Épületek/Középület

Fémangyalka vigyázza a házat - Szekszárdi Kórházbővítés

1/20

Feltárul a belső udvar, fotó: Móri András

Feltárul a belső udvar, fotó: Móri András
Korábbi homlokzat - új híd, fotó: Móri András
Együtt a három tömeg, fotó: Móri András
Sürgősségi és intenzív osztály, fotó: Móri András
Homlokzati síkváltások, fotó: Móri András
Tömbkórház irányába..., fotó: Móri András
Életfa, fotó: Móri András
Sima porcelánkerámia, fotó: Móri András
Az első és a második tömeg, fotó: Móri András
Pilon kapukban a híd, fotó: Móri András
Fémangyalka - Adorján Endre iparművész alkotása, fotó: Móri András
Majd a növényzet is kizöldül, fotó: Móri András
Modellkép
Modellkép
Modellkép
fotó: Móri András
fotó: Móri András
fotó: Móri András
fotó: Móri András
fotó: Móri András
Feltárul a belső udvar, fotó: Móri András
Korábbi homlokzat - új híd, fotó: Móri András
Együtt a három tömeg, fotó: Móri András
Sürgősségi és intenzív osztály, fotó: Móri András
Homlokzati síkváltások, fotó: Móri András
Tömbkórház irányába..., fotó: Móri András
Életfa, fotó: Móri András
Sima porcelánkerámia, fotó: Móri András
Az első és a második tömeg, fotó: Móri András
Pilon kapukban a híd, fotó: Móri András
Fémangyalka - Adorján Endre iparművész alkotása, fotó: Móri András
Majd a növényzet is kizöldül, fotó: Móri András
Modellkép
Modellkép
Modellkép
fotó: Móri András
fotó: Móri András
fotó: Móri András
fotó: Móri András
fotó: Móri András
1/20

Feltárul a belső udvar, fotó: Móri András

Fémangyalka vigyázza a házat - Szekszárdi Kórházbővítés
Épületek/Középület

Fémangyalka vigyázza a házat - Szekszárdi Kórházbővítés

2014.10.15. 14:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Szekszárd, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kiss Zsolt István dr., Szathmáry Zsolt

A Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza struktúraváltó infrastrukturális fejlesztése

URL:
A.S.C. Stúdió Épülettervező és Tanácsadó Kft.

Tervezés éve:
2011

Építés éve:
2013

Bruttó szintterület:
5500 m2

Stáblista

megrendelő: Tolna Megyei Önkormányzat/GYEMSZI Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet
főigazgató főorvos: dr. Muth Lajos
projektmenedzser: Ócs Szilvia
tervezők: Helfrich Szabolcs, Kerezsi Lajos, Kiss Miklós
munkatárs: Agg Dániel, Várhelyi Enikő
belsőépítészet: Szenes István - Szenes Design Stúdió
orvostechnológia: ifj. Pólya Endre, Ruppert Gábor - MEDIPLAN Kórháztervező és Egészségügyi Fővállalkozó Kft.
gyógyászati gáz tervező: Tallér András - Dotall Kft.
statika: Szabóné Fischer Zsuzsanna - Alapkő Kft.
talajmechanika: Szilvágyi László, Újvári Csaba - GEOPLAN Kft.
épületgépészet: Garancsy András - Projekt Stúdió 2. Bt.
légtechnika: Nagy Géza - RKV Kórház- és Klímatechnika Kft.
épületvillamosság: Kun Gábor, Komlósi Tibor - Hungaroproject Kft.
gyengeáram: Árki László, György Balázs - OKTEL-MAT Kft.
kertterv: Sikabonyi Miklós - Edal Bt.
út és külső közmű: Farkas Sándor - Metator Kft.
tűzvédelem: Nagy Béla - Tűzterv Bt.
akusztika: Kotschy András - Kotschy Bt.
rehabilitációs szakértő: Sipos Zsolt - Japáner-B Kft.
biztonsági és egészségvédelem: Pék Krisztián - Pék és Társa Munka-és Tűzvédelmi Szolgáltató Iroda
lifttervező: Makovsky Máriusz, Makovsky Zsolt
lebonyolító/műszaki ellenőr: Seres Péter - Számít Közbeszerzés és Beruházás Lebonyolító Kft.

HOTELSZÁRNY
generálkivitelező: LAKI Épületszobrász Zrt.
előkészítő mérnök: Polgár Edit
divízió vezető: Solti Gábor

RÁÉPÍTÉS
generálkivitelező: AKTÍV Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft.
műszaki vezető: Szijártó Márta  

Letölthető dokumentumok:

2006 végére készült el a Balassa János Kórház Műtő és Diagnosztikai Épülete. Néhány évvel később a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programok lehetőséget adtak az épület bővítésére valamint a kórház tömbkórházas magjának kialakítására. Dr. Kiss Zsolt István, Szathmáry Zsolt és munkatársaik munkája.

2009-10-ben készült terveink alapján az épület északi oldalához kapcsolódik az új Sürgősségi Betegellátó Osztály, majd 2010-11-es terveink alapján felépült az új Hotelszárny és a sürgősségi osztály feletti ráépítésben a kórház meglévő intenzív osztályának bővítése vált valóra.

Beépítés

Az épület elhelyezésénél és tömegalakításánál figyelembe vettük a helyi építési szabályzat adta lehetőségeket, a környezeti adottságokat, a használók jelenlegi és leendő igényeit is. A tervezési területet behatárolta az Ybl Miklós utca és a Béri Balogh Ádám út, illetve a kórház meglévő - megmaradó „lila épülete", valamint figyelmet kellett fordítani arra is, hogy a belső udvar szemközti homlokzatai között megfelelő távolságot tarthassunk.

A meglévő műtő diagnosztika épület (szerelőszint + mélyföldszint + földszint + első emelet + második emelet) részben magastetős kialakítású, melynek északi oldalához teljes szélességében csatlakozik egy körülbelül 17 méter széles rész hozzáépítésével az új sürgősségi osztály. A lejtős terület miatt az épület keleti oldalán a mélyföldszinten egy fedett nyitott tér alakul ki, mely a kültéri légtechnikai berendezések elhelyezésére szolgál. Az új hotelépület párhuzamos a műtő diagnosztikai épület keleti homlokzatával és a két épület közlekedőrendszerét egy új híd köti össze. A lejtős terepviszonyokból adódóan a hotelépület egy új bejárati szinttel is rendelkezik, így a Béri Balogh Ádám utca felől szintben közelíthető meg. A hotelépület mélyföldszintje a kórház belső udvarából akadálymentesített lépcsővel és felvonóval is elérhető, illetve rámpa biztosítja a gazdasági feltöltés lehetőségét.

Feltárul a belső udvar, fotó: Móri András
1/20
Feltárul a belső udvar, fotó: Móri András

Alaprajzi funkcionális kialakítás

A hotelépület funkcionális felépítését meghatározza, hogy a sürgősségi osztály közlekedője folytatásaként egy belső közlekedőrendszer épül fel, ez szintben csatlakozik a hotelépület közlekedjéhez, amely tűzgátló előtérrel kapcsolódik a túlnyomásos lépcsőházhoz, illetve a műtő diagnosztikai épületbe vezető közlekedőhídhoz. Ezzel a közlekedőrendszerrel valósult meg az infrastruktúrális fejlesztés egyik célja: a tömbösítés.

A bejárati szinten elsősorban az ambulanciák és a kiszolgáló helyiségek, a mélyföldszinten a neurológiai mátrix ápolási egység, a földszinten a kardiológiai mátrix ápolási egység kapott helyet, míg a legfelső szinten az épületgépészeti helyiségeket alakítottuk ki. Igyekeztünk a bensőségesség, magánszféra és az emberi méltóság tiszteletben tartásához alkalmazkodó tereket alkotni és az áttekinthető alaprajzi-funkcionális rendszerrel a megfelelő betegbiztonságú környezet kialakítását támogatni. A flexibilitás jegyében választottuk a raszterrendet, amely az adottságokat is figyelembe véve általában 7,6 x 9 méter. Ehhez a raszterrendhez illeszkednek a födémek, amelyek nagyrészt COBIAX könnyített vasbeton szerkezettel készültek, amely már ennél a födémvastagságnál is jelentős súlycsökkentést tett lehetővé. A geotechnikai adottságok miatt az épület mélyalapozással készült, a belső válaszfalak pedig ugyancsak a flexibilitás jegyében gipszkarton válaszfal rendszerek. A padlóburkolatokat az előírások és a funkciók függvényében választottuk.

A tervezés során a környezettudatosság szempontjait folyamatosan figyelembe vettük. A 38 cm vastagságú Porotherm N+F falazatra még további hőszigetelést alkalmaztunk és az épület keleti oldalán átszellőztetett Eternit burkolati rendszer készült az érintett nyílászárók előtt mozgatható árnyékolással. A természetes megvilágítást lehetőség szerint minél több helyiségben biztosítottuk, korszerű épületgépészeti rendszereket terveztünk a gazdasági lehetőségek figyelembevételével, részben hűtött mennyezet, részben hűtött álmennyezet és kondenzációs gázkazán felhasználásával.

Sürgősségi és intenzív osztály, fotó: Móri András
4/20
Sürgősségi és intenzív osztály, fotó: Móri András

Tömegalakítás-homlokzatképzés

Az együttes tulajdonképpen három tömegből áll, melyek az építés három korszakát is jelképezik. A meglévő műtő diagnosztikai épület mellett a második a sürgősségi osztály és az egyszintes emeletráépítés tömege, a harmadik az ehhez oldalról csatlakozó, az Ybl Miklós utca új térfalát folytató, majd a Béri Balogh Ádám utcára átforduló elsődlegesen L-alakú hotelépület. A Béri Balogh Ádám utca felől az épület háromszintesnek tekinthető, részleges épületgépészeti tetőfelépítményével. Ezen az utcafronton a homlokzati sík több lépésben vált, részben funkcionális okokból, részben abból a célból, hogy az út és járdavezetés eltérő koordinátarendszerével harmonizáljon.

A sürgősségi osztályra kerülő új szint, a sürgősségi osztállyal együtt a főépület architektúrájához igazodik nyílászáró képzésében és homlokzati burkolótégla anyagválasztásában. Az L-alakú új hotelszárny alapvető belső udvari homlokzati karakterét a hőszigetelő rendszer törtfehér, vakolt felületei, a szürke Schüco alumínium lyukarchitektúra ablakok és az ezeket szalagablak jelleggel összefogó pasztellvörös eternitsávok határozzák meg. A nyílászárók elé a napterhelt oldalakon külső oldali homlokzati sík mögé szerelt fém lamellás árnyékoló rendszerek kerültek, a mögöttes hőszigeteléssel és minimális kiszellőzéssel ellátott eternit betétek az eltérő szélességű és kiosztású ablakelemeket szervezik az elsődleges homlokzati kompozícióvá.

Az alsó szinti szalagablak sávok pozitív lábazati anyaga a diagnosztikai főépületre való anyaghasználati utalásként szintén mögöttes hőszigeteléssel ellátott átszellőztetett téglaburkolat. A hotelépületet a főépülettel összekötő hídkonstrukció funkcionális feladatán túlmenően attraktív igényű épületelem is. Két vasbeton pilonkapuba függesztve valódi hídjelleggel kapcsolja össze az épületrészeket. Az L-alakú épületbővítés homlokzati karaktere a Béri Balogh Ádám utcai főhomlokzati fronton alapvető jellegét megtartva mutat gazdagabb formálású képet. A bejárati szinten a már megszokott téglaburkolat fut végig Schüco lyukablakokkal, de a felső két szintet többszínű mögöttes hőszigetelésű átszellőztetett Eternit burkolat szervezi egységes kompozícióvá. A funkcionális indíttatású homlokzati síkváltásokat térbeli vonalvezetésű világos keret foglalja össze, ebbe pedig a szalagablakoknál már alkalmazott pasztellvörös betétek sávjai kerültek. A két szint találkozásánál az üvegezés színhatásához közeli szürke sáv egészíti ki a kompozíciót. Az L-alakú épületbővítés úgy a diagnosztikai főépülettől, mint a sürgősségi épületrésztől eltérő, könyedebb karaktere a tágabb értelemben vett épített környezettel keres kapcsolatot, elsősorban a különböző megközelítési irányból feltáruló utcaképet kívánta gazdagítani.

Sima porcelánkerámia, fotó: Móri András
8/20
Sima porcelánkerámia, fotó: Móri András

A hotelépület kórház udvara felé nyíló bütühomlokzatán Adorjáni Endre szekszárdi iparművész homlokzati térkompozíciója kapott helyet, a hotelépület főlépcsőházában pedig színes porcelánkerámia burkolatból kialakított „életfa" jelképes ábrázolást sikerült megvalósítani.

dr. Kiss Zsolt István
építész vezető tervező

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk