építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Ha az építész magának tervez – sallangmentes otthonosság Pesthidegkúton

Amikor Kovács Csaba, a Nartarchitects alapítója telket keresett saját családi házának, a fejében már összeállt az a funkcionális váz, ami az öttagú család igényeit kielégítené. A 600 négyzetméteres pesthidegkúti telekbe – és természetesen a helyi építési előírásokba – köbcenti pontossággal fért bele ez a térbeli váz, mely a telken álló kockaház egyes tereit megtartva öltött végül ház formát 2017 tavaszán. Tóth Katalin írása. 

A 2. kerület, és azon belül is a pesthidegkúti városrész ismerős terep az építész számára. Ahogy a Petőfi utcai családi ház esetében is beépítették az irodára jellemző védjegyeket – homlokzatból kiugró, dobozszerű ablakok, lapostetős jelleg, modern tömegformálás –, úgy ebben az esetben is sikerült a tervezői szabadság javára értelmezni a helyi előírásokat. A hatóságokkal vívott harc jelentősen megnehezítette az építész dolgát, de mindkét háznál megérte a befektetett energia.


ilyen volt


Az utcáról nézve lapostetősnek tűnő épület valójában nagyon kis hajlásszögű magastetőt kapott, mely a koporsófödémnek köszönhetően a belső térben is érzékelhető. A minimálisan túllógó eresz finoman koronázza az utcai homlokzat neomodern kompozícióját.

A homlokzat karakterét a négy egyforma osztású ablak és a hozzájuk kapcsolódó színes franciaerkély-korlát árnyalja. Mögöttük található a ház négy lakószobája: a földszinten a szülői háló, az emeleten a három gyerek szobája. Az alapszínekre festett, áttetsző, ragasztott üvegkorlátok színe visszaköszön a hozzájuk tartozó szobák falának árnyalatában, vagyis lehetővé teszi, hogy a házban lakók személyisége és ízlése a ház külsején is megmutatkozzon.


családi ház Pesthidegkúton - építész: Kovács Csaba - fotó: Danyi Balázs



A nappalihoz kapcsolódó, nagyméretű terasz déli fekvésével ideális élettér a kevésbé meleg napokon, és utcai nézete ellenére is intim marad az előkert mélységének és a kert növényeinek köszönhetően. A kihúzható árnyékoló remek szolgálatot tesz a melegebb napokon, ám szolidan a homlokzatba simul, amikor épp nincs szükség rá. Ezen a teraszon találkozunk először a házban több helyen előbukkanó kör motívummal, ez esetben a betonba integrált virágágyás formájában.

A bejárat az utcáról nem látható, feltételezett helyét a kaputól felé vezető járda nyomvonala jelöli ki. Azonban egy másik megközelítési útvonal is adja magát: a kocsibeállótól a hátsó teraszra vezető lépcső a ház jobb oldalán. Erről az oldalról nyílik a házhoz tartozó pince, amelyet a régi épületből tartottak meg, de új födémet kapott. Ebben a helyiségben van a ház „lelke”, a levegő-víz rendszerű hőszivattyú, mely a ház hűtését, fűtését és melegvíz-ellátását is adja. A gépészeti „alapcsomag” része még a hőcserélős szellőztetőrendszer, amelynek központi egysége szintén a pincében kapott helyet.


családi ház Pesthidegkúton - építész: Kovács Csaba - fotó: Danyi Balázs



A fenntarthatóság eszméje az építészeti tervezést is végigkísérte, egészen a kiviteli terv szintjéig. A ház alaprajza az eredeti két traktusos modellt követi, melyben a közbenső tartófal a szélesség harmadolópontjába került az északi oldalon. A keskenyebb traktust a közlekedők és a kiszolgálóhelyiségek, míg a szélesebb déli traktust az életterek foglalják el. Az új falak a lebontott épület tégláiból épültek, majd vastag hőszigetelést kaptak, hogy megfeleljenek a mai hőtechnikai elvárásoknak.

A bejárathoz érve egyértelművé válik, hogy a kör motívummal még több helyen találkozni fogunk a házban. A piros bejárati ajtó hajóablakra hasonlító nyílására azonnal három kör alakú falilámpa válaszol az ajtó kávájában. Beljebb érve a nappali mennyezeti lámpája folytatja a sort, de az üvegből készült lépcsőpihenőn is hasonló motívumra bukkanunk. A motívumot Csaba képzőművész húgának textilképe alapján az építész unokaöccse alkalmazta üvegre. Ez a személyes szál különös melegséget ad a dekoratív elemnek, körkörös formái pedig puhítják a belső tér szögletes jellegét.


családi ház Pesthidegkúton - építész: Kovács Csaba - fotó: Danyi Balázs



A földszint legnagyobb részét a legfontosabb élettér, a nappali-étkező-konyha foglalja el. A falsíkba simuló konyhaszekrényt a mosogatót is magába foglaló konyhasziget egészíti ki, mely a magas, faburkolatú hátlapjába integrált könyvespolccal egészen bútorszerűen hat, és tökéletes átmenetet képez a nappali és a konyha tere között. A konyhasziget leléptetett folytatása az étkezőasztal, ami nagyobb családi összejövetelek esetén kiegészíthető egy másik, kisebb étkezőasztallal. A konyhasziget tengelyében végigfutó, mélyre lógatott betonlámpák sora vizuális határvonalat képez a nappalival.

A földszint másik helyisége a szülői háló a hozzá tartozó sárga fürdőszobával. A markáns sárga a hálószoba bútorain is visszaköszön, de alapvetően a világos, visszafogott színek és a fehér uralkodnak. A szobával egy légtérben van az ablakos gardrób, mely izgalmas átlátásoknak ad teret, és nem vesz el értékes légköbmétereket a hálóból.

A nappalitól fallal elválasztott lépcsőház a hosszú, vertikális megnyitásoknak köszönhetően nagyon világos és levegős. Az északi teraszra vezető ajtó hatalmas üvegfelülete az emelet felé folytatódik, és felületét alig észrevehetően töri meg az emeleti lépcsőpihenő üvegszerkezete. Az áttetsző födémnek köszönhetően a teraszajtó előtti térnek érezhető vertikális húzása van, és belülről zavartalanul látni engedi a hátsó kert hatalmas fáinak lombját. A ház különleges képessége egyébként, hogy minden ablak egy-egy zöldellő lombkoronára néz.


családi ház Pesthidegkúton - építész: Kovács Csaba - fotó: Danyi Balázs



Az emeleti közlekedő falába épített könyvespolcok otthonossá teszik a funkcionális teret. Innen nyílik a három gyerek hálószobája, a zöld, a kék és a rózsaszín szoba, valamint a közösen használt kék fürdőszoba, ahol a homlokzatból kitüremkedő dobozos ablakfülke bővíti a teret.

Az egész házban a burkolatok segítik a helyiségek funkcionális besorolását. A földszinti közlekedők és a fürdőszobák nagy táblás sötétszürke kőburkolata jelöli ki a nagy forgalmú, nagy igénybevételű helyiségeket. A nappali-konyha faburkolata már az otthonosság felé mozdítja a tér hangulatát, míg az emeleti közlekedő és a négy hálószoba puha szőnyegburkolata az intim, pihenésre szánt területeket jelöli ki.

A szűkszavú, kifinomult belsőépítészeti eszköztárnak köszönhetően egy olyan családi ház jött létre, ahol a lakók egyénisége teret kap a sallangoktól mentes környezetben. A gondosan megtervezett csomópontok, finom részletek és a minőségi anyagok összjátéka egy élhető, kortárs otthont eredményezett, a lehető legjobb értelemben.

Tóth Katalin

 

vélemény írásához jelentkezzen be »