Épülettervek/Középület

Finom aszimmetria

1/8

Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter

Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
1/8

Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter

Finom aszimmetria
Épülettervek/Középület

Finom aszimmetria

2018.04.20. 11:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Győr, Magyarország

Építészek, alkotók:
Bodrossy Attila, Pintér Péter, Fodróczy József

Győri Nemzeti Színház megújítása tervpályázat - megvétel

URL:
Dimenzió Tervező Kft.

Tervezés éve:
2018

Bruttó szintterület:
16120 m2

Stáblista

építész vezető tervező: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter 

építész munkatárs: Joó Kristóf

tartószerkezet-tervezés: Serfőző István (LMS Kft.)

épületgépészet, épületvillamosság: Kovács  István (KondiCAD Kft.) 

Letölthető dokumentumok:

Bodrossy Attila, Fodróczy József és Pintér Péter a Győri Nemzeti Színház megújítására kiírt tervpályázatra benyújtott pályaművében az épület mellett a színház környezetének megújítására is javaslatot tesz, mindezt úgy, hogy érzékenyen közelít a város sziluettjéhez. A terv megvételben részesült.

Részlet a műleírásból >>> a teljes változat elolvasható itt. 

A környezettel, térral való kapcsolat

A színház kétségtelenül karakterisztikus formarendszerrel bír. Karakterisztikus, s a kezdetektől fogva vitatott tetőformája azonban városképileg minden távolabbi nézőpontból előnytelen. Gyakorlatilag bármely irányból érkezünk Győrbe, ez az épülettömeg rátelepszik a város sziluettjére. Ezért úgy gondoljuk, hogy érdemes ezt tömeget magasságilag olyan mértékig csökkenteni, hogy ne konkuráljon a belvárosi templomtornyokkal. Ugyanakkor az a véleményünk, hogy a Vasarely képek emblematikussága fontos, megtartandó elemei az identifikációnak (ezért javasoltunk olyan emblémát is a színház számára, mely erre finoman visszautal). Törekedtünk arra, hogy az új Kisfaludy terem az épület külső megjelenésében is szerepet kapjon: a vertikális közlekedőt tartalmazó tömör torony, az előcsarnok üvegfala és a Kisfaludy terem új, külön is hangsúlyozott tömege ezt a célt szolgálja.

Pályamunkánkban javaslatot kívánunk tenni a II. János Pál tér felújítására is. Az itt kialakított mélyparkolónak kettős szerepe lesz: napközben a belvárosi bevásárló utcák, míg este a színház kiszolgálása. Gépesített rendszer helyett egy hagyományos lehajtó rámpás térszín alatti parkolóházat javasolunk, mert véleményünk szerint egy ilyen szituációban az automata mélygarázsnak mindkét funkció szempontjából vannak hátrányai:

  • napközbeni használat esetén nem alkalmas arra, hogy a vásárolt árukat többször is visszatérve a parkolóhoz bepakolják a kocsiba
  • színházi használat esetén az előadás végén hosszú várakozásokat eredményezhet.

Meggyőződésünk szerint a színház előtti II. János Pál tér alatti terület jól alkalmas arra, hogy a tervünk szerinti akár 385 parkolóhely is létrejöjjön ott, kedvezőbb, gyorsabb, kisebb használati és üzemeltetési feladatot jelentő megoldással. A felszíni közterület javasolt kialakításánál arra törekedtünk, hogy a színház előtti rendezvényként is működtethető II. János Pál térről eltűnjenek a vendéglátó pavilonok, alkalmi bódék. Ezeket a Schweidel köz mellett, a színházi dolgozói parkoló lefedésével létrejövő új közterületre helyeztük át, kapcsolódva az ott már kialakult meglévő gasztronómiai karakterhez, teraszos sétányhoz.

A Czuczor Gergely utca felőli parkosítást fűfelület nélkül, nyírt élősövényekkel és magas törzsű, ritka lombozatú, ligetesen ültetett fákkal képzeljük el, melyek nem takarják teljesen a színház látványát. A térbe belekomponáltuk a feltehetőleg még meglévő várfal szakaszt; azt jelként újra is építettük, mellette a födémet a mélygarázs felé átlyukasztva egy magasabb várfalat is be tudunk mutatni. Ugyanakkor az is megoldható alternatíva itt, hogy a várfalat a mélyparkolón kívül hagyjuk; ezen a kisebb alapterületű felületen is összesen 345 parkoló elhelyezhető.

Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
1/8
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter

Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
2/8
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter

 

Építészet - tömegformálás és funkció

Az az elvárás, hogy az épület feleljen meg az energetikai előírásoknak, megtarthatatlanná teszi az összes jelenlegi homlokzati anyagot és rétegfelépítést, ezért új megoldásokat kerestünk.

Javaslatunk szerint a helyenként megsérült és utólag javított Vasarely-falképeket le kell bontani és a hőszigetelés után új lapokból újra elkészíteni. Méretazonos, de egységesen új kerámialapok alkalmazása semmit nem vesz le a Vasarely képek értékéből. Más a helyzet a márványburkolattal, mely már elkészültekor sem aratott osztatlan sikert (Ld. Finta József kritikáját az Unokáink is látni fogják c. TV műsorban). Mára az ilyen vékonyságú kőlapok homlokzati alkalmazása műszaki szempontból is megkérdőjeleződött. Javaslatunk a márványburkolat szükségszerű lebontása után nem annak visszaállítása, hanem egy új, átszellőztetett homlokzat készítése alumínium kompozit lapokból fényes, fehér színben (Gloss White). A zsinórpadlás új épülettömegének új homlokzatburkolatát áttetsző profilüvegből terveztük, mely anyag a nagy tömeget súlytalanná teszi, esti kivilágításban emblematikus jellé változtatja.

Fontos elem a homlokzaton a Kisfaludy teremhez felvezető vertikális közlekedő „torony”, rajta egy hangsúlyos és hívogató új színházi logóval, a torony tetejét díszítő narancssárga fémrács, és ennek a vertikális elemnek a horizontális változata a Schweidel köz felé. Szerepe kapuzati elemként elválasztani a rendezvényteret a vendéglátó tértől. Új elem a közönségszervezési helyiségcsoport felett az erkély mellvéd megmagasítása 3 m magasra és LED médiafalként való kialakítása, valamint a Czuczor Gergely utca felé néző karakteres főhomlokzati üvegfal felett alkalmazott árnyékoló rács. A Teleki László utca felé néző, nagyon vegyes rendeltetésű és méretű helyiségek homlokzati megmutatása, helyette tervünkben egy elé feszített fémszövet háló egységesíti a megjelenést.


Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
3/8
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter

Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter
6/8
Győri Nemzeti Színház megújítása - építész: Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter

 

A Kisfaludy terem burkolata az épület nagyobb részét fedő fehér lemez; a nemesebb tartalmat itt narancssárga él-fúgák jelzik. Tekintettel arra, hogy a kiírásban kapott műszaki szakvélemény, s főképpen a tervezési program alapján a jelenlegi tetőhöz hozzá kell nyúlni, a magasba törő eredeti falszárnyakat tervünkben „levágva”, az épület eredeti magasságát 14 m-el csökkentettük és a zsinórpadlástól lelépcsőző tömegekből rendeztük össze. Új elem az ötödik emeleti Kisfaludy terem tömege és a két oldalról hozzá csatlakozó előcsarnok illetve öltözők, valamint a vertikális közlekedő toronyszerű kubusa. Az új tömegképzés során fontos eredeti karakterelemek megtartása mellett ezekkel a megoldásokkal szándékunkban állt egy finom aszimmetria létrehozása a megújuló épület tömegében.

Bodrossy Attila, Fodróczy József, Pintér Péter

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk