Épületek/Lakóépület

Ház a lejtőn

1/20

földszinti alaprajz

?>
földszinti alaprajz
?>
emeleti alaprajz
?>
d-d e-e metszet
?>
homlokzat - északi, déli
?>
Hajdó ház - északnyugati nézet - fotó: Kun Ákos
?>
Hajdó ház - délnyugati nézet - fotó: Makkai Bence
?>
Hajdó ház - déli oldali nézet - fotó: Makkai Bence
?>
Hajdó ház - teraszkijáratok - fotó: Makkai Bence
?>
Hajdó ház - délkeleti nézet - fotó: Makkai Bence
?>
Hajdó ház - lépcső látványa - fotó: Makkai Bence
?>
Hajdó ház - hálószoba-konzol - fotó: Makkai Bence
?>
Hajdó ház - északkeleti, bejárati sarok - fotó: Makkai Bence
?>
Hajdó ház - északnyugati, hálóoldal - fotó: Makkai Bence
?>
Hajdó ház - fürdőbevilágítás - fotó: Macalik Arnold
?>
Hajdó ház - nyugati homlokzat - fotó: Benedek István
?>
Hajdó ház - északi homlokzat - fotó: Benedek István
?>
Hajdó ház - északnyugati nézet - fotó: Benedek István
?>
Hajdó ház - déli nézet - fotó: Benedek István
?>
Hajdó ház - délkeleti nézet - fotó: Benedek István
?>
Hajdó ház - észak, nappali-, háló-részlet  - fotó: Benedek István
1/20

földszinti alaprajz

Ház a lejtőn
Épületek/Lakóépület

Ház a lejtőn

2016.03.25. 15:00
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Tóth-Horváth Réka

Földrajzi hely:
Erdély, Románia, Székelyudvarhely

Építészek, alkotók:
Pásztor István

Vélemények:
1

Hajdó ház

Tervezés éve:
2008

Építés éve:
2011

Bruttó szintterület:
245 m2

Stáblista

vezető tervező: blipsz + FKM Műterem (Kolozsvár) 
építész munkatársak: Benedek István, Macalik Arnold, Pásztor István 
épületszerkezet: Virág Jácint - LAMINA (Kolozsvár)
épületgépészet: Atanasiu Vlad - PROFINSTAL (Kolozsvár)
generálkivitelező: Octogon Invest 
beruházó: Octogon Invest

MÉD:

Székelyudvarhely, lejtős telek, elképesztő kilátás a városra is, meg a hegyekre is. A romániai építész iroda, a blipsz! és az FKM Műterem együttműködésében részleteiben hagyományőrző, többségben modern, házra felfutó zöldtetős családi lak épült. 

A megbízó eredetileg Macalik Arnoldot (építész, FKM Műterem) kereste meg azzal a feladattal, hogy tervezzen neki egy családi házat, aki azonban továbbította a munkát a blipsz! tervezői csapatának. Az együttműködés így is megmaradt a két építész iroda között, Macalik Arnold is a megvalósulásig kísérte a projektet. Ahogy utólag kiderült, bár a megbízó nem építőipari szakember, a kortárs építészetre rendkívül fogékony, és szakembereket meghazudtoló szinten ő maga is szenvedélyes ismerője az építés művészetének. A blipsz és a tulaj közös nevezőre jutott, így azóta is több terven dolgoznak együtt.

A tervezési feladatot és elvárásokat a megbízó nagyon tömören sorolta fel, így adott volt, milyen helyiségekre van szüksége. Egy korai összetettebb tervváltozat után az FKM Építészműhely munkatársainak javaslatára a blipsz csapata visszatért az első, talán kissé vadabbnak tűnő ötlethez, melyre a tulajdonos is igent mondott. Végül ezt a verziót adták le engedélyeztetésre is. Csak a kivitelezési tervcsomag elkészítése során dolgozták ki a alaposabban a házat, ami a tervezők szerint bár kissé nagy lett, de összességében pozitív, hogy változtatások nélkül, az első felmerült ötlet valósulhatott meg.


földszinti alaprajz
1/20
földszinti alaprajz




A telekről gyönyörű kilátás nyílik a városra, a háttérben pedig a hegyek vonulatára. Az épületet a déli lejtőre pozícionálták, ám a lejtő, ami a völgyben található városkára és a hegyek lankáira biztosítja a kilátást, észak felé lejt. A tervezők elfogadták ezt az ellentmondást, és a lakóteret a délnyugatra néző, lejtőbe illeszkedő terasz köré szervezték. A terasz a ház központi magjában található, kelet és nyugat felől részlegesen árnyékolt, és elhelyezkedése felidézi az udvar köré szerveződő tradicionális háztartást.

A belső terek elhelyezését a terület adottsága, a panoráma iltetve az optimális elhelyezkedés kritériumai határozták meg. A nappali és a konyha, mint a legfontosabb életterek, hatalmas üvegfallal nyílnak a teraszra. Nyáron ez a két helyiség részben árnyékolt, ám a hosszú, hideg téli időszakban hasznos a felületeken beáramló, nagy mennyiségű napsütés. Az egész házban csak az intim, meghitt helyiségeket és a szerkezeti kiegészítéseket határolja teljes fal, ezeken kívül nyitott, átlátható. A Hajdó ház hozzásimul a környezetéhez, természetes fa és kő burkolatával, a tető hegyoldalt formázó vonulatával, illetve a házra felfutó zöldtetővel.


Hajdó ház - teraszkijáratok - fotó: Makkai Bence
8/20
Hajdó ház - teraszkijáratok - fotó: Makkai Bence




Számos építészeti részlet romániai szinten újdonság volt, ennek következtében a kiviteli tervezés és a kivitelezés is lassan, hosszas dokumentálásokkal haladt. A problémákon sokat segített Macalik Arnold tapasztalata és a megrendelő, Hajdó Csaba rámenőssége is. A kényes munkálatokat kiváló csapatok végezték, a részletekre pedig mindannyian sok időt és figyelmet fordítottak mindannyian. Az eredmény döntő mértékben erdélyi munka lett.

A fiatal konceptuális tervező csapat mellett a kivitelezést nagy tapasztalattal rendelkező kollégáik végezték, míg az építést egy olyan beruházó vezényelte le, akinek fontosak az eredeti értékek. Sem a tervezés sem a kivitelezés nem volt egyszerű. Ahogy a tervezők sem számolták a belefektetett órákat, úgy az építtetősem bánta azt a pénzt és az építkezéssel járó feszültséget, amelyet ebben a projektbe belefektetett - még akkor sem, ha a pénz és az idő néha problémát jelent ezen a területen. A tervezéssel és építéssel járó aggodalmakat végül elfújta a szél, sőt a megrendelő családja is bővült a kivitelezés alatt.


Hajdó ház - fürdőbevilágítás - fotó: Macalik Arnold
14/20
Hajdó ház - fürdőbevilágítás - fotó: Macalik Arnold





Horváth Réka Lilla


Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2016.03.29.
06:41

Nagyon szép. Minden nézet felől érdekesen, mégis kiegyensúlyozottan aszimmetrikus tömegű, praktikus, nagy terekkel, jópofa színezéssel épített, a tájba simuló épület. Ezt a tömegjátékot csak a talajtól elemelt, terméskő borítású helyiség veszélyezteti, de végülis nem borítja fel. Külön tetszik, hogy a rajzokon, a garázsban egy Citroen DS21-es áll :-), ami önmagában is a lakók és a tervezők szépség iránti elkötelezettségére utal. A tető könnyen, napi szinten karbantartható, tehát hosszú távon is reális megoldást nyújtó zöld tető, a homlokzat anyaga pedig a rusztikussal kacérkodó, helyi adottságokra építő, mégis kortársi választás eredménye.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk