építészet : környezet : innováció

Karakteradó finom részletek - a Hotel Balance Lenti belsőépítészete

Az elegáns hotelek esetében ismerjük a jól bejáratott - és el is várt - zsánert: magas minőségű anyagok, kellemes, harmonizáló színvilág, karaktertől függően trendi vagy épp klasszikus bútorok. Medveczky Kazimir és Gothárd Erzsébet épületbelsője túllép ezeken: helyi értékek, jelek, anyagok és régi emlékek oldódnak fel a részletekben, egyedi hangulatot adva a tereknek.

Lenti város megbízásából, a városi gyógyfürdővel átjáróval összekötve - így a szállóvendégek részére is biztosítva a fürdő szolgáltatásait - épült meg a hotel. Feladatunk a szálloda és a kibővített fürdő új épületének belsőépítészeti tervezése volt. Saját eszközeinkkel egyedi hangulatot akartunk adni a szobáknak, így a helyi értékek, jelek, anyagok és régi emlékek használatát javasoltuk. A hetési minta geometriájából kiindulva terveztük a szőnyegeket, és eltérő háttérszínnel alkalmaztunk a különböző helyiségeknél. A padlóburkolatok léptékváltásával taktilis sávot hoztunk létre a bejárattól a recepciós zónáig és liftekig.


Balance Hotel Lenti - belsőépítészeti tervezés: Medveczky Kazimir, Gothárd Erzsébet - fotó: Batár Zsolt


Szintenként a különböző szobákat eltérő színekkel emeltük ki, ugyanezt alkalmazva a közlekedőknél is. A bútorfelületeknél ismerős anyagként a szürkés, természetes tölgyet, a kárpitozásoknál filcet használtunk. Régi hetési épület- és zsánerfotókat használtunk fel a helyi fotóarchívumból, kicsit átértelmezve azokat. Világos földszíneket használtunk alapszínként a közösségi területeknél, kiegészítve a natúr tölgy erezetével és a kerámia finom textúrájával. Néhol sötét megszakításokat alkalmaztunk az álmennyezet egybefüggő felületét keretesen kiemelve, amire a végfalak plasztikus mintázata is rájátszik.

Az éttermet sötét falakkal és mennyezettel terveztük, a nagy teret fénykiemelésekkel tagoltuk, így téve otthonosabbá azt. Kisebb léptékű formákat és tárgyakat használtunk, például hatszögletű kerámialapokat, fali kazettás burkolati fülkéket, farácsozatot, láncos térelválasztót és egyedi tervezésű vörösréz huzalcsillárokat. A régi zsánerfotós poszterek is a hangulat megteremtése miatt kerültek a falra.


Balance Hotel Lenti - belsőépítészeti tervezés: Medveczky Kazimir, Gothárd Erzsébet - fotó: Batár Zsolt


A lakosztályokkal szembeni igény volt, hogy a magasabb igényeknek is megfeleljenek, illetve nagyobb családok részére is hosszabb időre kellemes tartózkodást biztosítsanak. Két lakosztályt terveztünk, melyek lényegében színvilágukban különböznek: egy hidegebb színállásút krém, galambszürke, antracitszürke és fekete árnyalatokkal, illetve egy melegebbet vajszínű, őz barna és sötétbarna színekkel. A hálószobák is hasonlóak, az előbbi óarany- fekete és galambszürke-barna színű drapériával, a hozzá illő színű tapétával és szőnyegpadlóval, míg az utóbbi narancs-fekete és türkizkék-óarany geometriai mintás textilekkel felszerelt.


Balance Hotel Lenti - belsőépítészeti tervezés: Medveczky Kazimir, Gothárd Erzsébet - fotó: Batár Zsolt


Az előtér egyedileg tervezett, térbeli kockát idéző bordűrös szőnyegpadlója bevezet az étkezőn keresztül a nappaliba, egységet alkotva a különféle méretű terek között. Az egyedi bútorok és ajtók csokoládébarnára pácolt tölgyfából készültek, melyekhez finom, árnyalatukban különböző, uni színű és trapéz mintázatú, anyagában nyomott szarvasbőr érzetű textillel kárpitozott ülőbútorok készültek. A hátteret fekete és szürke, átlós mintájú, illetve barna és bézs színű tapéta alkotja. Az exkluzivitás érzését elsősorban a fényekkel terveztük elérni, melyek egyrészt rejtett álmennyezeti szegélyvilágításként emelik az alacsony belmagasságot, másrészt függőlegesen is osztják a hosszú közlekedőt, és a különféle hangulatokhoz jobban illeszkedő intim fényhatást adnak.


Balance Hotel Lenti - belsőépítészeti tervezés: Medveczky Kazimir, Gothárd Erzsébet - fotó: Batár Zsolt


A vizes helyiségeket nagyméretű, vékony, anyagukban pöttyös csontszínű és barna, illetve arany, apró pöttyös greslapokkal alakítottuk ki, kiegészítve edzett üveg tolóajtókkal, rejtett álmennyezeti, illetve tükör mögötti világítással, beépített pult alatti fényekkel.

A minőségi szállástér érzetét a színek és anyagok alkalmazásával és a textíliák kis tónuskülönbségekkel illeszkedő színharmóniájával értük el, melyet rozsdamentes acél és vörösréz kiegészítők, lámpák, keretezett fotótári képek, festmények egészítenek ki.

Medveczky Kazimir, Gothárd Erzsébet

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »