építészet : környezet : innováció

Füvészkert - fogadóépület

A füvészkert új fogadóépülete  könnyed, a természethez igazodó, lágy vonalvezetésével átmenetet képez a kert és a környezete között. Bagdi Péter diplomaterve.
Füvészkert - fogadóépület, Bagdi Péter diplomamunka
Füvészkert - fogadóépület, Bagdi Péter diplomamunka
Füvészkert - fogadóépület, Bagdi Péter diplomamunka
 

 

A füvészkertet az orvosi egyetem alapította, a gyógyszertudományokat szolgáló céllal. A több mint két évszázados múltra visszatekintő kert Budapest szívében helyezkedik el a Festetics grófok egykori vadászterületén, azonban a város 19. századi fejlődése a kertet a városi szövetbe ágyazta, ekkor zsugorodott mai 3,4 hektáros területére. Az új bejárati egység gondolata a kert vezetőségében merült fel, mivel a jelenlegi bejárat nem felel meg a funkcionális igényeknek, illetve a mai kor követelményeinek. A tervezett épület a szomszédos belgyógyászati klinika beszögelésének helyére épülne, ezáltal a jelenlegi élőkultúra nem sérülne és a kert nem szenvedne el újabb területcsökkenést.

 

Füvészkert - fogadóépület, Bagdi Péter diplomamunka
Füvészkert - fogadóépület, Bagdi Péter diplomamunka
Füvészkert - fogadóépület, Bagdi Péter diplomamunka
 

 

Az épület telepítésekor kihasználva a parkban lévő két jelentős épület, a villa és a pálmaház-vezértengelyét, annak tört tengelyére lett felfűzve a bejárat, illetve az érkezést kiegészítő funkciók. A területen található egykori tavak emlékét idézve a belső udvaron medencék kerülnének kialakításra, az azokkal, illetve a bejárattal szinkronban lévő térrel, mely dromoszt alkotva vezet a kertbe. Az épület földszintjén kapott helyett a bejáratra felfűzve a pénztár, illetve az utcáról is megközelíthető üzlet, valamint kávézó. A kávézó kialakításánál a fő szempont az volt, hogy létrejöjjön a kerttel való kapcsolat, így az utcáról érkezőnek az az érzete támadjon, mintha a kertben ülne. A kávézót kiegészítő mellékhelyiségek, valamint a gépészeti és tároló helyiségek a pincében kaptak helyet. Az emeleten egy olyan több funkciós tér került megtervezésre, amely előadó, kiállító, óraadó helyiségként funkcionál, ezzel is biztosítva az épület kihasználtságát, illetve a holt időszakból származó bevételkiesés pótlását. Az épület tömegformálása átmenetet képez a kert és a környezete között könnyed, a természethez igazodó, lágy vonalvezetésével.

 

Füvészkert - fogadóépület, Bagdi Péter diplomamunka
Füvészkert - fogadóépület, Bagdi Péter diplomamunka
Füvészkert - fogadóépület, Bagdi Péter diplomamunka
 

 

A kert fontos része a magyar irodalomtörténetnek és kultúrának, hiszen itt játszódik a híres magyar író Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című, méltán világhírű regénye.

Bagdi Péter
Szent István Egyetem
Ybl Miklós Építéstudományi Kar


Építész konzulens: Markó Balázs
Tartószerkezet konzulens: Hernád Attila, Horváth Kund
Építésszervezés konzulens: Patkó Ákos

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »