építészet : környezet : innováció

Izlandi börtön-pályázat magyar építészek részvételével

Gestur Ólafsson építész-várostervező, valamint Horváth Zoltán Vilmos, Árvai András és Dobóczy Ákos építészek koncepciója a kiemelt munkák közé került az izlandi Reykjavík peremére tervezett börtön pályázatán. A tervező csapat célja – a rideg funkció ellenére – egy világos, könnyen átlátható és jól használható épület létrehozása volt.

Idén részt vettünk egy Reykjavíkba épülő börtön pályázatán, ahol a város peremére kerülő, zöldmezős (a mező itt gyakorlatilag láva) beruházásként egy új börtön megtervezését várta a kiíró. A zsűri a kiemelt tervek közé sorolta a pályaművünket.

Izlandi börtön-pályázat

A börtön tervezésénél a skandináv szemléletet megismerve és megértve megpróbáltunk új, eddig nem használt megoldásokat keresni az összetett és gyakran megoldhatatlannak tűnő elvárásokra. Az alaprajz szerkesztésénél próbáltuk elérni a különböző egységek jó kapcsolatát a flexibilitás és a biztonsági követelmények megtartásával - mely elvárás volt a kiíró részéről - és mindemellett izgalmas, változatos épületstruktúrát kialakítani. A leendő börtön méretei, a bekerülő kiegészítő funkciók gyakorlatilag egy otthonos - akármennyire is groteszk a jelző -, világos, könnyen átlátható és használható épületet eredményeztek, amely a bentlakók és az ott dolgozók számára élhető közeget teremtenek, struktúrájában is követve a kerítésen kívüli életet.

Látványterv

Látványterv


Összefoglaló a bíráló bizottság értékeléséből:

A terv erős formálású, szépen előadott. Az épületet nagyon jól integrálja a telekre és a környező területbe, viszont belső kapcsolatai nem kiforrottak és problémásak az üzemeltetés szempontjából.

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »