építészet : környezet : innováció

Friss levegő huzat nélkül - HillSide Offices

Az autópályák völgyéből kiérve, egy egykor elszlömösödött területen most 22000 négyzetméteren ölt testet az elegancia, a környezettudatos gondolkodás és a következetes design. A dr. Oláh Mihály Zoltán és csapata által tervezett HillSide Offices különlegessége, hogy a külső héj egy speciális, alacsony hőátbocsátású üvegbevonatot kap, mely által a meleg a házon kívül marad - növelve a dolgozók komfortérzetét.  

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben a magyarországi ingatlanpiac fejlődéséről sok szó esik, hiszen az irodaszegmens növekedési pályán mozog, és a következő évekre vonatkozva is derűs prognózisok jelennek meg. A kedvező tendencia már most látszik: a kihasználatlanság csökken, az új projektek száma növekszik. Fokozottan igaz ez a Bel-budai régióra, ahol az ún. irodai üresedési ráta ma már a rendkívül alacsony 3,1 % körül mozog.


HillSide Offices - építész: Dr. Oláh Mihály Zoltán


Az Alkotás és a Csörsz utca sarkán megvalósuló HillSide Offices beruházás 22 000 négyzetméternyi bizonyítéka lesz annak, hogy a kompetitív környezet egyre színvonalasabb új irodaházak fejlesztésére sarkallja a beruházókat. Az összesen hét telektest egyesítésével létrejött XII. kerületi területen olyan irodaépület készül, amely a bérlők igényeit ötvözi a helyszíni adottságokból is következő zöld szemlélettel. A környezettudatos gondolkodás egy átgondolt tervezési folyamat eredményeként megszülető, költséghatékonyan működő épületben ölt testet, amelynek minden részlete eleganciát sugároz. Ez a következetes design a belső térben elsősorban az ergonómiához igazodik, így lehetséges például, hogy a napfényes, tágas, 3 000 négyzetméteres szintterületek teljesen szabadon alakíthatók a bérlők kívánságai alapján, de akár szintenként 8 önálló bérleményi egység is kialakítható. A helyszíni adottságok és a zöld mikrokörnyezet látványa mellett a környék kínálta szolgáltatások is vonzóvá tehetik a HillSide fejlesztését a leendő bérlők számára. A fejlesztés során cél volt, hogy olyan munkakörnyezet jöjjön létre, ami megfelel a mai modern munkavállalók igényeinek ideértve a rugalmasan alakítható alaprajzot, a világszerte mérvadónak számító LEED Gold zöld minősítéshez szükséges energiatakarékos gépészeti és épületvezérlési megoldásokat, a magas parkolóarányt, de ide sorolandók a házon belüli lehetőségek, mint például a közös tárgyalóblokk, a konferenciaterem, az elektromos autótöltő vagy a nagykapacitású kerékpárgarázs, melyhez külön öltöző és zuhanyzó is tartozik.


HillSide Offices - építész: Dr. Oláh Mihály Zoltán


A koncepció szerint az épület illeszkedik környezetéhez, a Csörsz utca sarkán teret képezve követi az Alkotás utca beépítési vonalát, és kihasználja a megengedett legnagyobb építménymagasságot. A telek sajátos alakja miatt két egymással összekapcsolt, belső átriumot eredményező épülettömb létrehozásával határozható meg a beépítés karaktere. A Csörsz utca felé nyíló épülettömegek városi teret hoznak létre, amely az épület belsejében az átriumban kiteljesedve megnyílik a főváros nyugati kapuja felé. A városi tér vizuális kapcsolatot alakít ki az Alkotás utca és a Gesztenyés kert felé is. E térsorhoz kapcsolódnak a függőleges közlekedő magok, átjárhatóvá, korlátozások nélkül hasznosíthatóvá integrálva az épület szintjeit. A Csörsz utca sarkán kialakuló új városi tér, a MOM Park és az Alkotás Point előtti közterületekkel egységben, új építészeti eleme lesz környezetének.

"Az épület belsejében is folytatódó, az átriumban koncentrálódó városi tér négy irányba, a homlokzatok és az épülettömegek felé is kisugárzik. Az épülettömegek középső visszahúzásával négy erőteljes toronyszerű test határozza meg a tömeget. Ezt a kialakítást a visszahúzott épületrészek magasságának csökkentésével, tetőteraszok és kertek létesítésével hangsúlyoztuk. A vertikális hatás fokozása érdekében a homlokzat lábazati elemek nélkül, közvetlenül emelkedik ki a lejtős terepből. A tornyok felső részén, az erőteljes homlokzatsík visszaléptetések, egyedi tömegformálást eredményeztek." - írja dr. Oláh Mihály Zoltán építész.


HillSide Offices - építész: Dr. Oláh Mihály Zoltán


Az épület különlegessége, hogy a külső héj speciális üvegbevonatot kap, amelynek magas a fény-, de alacsony a hőátbocsátása, ezáltal a meleg a házon kívül marad. Energetikai szempontból ez a bevonatos üveg egyenértékű a külső árnyékoló rendszerekkel, ugyanakkor kiküszöböli azok hátrányait (nyikorgás, zónák kiosztása, szélérzékenység). A belső héjon minden helyiségben nyitható ablakokat terveztek, biztosítva – a külső héjnak köszönhetően huzatmentes – természetes szellőztetést a bérlők számára, amely jelentősen növeli a dolgozók komfortérzetét. "A HillSide irodaházban olyan gépészeti rendszereket alkalmazunk, melyek hosszútávon is megfelelő, egyenletes hőérzetet biztosítanak, ezzel kiküszöbölve az irodai életben ismert vitát, ami abból adódik, hogy valaki fázik, valakinek melege van. Külön említésre méltó, hogy a HillSide Irodaház traktusmélységét is úgy alakítottuk ki, hogy a napfényes irodaterületek aránya 95% felett legyen. Az épület szerkezetépítési munkái ütemezetten haladnak, térszint felett vagyunk. Idén őszre lesz szerkezetkész, a próbaüzemet 2018 májusában tervezzük elindítani. A bérlők a tervek szerint 2018 augusztustól vehetik birtokba az irodaházat, melyre óriási érdeklődés mutatkozik." - mondta el Erdélyi Gábor, a HillSide Offices projektvezetője.

A HillSide Offices mellett nemcsak a leendő bérlők igényei szerint megtervezett épület tulajdonságai szólnak, hanem az egyedülálló lokáció is. Az irodaház Dél-Buda és Közép-Buda régió találkozásánál, Buda egyik fő közlekedési ütőerén, a BAH-csomópontnál áll majd, egy már most élénken pezsgő üzleti- és lakóövezet határán. A helyszín nagy előnye, hogy a budapesti belvárosban egyedülálló zöld mikrokörnyezetben található. A MOM létesítmények szomszédsága révén az itt dolgozók számára minden fontos szolgáltatás pár lépéssel elérhető lesz anélkül, hogy el kellene hagyniuk az épület közvetlen környezetét. Ezek a kiváló helyszíni adottságok kiegészülnek azokkal a kiemelkedő közlekedési kapcsolatokkal, amik tömegközlekedéssel és gépkocsival is könnyen elérhetővé teszik az irodaházat.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »