építészet : környezet : innováció

Gyökeres változás – Stamboldžioski fogászat, Nova Gorica

Elkészült a szlovén Enota iroda újabb épülete, egy expresszív formálású fogászati rendelő  Nova Gorica városában. A fogorvos lakóházához illesztett, nagyrészt a lejtős domboldalba rejtett, mégis napfénytől átjárt bővítmény a tájjal keres kapcsolatot, kellemes környezetet teremtve orvosoknak és pácienseknek egyaránt.

Szlovénia délnyugati szélén, az olasz határon található Nova Gorica városának külső részén áll a Stamboldžioski fogászat, döntően családi házas környezetben. A szlovén Enota iroda által tervezett új épület a fogorvos lakóházában lévő korábbi, szűk rendelő helyett készült. Ezért ez a tömeg egy olyan bővítmény, amelynek alapterülete - ahogy ez ilyen esetekben történni szokott - túlszárnyalja azt az épületet, amelyhez csatlakozik. Mindenesetre az új épület funkciója gyökeresen eltér környezetétől.

 

Stamboldžioski fogászat - tervező: ENOTA, fotó: Miran Kambič
Stamboldžioski fogászat - tervező: ENOTA, fotó: Miran Kambič
Stamboldžioski fogászat - tervező: ENOTA, fotó: Miran Kambič
 

 

Mivel a bővítmény építészeti programja a meglévő épület alapterületének a kétszeresére duzzadt, a tervezők inkább a természeti környezettel kerestek kapcsolatot. A lejtős terület lehetőséget adott arra, hogy az épület nagyobb részét föld alá rejtsék, így csökkentve a megjelenő tömeg méretét. A látszóbeton tartószerkezetek és a nyílások expresszív formálása a rendeltetéshez igazodik; a ház ezáltal képes integrálódni a zömében lakó funkciójú környezetbe. Az épület által elfoglalt területet a tervezők a zöldtetővel adták vissza, amely hátulról szinte észrevétlen átmenettel olvad bele a környezetbe. A tető hajtogatott formája megtöri az épület tömegét és kijelöli a lakóháztól elkülönülő, új bejáratot.

 

Stamboldžioski fogászat - tervező: ENOTA, fotó: Miran Kambič
Stamboldžioski fogászat - tervező: ENOTA, fotó: Miran Kambič
Stamboldžioski fogászat - tervező: ENOTA, fotó: Miran Kambič
 

 

A nagyrészt földbe rejtett kialakítás természetesen az épület energiafelhasználására is kihat. A külső felületek – ahol az energiaveszteség a legnagyobb - viszonylag kis méretűek és szinte teljes egészében a munkahelyek megvilágítását szolgálják. A nagy üvegfelületek elé ültetett fák természetes módon védik a belső tereket a túlzott nyári felmelegedéstől, így a rendelő igen kevés fűtési és hűtési energiát igényel. A belső világot a fa- és üvegfelületek megjelenése határozza meg.

A tervezők által rendelkezésre bocsátott műleírást fordította: Garai Péter


Stamboldžioski fogászati rendelő

építészek: Dean Lah, Milan Tomac, Zana Starovič, Nuša Završnik Šilec, Sabina Sakelšek, Anna Kravcova, Nebojša Vertovšek, Marko Volf, Esta Matković
helyszín: Nova Gorica, Szlovénia
munka típusa: megbízás
tervezés éve: 2006
kivitelezés éve: 2010
bruttó szintterület: 175 m2
beruházási költség: 340.000 EUR
fotók: Miran Kambič

 

vélemény írásához jelentkezzen be »