerű, rugalmasan hasznosítható szárny épült. Az épület, azon túl, hogy elsősorban templom, immár közösségi és felnőttoktatási központként is szolgál, továbbá napközi otthon, és egyéb társas összejövetelek helyszíne is.

Az új épületrész modern, mégis barátságos anyagainak, a réznek és a fának párosítása a meglévő templom kő és pala felületeivel nagyszerű lehetőséget adott egy gyakran felmerülő kihívás megválaszolására, és érdekes kompozíció létrehozására. A régi és az új határfelületének kialakítása különösen érzékeny terület, melyet „mintha ott sem lenne” üvegkapcsolattal sikerült megoldani.

A helyi lakosság igencsak elégedett a templomterv megvalósításával. A jelenlegi megoldás egyrészt kiemeli a templom ikonikus jelenlétét ebben a csendes lakóövezetben, másrészt pedig gyakori látogatottságával élénkíti a közösségi életet.

 

A londoni Szent György templom
A londoni Szent György templom
A londoni Szent György templom
A londoni Szent György templom
A londoni Szent György templom
A londoni Szent György templom
A londoni Szent György templom
 

 

Hotel a Berlini Falnál (korkülönbség: 40 év)

A Berlini Fal dokumentációs központja és az emlékmű mellett álló, az 1970-es években épült nyolcemeletes lakóépület átépítésével létrejött Grenzfall szálloda két bejárati tömbbel nyílik meg az utca felé. Az egyik egy nagyszerű recepciós térrel feltárja a hotelt, ami a meglévő épületben kapott helyet, míg a második bejárat a turistákat is kiszolgáló étteremhez tartozik. Tervező a steiner weissenberger architekten.

Az ötlet alapja egy előkert építése a tömbház elé húzott, rézből készült fallal. A bisztrót és a bejárati épületeket masszív előregyártott fa panelekből építették meg, majd hőszigeteléssel látták el, mielőtt elhelyezték rajta a klasszikus vörösrézből készült, rombusz alakú burkolati pikkelyeket. Azért, hogy elkerüljék a hézagokat a rézlemezek között, az építővállalattal együttműködve speciális korcolási technikát dolgoztak ki. A rézlemezeket úgy használták, mint egy vértezetet a faépítmény számára, mely teljesen körbevonja azt.

Az anyagválasztás eredménye sikeresen hozza összhangba az épületet a közeli Berlini Fal emlékművének kortenacél falával. A rézzel burkolt alacsony falakat a turisták akár padként is használhatják. Annak ellenére, hogy a meglévő épületet gyakorlatilag teljesen újjáépítették és egy háromcsillagos, 38 szobás szállodát hoztak létre, mégis felfedezhetjük rajta a Fal korszakának jellegzetes építészeti stílusát, mely most felfrissült.

 

Hotel a Berlini Falnál
Hotel a Berlini Falnál
Hotel a Berlini Falnál
Hotel a Berlini Falnál
Hotel a Berlini Falnál
Hotel a Berlini Falnál

 

forrás: Magyar Rézpiaci Központ

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »