építészet : környezet : innováció

Hársfa utcai óvoda, Budaörs

II. díjas az 50. sz. pályamű
SAGRA Architects Kft.
vezető építész tervező: Sajtos Gábor; munkatársak: Grand Gabriella, Páll András

II. díjas az 50. sz. pályamű
SAGRA Architects Kft.
vezető építész tervező: Sajtos Gábor
munkatársak: Grand Gabriella, Páll András

 

Hársfa utcai óvoda - SAGRA Architects
Hársfa utcai óvoda - SAGRA Architects
Hársfa utcai óvoda - SAGRA Architects
Hársfa utcai óvoda - SAGRA Architects
Hársfa utcai óvoda - SAGRA Architects
Hársfa utcai óvoda - SAGRA Architects
Hársfa utcai óvoda - SAGRA Architects
Hársfa utcai óvoda - SAGRA Architects
Hársfa utcai óvoda - SAGRA Architects

 


Részletes bírálat

Telepítés
Az L-alakú épület mind a Hársfa utca északi, mind a keleti szakaszán szép térfalat alkot. Telepítése ideális, mivel a két épületszárny szépen keretezi az udvart és ezzel a Hársfa utca forgalmától teljesen védetté teszi a csoportszobák és a játszóudvar területét, a gyermekek birodalmát. A csoportszobák nyugati tájolásúak, melyek az L-alakú főként gazdasági és kiszolgáló épületekből álló egység belső felére fürtszerűen fűződnek fel, az érdekes térrendezés, a jobb benapozottság, használhatóság érdekében egymáshoz képest eltolva. Így mindegyik szobának van egy átriumra vagy egy udvarra néző déli ablaka is, ennek köszönhetően nagyon világosak, hangulatosak ezek a helyiségek. Az udvar kellőképpen tágas, délről és részben nyugatról egy bájos állatfigurákkal áttört kerítés határolja el a környezetétől.
Mivel az épület földszintes, a helyiségek kiosztása, megközelíthetősége funkcionálisan nagyon jól használható óvodává teszi. Az északi főbejárat kellőképpen hangsúlyos, előtte szép fogadótér kialakítására van lehetőség. A bejáraton keresztül rögtön a tágas aulába lép az ember, ahonnan az udvar egyből látható és közvetlenül megközelíthető a látogatók számára.

A parkolók a keleti telekhatár mellett helyezkednek el, a legdélebbi parkolótól már kissé távol esik a főbejárat. A gazdasági bejárat déli telekhatár mellett történő elhelyezése szerencsés megoldás, hiszen forgalma nem zavarja a gyalogosforgalmat és a játszóudvart sem.

Az épület telepítése a szabályozási terv előírásainak maximálisan megfelel.

Építészet
Sok pályázathoz hasonlóan a fő tömeg a Hársfa utca vonalát követi „L” alakban, azonban itt nem áll meg. A tömeg folytatásaként fedett nyitott játszóhelyet alakít, az uszoda nagy parkolója és a nyugati lakópark felé is áttört fallal zárja a játszóudvart. A ház embrió-szerű képlete a valóságban is igaz: oltalmazó és éltető burkot von a kicsik köré, ugyanakkor nem zárja be őket teljesen. Zöldfelületei differenciáltak. A nagy kert mellett tervezett intimebb udvarok, teraszok délutáni alvásra vagy kiscsoportos foglalkozásra is alkalmasak, míg a belső zárt átriumok folyosót színesítő látványkertek. Az északi főbejárat és a keleti oldali parkoló nemcsak távol van egymástól, de leparkolva az először érkező alig találja a bejáratot. Szerencsésebb lett volna az északi előkertbe tenni a parkolókat.

Funkcionálisan tisztán elválasztja az igazgatást a gyerekek által is használt terektől, talán a tornaszoba itt a kakukktojás. A déli végen a konyha, műhely egyben a folyosó zárását is adja, és már csak kis kerülővel, kívül lehet folytatni utunkat a fedett-nyitott játszóhely vonalán.

A csoportszobák lépcsős elrendezése építészetileg érdekes, azonban az öltözőnek a közlekedő túloldalára való telepítése hibás. Télen, esős-sáros időben csak a csoportszobán át vagy a folyosó végén tudnak kimenni a gyerekek a játszóudvarba. Használható terasza csak minden második csoportszobának van.

Az földszintes épületegyüttes formálása egységes, ugyanakkor játékos. A Hársfa utca melletti külső héj zártabb, de nem nyomasztó. Rutinos módon kezeli a homlokzatot: az ablakok kezelése és a végigvitt kishajlású fémlemeztető összefogja a tömeget. Főbejárata markáns elem, szépen integrálja az előtetőt is a tömegbe. A kert felé a belső mag gazdagon tagolt, és nagy üvegfelületekkel megnyíló. Arculata –főleg belső- tükrözi a gyerekek játékos és spontán világát. Bruttó alapterülete: 1526m2, ami nem pazarló. Elsősorban építészeti értékei miatt a tervet Bíráló Bizottság II. díjban részesítette.

Oktatási-nevelési szakmai kritériumok
A földszintes kialakítású épület külső megjelenése formája, méretei és színvilága révén, míg a belső udvari a védelmet sugalló zártsága miatt mindenképpen gyermek- közeli.

A csoportszobák kialakításának elvei között a szakmai programot messzemenően támogatja a mobilitás elve: a nevelés/fejlesztés belső színtereit alacsony, gurulókkal ellátott polcrendszerrel kívánja alakítani.

A tagolt épülettömb gyermekléptű, könnyen belátható, bár a viszonylag hosszú folyosó a zárkózottabb és félénkebb gyermekek számára kevésbé nyugtató. Biztonságos intézmény, bár a nyílt hosszú folyosó a mozgékony természetű gyermeket gyakran futásra inspirálja, mely gyakori baleseti forrás az óvodákban. A gyermekek számára jól értelmezhető piktogramok elhelyezésével a beszélő környezet segítheti az esetleges problémaforrás tompítását.

A kiírásban szereplő minden helyiség tervevezett. Az aula központi helyen van, és a funkciónak megfelel, ahonnan kitekintés nyílik az játszóudvarra, illetve az udvar onnan is megközelíthető.

A kettesével összevont gyermeköltözők révén mindennapos kapcsolata van 2-2- csoportnak, mely a szocializáció szempontjából rendkívül sok nevelési lehetőséget hordoz magában.

Az egészséges életmód megalapozását hivatott segíteni a bejárat közeli biciklitároló A csoportszoba és az udvar kapcsolata teljes mértékben megfelelő: az udvar felőli teraszok, valamint az átrium teraszok révén biztosított a közvetlen kapcsolat. A védett és nagy játszó udvaron növények és mozgásfejlesztő játékok megfelelő telepítésével kialakíthatók a kisebb, és intimebb játékterek.

Összegzés: A tervpályázat a szakmai elvárásoknak minden tekintetben megfelel.

vélemény írásához jelentkezzen be »