építészet : környezet : innováció

Hotel Wiesergut, Hinterglemm

2012. december 1-jén nyílt meg az Alpok legnagyobb síparadicsomának közelében, az ausztriai Hinterglemm településen a Hotel Wiesergut együttese, a családi vállalkozás évszázados majorságának helyén. A terveket Monika Gogl és irodája készítette, a koncepció alapját a természetesség, az egyszerűség és a minőségi anyaghasználat adta.

A Wiesergut Hotel együttese Hinterglemm településen, egy völgy végében található, ahonnan közvetlenül megközelíthető az Alpok legnagyobb és legmodernebb síparadicsomaként ismert „Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang”. A nemcsak télen, hanem nyáron is számos vonzó célpontot nyújt az ide látogatóknak, például a Kitzbüheli Alpok és a Hohe Tauern csúcsai, vagy a Glemm-völgy természeti világa.

Ezen a helyen 1350 óta egy Wiesern nevezetű tanya állt, egy nagy kiterjedésű birtok középpontjában. A 19. század végén Gertraud Kröll - Josef Kröll dédanyja – szállásolt el itt először pihenő vendégeket és a majorságot ő alakította át vendégfogadásra alkalmas hellyé. Így az alkotó, újító szellem a jelenlegi tulajdonosok és gazdák - Martina és Josef Kröll - vérében volt. Hosszú évek óta dédelgették egy új Wiesergut tervét, keresztül-kasul utazták a világot, sok ötletet merítettek és vetettek el, végül úgy döntöttek, hogy a hotelnek modern arculatot adnak, de ezzel együtt megőrzik a családi vállalkozásból fakadó értékeket is. Nem akartak trendekhez igazodni, hanem az volt a céljuk, hogy a vendégek a letisztult építészet, a nemes anyagok, a tudatos táplálkozás és az öröm révén időtlen élményben részesülhessenek, amelyet a természet közeli spa együttese is tükröz.

A Hotel Wiesergut összképe, fotó: Mario Webhofer - W9 Werbeagentur

Az új Wiesergut építése 2011 júliusában kezdődött a GartenSuite egységekkel. Eredetileg a régi majorságot is meg szerették volna tartani, de az évszázadok és az átépítések során a ház elvesztette jellegzetességeit, ezért lebontották. 2012 áprilisában indult a kivitelezés második szakasza, így év végétől egy teljesen új együttes fogadja az ide látogatókat.

Monika Gogl és innsbrucki irodája személyében a tulajdonosok megfelelő partnerre találtak céljaik megvalósításához. Jó érzékkel választották ki együtt a különféle anyagokat, színeket és beszélték át a részleteket, amelynek eredményeként egy új pihenőhely született. A Wiesergut együttesét 17 szoba, étterem, belső udvar, hét szeparált kerti lakosztály (GartenSuite) és a wellness-részleg alkotja. A különböző egységeket üvegezett folyosó köti össze. A főépületből közvetlenül, föld alatti folyosón érhető el a fürdőház, így a vendégeknek nem szükséges áthaladniuk a recepció területén. Az épületrészek egy nagyméretű négyszögletű udvar köré rendeződnek, amely gyümölcsfáival kellemes időtöltésre, csevegésre invitál. A Kröll család alapvető igénye volt, hogy élhető terek jöjjenek létre, ezért a tervezők a helyiségeket, az anyagokat és a műszaki kialakítást is a „tiszta élettér” alapelve szerint hangolták össze. A koncepcióban lefektetett archaikus és tiszta egyszerűség - csakúgy, mint a következetesség a belső tartalommal szemben - jól kiolvasható az építészeti kialakításból.

A kerti lakosztályok egyike, fotó: Mario Webhofer - W9 Werbeagentur

Az épületben kontrasztos, egyszerű anyagokat alkalmaztak, mint például helyi tölgy- és diófát, természetes követ, gránitot, üveget és látszóbeton, valamint kovácsoltvasat. Az időtlen stílus a természetet állítja a középpontba. Meleg tónusú, nemes vásznak, lóden anyagok és napcserzette  bőrök határozzák meg a belső terek hangulatát. A belsőépítészeti kialakítás Nina Steinbacher (Zell am See) nevéhez fűződik. A koncepció összeállításánál a földszínekhez közeli tónusok domináltak, mint például a szürke, a bézs, a barna, valamint ezek számos árnyalata az ősi „eau du nil” (halvány sárgászöld) színnel kombinálva. A Wiesergut berendezéséhez szükséges bútordarabokat a régióból szerezték be, különböző gyártóktól, a kiegészítők pedig neves dizájnerektől - Finn Juhl/Moller, Isabell Hamm és Arne Jakobsen - származnak.    

A szobák kialakítását a természetközeli luxus és a purista dizájn határozta meg, az enteriőrökben tiszta formanyelv érvényesül. A zöldtetővel fedett kerti lakosztályokban szinte egybeolvad a kint és a bent, méretük révén a terek loft-hangulatot árasztanak. Az 55 m2-es lakosztályok a 4 m magas, kelet felé tájolt üvegfalaknak köszönhetően természetes fényben fürdenek, valamint feltárul belőlük a környező hegyek látványa is. A berendezés része a kezeletlen acélból készült kandalló, a szabadon álló fürdőkád és a saját napozóteraszon álló, forrásvízzel töltött hotpot („forró fazék”) is. A szobákat  a kölni dizájner, Isabel Hamm kézzel fúvott üveg lámpái díszítik. Hasonló színvonal és dizájn jellemző a 35-45 m2 közötti szobákra a főépületben, ahonnan pompás kilátás nyílik Hinterglemm településére, a völgyre és a környező hegyvidékre. Családok számára két lakosztály áll rendelkezésre.

A Hotel Wiesergut belső tere, fotó: Mario Webhofer - W9 Werbeagentur

Az építtetők a spa-t a nyugalom és a pihenés helyeként képzelték el. Egy különálló épületben két masszázs-szoba, egy kozmetika, panoráma-terasz és teázó található. A csúcspontot a tetőn elhelyezkedő, acél ötvözetből készült medencével rendelkező magánfürdő jelenti kandallóval, szaunával és lenyűgöző kilátással.

A gasztronómia a Wiesergut Hotelben központi szerepet játszik. A mezőgazdasági termékek túlnyomó része - zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, tej, tojás - a családi gazdaságból, valamint a régióból származik. A konyha filozófiáját a „back to the roots” („vissza a gyökerekhez”) elv határozza meg, a hagyományos, minőségi hozzávalókat újraértelmezik a különböző fogások készítésénél. A fatüzelésű kemencében, ősi recept szerint készített Wiesernbrot révén az ide látogatók is a történelem részesei lehetnek. A növények növekedését a vendégek is testközelből tapasztalhatják meg az „ehető kertben”, valamint a fűszernövény-, bogyósgyümölcs- és levendula-ágyásokban. A kertek kialakítása Marion von Kutschenbach müncheni tájépítész nevéhez fűződik.

A tervezőről

A Gogl Architects irodát 2001-ben alapította Monika Gogl. Az Innsbrucki Műszaki Egyetemen folytatott tanulmányai után a londoni Bartlett Építészeti Iskola mesterképzésében vett részt. 1997-2000 között a Ma'nGO irodát vezette Innsbruckban. A Ma'nGO iroda évek óta ismert egyéni építészeti és belsőépítészeti projektjeiről, amelyeket Isabel Hamm dizájnerrel és az Akzente Light irodával közösen jegyeznek. A Gogl Architects legismertebb munkája a Kitzbühel-ben található Hotel Schwarzer Adler (Fekete Sas Hotel) átalakítása (2008-2010), amelyet Mies van der Rohe-díjra is jelöltek. A Gogl Architects jelenleg Innsbruck mellett Saalfeldenben tart fenn irodát.

fordította: Garai Péter
    

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »