Programok

Határtalan Design

1/2

Május 30-án indul a 14. madeinhungary + 7. MeeD.

Hirdetés
?>
Május 30-án indul a 14. madeinhungary + 7. MeeD.
?>
Május 30-án indul a 14. madeinhungary + 7. MeeD.
1/2

Május 30-án indul a 14. madeinhungary + 7. MeeD.

Határtalan Design
Programok

Határtalan Design

2019.05.27. 09:21

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Csomay Zsófia, Zalavári József, Elisabeth Heine, Komáromi Ákos

Helyszín:
Új Budapest Galéria

Esemény kezdete:
2019.05.30. 16:00
Esemény vége:
2019.06.23. 16:00

Május 30-án indul a 14. madeinhungary + 7. MeeD. Kiállítás cseh, francia, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, szlovák és svájci designerek munkáiból. Helyszín: Új Budapest Galéria (Bálna), 1093 Budapest, Fővám tér 11–12.

Immár tizennegyedik alkalommal, első ízben nemzetközi fesztiválként, a Magyar Fesztiválszövetség és az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) szervezet tagjaként szervezi Szigeti Szilvia textile designer és Radnóti Tamás belsőépítész a régió egyik legjelentősebb designeseményét, a Határtalan Design 14. madeinhungary + 7. MeeD (Meeting of European and Central European Designers) kiállítást, találkozót és rendezvénysorozatot. A válogatásban 12 ország több mint 100 designerének tárgyai kapnak helyet. A kiállításon sorozatgyártott termékek és kisszériás darabok, valamint a műfajokat szabadon értelmező egyedi alkotások is szerepelnek. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a terület sokszínűségét, frissességét, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző darabok is helyet kapnak.


A fiatal és középgenerációs kreatívok munkái között számos hazai és nemzetközi díjjal – mint például az A’ Design Award and Competition, Blick Fang, German Design Award, Czech Grand Design Award, IF Design Award, Magyar Formatervezési Díj, make me! competition of the Lodz Design Festival, Red Dot Design Award, Swiss Design Award – elismert munka is látható.
A Határtalan Design a különböző műfajok közötti párbeszédre, átjárhatóságra is kiemelt hangsúlyt helyez. 2014-ben tárgyszimulációkat létrehozó képzőművészek alkotásai, 2016-ban és 2017-ben alkalmazott textiltervezők munkái kaptak főszerepet.

 

Május 30-án indul a 14. madeinhungary + 7. MeeD.
1/2
Május 30-án indul a 14. madeinhungary + 7. MeeD.

 

A kiállítást Clemens Dus, designaustria – Experts Cluster Sustainability Design nyitja meg.

A kiállítás időtartama: 2019.05.31 – 06.23.

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10.00–18.00 óráig.
Megnyitó és a Határtalan Design Díjak átadója 2019. május 30-án 18.00 órától.

A kiállítást Clemens Dus, designaustria – Experts Cluster Sustainability Design nyitja meg.

Szakmai nap: 2019. május 31-én 11:00–14:00 óra között.
A kiállítás a Budapesti Nyári Fesztivál és a Múzeumok Éjszakája programsorozat része, az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) és a Magyar Fesztiválszövetség tagja.

 

TEXHIBITION
A textiltervezőket és -gyártókat összefogó Texhibition című projekt – melyet Szigeti Szilvia textile designer hívott életre – négy éve működik, a legfrissebb eredmények idén is láthatók. A projektben textilgyártók – Aste bútorszövet és lakástextil Meritum Kft., CsárdaTex Kft., Lénárd Kft. – együttműködésével közel húsz textiltervező iparművész fejlesztése valósul meg. Célja, hogy felhívja a figyelmet a korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív potenciálokra.

ÉKSZERTERVEZŐK
A tavalyi siker folytatásaként ismét bemutatkozási lehetőséget kapnak ékszertervezők, ezúttal a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia Metal and Jewel tanszékén készült darabok állnak a fókuszban. Az ékszertervezők kiválasztásában neves kurátorok vettek részt: Cornelie Holzach, a pforzheimi Schmuckmuseum igazgatója; Elisabeth Heine, a pforzheimi Schmuckmuseum megbízott kurátora; Susanne Hammer ékszertervező művész; Dan Pierșinaru, az AUTOR (Bukarest) művészeti igazgatója; Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő; a H6 ékszertervező csapat; az Ékszerek Éjszakája Budapest; valamint a Határtalan Design szervezői.

DESIGN- ÉS MŰVÉSZETI EGYETEMEK RÉSZVÉTELE
A kiállítás külön egységeként ismerkedhetnek meg a látogatók a különböző design- és művészeti egyetemek, mint The Academy of Fine Arts and Design in Bratislava: Studio of Art Design, Studio of Fiber Art, Studio of Glass, Studio of Industrial Design, Studio of Interior Design, Studio S+M+L-XL – Metal and Jewel, Studio of Textile Design; Budapest Metropolitan Egyetem; Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – Design Intézet; Pécsi Tudományegyetem: Vizuális Ismeretek Tanszék; Soproni Egyetem: Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatóinak munkáival.

HATÁRTALAN DESIGN DÍJ
Az eseményhez kapcsolódóan idén harmadik ízben kerül sor a Határtalan Design Díj átadására. A díj megalapítását jelentős támogatással segítette elő a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.
Busa Zoltán, a vállalat vezérigazgatója elmondta: „A CIG Pannónia által képviselt vállalati értékek és célok összhangban állnak a Határtalan Design Díj irányelveivel. Az elismerés lényege, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő lehetőségekre, a tehetségek pártfogásának jelentőségére. Az innováció és az egyéni igények teljesítése vállalatunknál a professzionális szolgáltatásnyújtáson keresztül megy végbe. Külön öröm számunkra, hogy a rendezvény nemcsak a hazai, de a régióban tevékenykedő designerek termékeit is felvonultatja, hiszen társaságunk is számos európai országban jelen van."

A díjat neves szakértőkből álló zsűri ítéli oda, amely az adott tárgyak eredetiségét, innovatív megoldásait és magas designtartalmát értékeli.
A három nyertes alkotó személyenként bruttó 300.000 forint értékű díjazásban részesül.

A Határtalan Design Díj zsűrijének tagjai:
Csomay Zsófia – Ybl-díjas építész, belsőépítész, érdemes művész,
Elisabeth Heine – Megbízott kurátor, Schmuckmuseum, Pforzheim,
Komáromi Ákos – Laguna Lakástextil Nagykereskedés tulajdonosa,
Zalavári József – DLA Habil Ferenczy Noémi–díjas formatervező művész, egyetemi docens, AMI, Sopron.

SZAKMAI NAP
A szervezők ezúttal is nagy hangsúlyt fektetnek a kiállításhoz kapcsolódó szakmai nap szervezésére. A szakmai napon a résztvevő művészek és együttműködő partnereik 10-10 perces előadásokból álló sorozatát és fontos nemzetközi projektek ismertetőit hallgathatják meg az érdeklődők.
A szakmai nap időpontja: 2019. május 31. 11.00–14.00 között.
Helyszíne: Új Budapest Galéria (Bálna).
Részletek a honlapunkon a Programok menüpont alatt.

TÁRSMŰVÉSZEK PRODUKCIÓI
A rendezvénysorozatot a társművészek produkciói is gazdagítják, mint például a Góbi Rita Társulat Tárgy–Tér–Tánc című kortárs táncelőadásának bemutatója – a kiállítás megnyitóján, május 30-án és a Múzeumok Éjszakáján a záróeseményen, június 22-én – a tárlaton látható műveket eleveníti meg.
Június 22-án Szatzker Zsanett harmonikaművész és Kovács Balázs harsonaművész koncertjét hallhatják az érdeklődők.
A kiállításon a kurátorok több alkalmommal tartanak tárlatvezetést.
Részletek honlapunkon a Programok menüpont alatt.

SZERVEZŐK
A kiállítást 2004 óta Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textile designer szervezi és rendezi. Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztek, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Szigeti Szilvia jelenleg a stuttgarti Akademie Schloss Solitude kuratóriumának tagja. Tervezői munkájuk során több hazai és nemzetközi kiállításon vettek részt, emellett tevékenységüket jó néhány szakmai elismeréssel jutalmazták már, többek között elnyerték a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjat, a Magyar Formatervezési Díjat, a Design Management Díjat és a Ferenczy Noémi-díjat. 1994-ben közösen alapították az Eventuell Galériát, s a kreatív műhelyben szervezett kiállításokon túl közel 200 magyar és nemzetközi esemény szervezése fűződik a nevükhöz (a 90-es évek Textivál textil- és divatmustrái a Szabad Tér Színházban és a Műcsarnokban, a BútoroSOKK avantgárd bútortervezőket bemutató tárlat az Iparművészeti Múzeumban). 2004 óta szervezik közösen a magyar designerekre fókuszáló madeinhungary-t; 2012 óta pedig a nemzetközi alkotókra koncentráló MeeD kiállításokat. Az eltelt évek során majd 4000 tervezővel és társművésszel dolgoztak együtt.

 

Információ:
Szigeti Szilvia, a Határtalan Design, a 14. madeinhungary + 7. MeeD kurátora, szervezője,
szilvisziget@gmail.com,
+36 20 567 2727

Sajtókapcsolat:
Rothman Gabriella,
rothmangabek@gmail.com,
+36 20 33 140 33

PROGRAMOK
2019.05.31. 11:00 - 14:00 Határtalan Design kiállítás - Szakmai Nap

A férőhelyek korlátozott számúak, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: szilvisziget@gmail.com
Résztvevő neve+Szakmai Nap tárgymegjelöléssel Május 28. 16:00 óráig.

Belépés: Múzeumi Belépővel
Felnőtt jegyár: 1000,-Ft,
Diák / Nyugdíjas jegyár: 500,-Ft
https://budapestgaleria.hu/uj/informaciok-latogatoknak/

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk