építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Ilyen volt a 10. Budapesti Építészeti Filmnapok

Tizedik éve rendezi a KÉK a Budapesti Építészeti Filmnapokat, melynek idén is a Toldi Mozi adott otthont március 8. és 11. között. A fesztivál évről évre bizonyítja, hogy az építészeti és urbanisztikai kérdések nem csak egy szűk réteget szólítanak meg: idén 33 filmet vetítettek, melyeken több mint 2000-en vettek részt, a vetítések fele telt házzal futott, sőt volt olyan film, melyet újra levetítettek az óriási érdeklődés miatt.

Idén a jubilieumi 10 éves alkalomra olyan extrákkal készültek a szervezők, mint, hogy újra megnézhettük az elmúlt évek filmjeiből közönségszavazott kedvencet, a "Velence-szindrómát". Emellett minden eddiginél több nemzetközi és hazai vendég vett részt a Filmnapokon, így idén is lehetett rendezőkkel és fesztiváligazgatókkal beszélgetni: a fesztivál hagyományaihoz híven számos film után kérdezhettünk az alkotóktól, rendezőktől és kerekasztal beszélgetéseken vehettünk részt.


fotó: Mohai Balázs

 

Az idei rövidfilm-válogatás, a "Ha te nem, akkor senki" után Polyák Levente beszélgetett a városi térhasználatról Szerencsés Ritával (Budapest100, MoME), Tömör Miklóssal (VaLyo) és Lakner Antallal (Téreltérítés), a vetítésen bemutatt "Szabihíd – A szabadság hídja" című film kapcsán, mely a VaLyo Szabihíd projektjét dolgozza fel: egy olyan urbanisztikai, köztérfejlesztési kísérletet, ami áttörést jelenthet a spontán akciókból a városvezetés által is támogatott köztérhasználatok felé. A Bjarke Ingels-t bemutató "BIG Time" című dokumentumfilmet követően Jord den Hollander beszélgetett a korábban BIG irodákban dolgozó építészekkel; Boromissza Júliával, Csirmaz Domonkossal és Kalászi Zoltánnal. Jord den Hollander, a Rotterdami Építészeti Filmfesztivál vezető kurátora, a Filmnapok idei kiemelt meghívott vendége volt és számos beszélgetést moderált, többek között a fesztivál vasárnap délelőtti kísérőeseményét is, ahol az alkotókkal találkozhattak az "Ébredj Építésszel: Filmnapok Közönségtalálkozójára" érkezők.


fotó: Mohai Balázs

 

A Budapesti Építészeti Filmnapok is csatlakozott a nemzetközi Jane’s Walk kezdeményezéshez a jubileumi nyitófilm a "Jane polgár – Csata a városért" apropóján. A Jane Jacobs gondolatai által inspirált Jane's Walk kezdeményezés városlakók által vezetett sétákkal csatlakozik az urbanista-újságíró Jacobs örökségéhez, amik célja, hogy felfedezzük, jobban megismerjük lakókörnyezetünket. A séta során a belváros közterületeinek átalakulását, a történelmi városszövet hagyatékát, és a múlt század sikereit és kudarcait nézhették végig az érdeklődők építész szemmel, Klaniczay János (KÉK) vezetésében.

forrás: sajtóközlemény

 

 

KÉK - Kortárs Építészeti Központ

vélemény írásához jelentkezzen be »