Épülettervek

Kávé, kilátás, kiállítás, kupola - Menczelesz Dániel terve a Gellérthegyre

1/9

Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel

Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
1/9

Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel

Kávé, kilátás, kiállítás, kupola - Menczelesz Dániel terve a Gellérthegyre
Épülettervek

Kávé, kilátás, kiállítás, kupola - Menczelesz Dániel terve a Gellérthegyre

2016.12.20. 13:14

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Menczelesz Dániel

Gellérthegy ötletpályázat

Tervezés éve:
2016

Stáblista

építész tervező: Menczelesz Dániel

Letölthető dokumentumok:

A Gellérthegy ötletpályázatra beadott, megvételt nyert tervében Menczelesz Dániel hagyja érvényesülni a terület meglévő adottságait - a természeti környezetet, a kilátást -, és további okot ad a turistáknak az odalátogatásra újonnan létesítendő, tetszőleges anyaggal megtölthető kiállítóterek formájában. A tervezett látvány meghatározó, karakteres eleme a múzeum fölé boruló kupola.

Gellérthegy

A Gellérthegyre és a vele egybefüggő zöldterületekre (Kopaszi-gát, Tabán, Horváth-kert, Vérmező, Városmajor és Zugliget), fontos rekreációs szerep hárul, így épített környezete kiemelt fontossággal bír. A Gellérthegy adottságait nézve világosan látható, hogy a Dunával való kapcsolata a túl meredek, sziklás hegyoldal miatt lehetetlenné válik. A Duna két hídja, az Erzsébet híd és a Szabadság híd jelölik ki a turisták és a városlakók által legkézenfekvőbb megközelítési lehetőségeket. Ezeken kívül közvetlenül a Citadella mellett található egy parkoló, mely a turisták által legkedveltebb megközelítési lehetőséget nyújtja, hiszen így séta nélkül gyönyörködhetnek a lélegzetelállító panorámában - ám ennek súlyos ára van.


Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
6/9
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel



A jelenlegi állapot, miszerint sok busz zsúfolódik össze kis helyen, a Gellérthegy természetvédelmi területére nézve elfogadhatatlanul nagy terhelést jelent, a természetvédelmi területhez méltatlan helyzetet teremtve. A parkolni vágyó turistabuszok százai által okozott kedvezőtlen helyzetre megoldásul szolgálhatna a közlekedési csomópont áthelyezése a Hegyalja út és Tigris utca által határolt, jelenleg is üres telekre. Ezen telek pozíciója több szempontból is előnyös, és a telek mérete lehetővé teszi az eddiginél jelentősen több busz egyidejű parkolását. A helyszín a Gellérthegyet északi irányból határoló Hegyalja út legmagasabb pontján és egyben a természetvédelmi terület tőszomszédságában található. Innen néhány perces sétával, és minimális szintkülönbség leküzdésével érkezhetünk meg a Citadellára. Az új parkoló létesítése a jelenlegi közlekedési rend kisebb mértékű átalakítását vonja maga után, melyet a környezet lehetővé tesz. Az új buszparkoló legideálisabb helyre történő áthelyezése mellett a Budapesti Közlekedési Központ által üzemeltetett 27-es buszjárat sűrítését, illetve egy új, a buszparkoló és a Citadella között közlekedő járat létrehozását javaslom.


Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
3/9
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel



A Gellérthegyet ellepő „sétálóutcák érhálózata” jelenleg elhanyagolt, néhol veszélyessé teszi a gyalogos közlekedést, ezért azok felújítása a projekt fontos sarokpontja. A területen fekvő funkciójukat vesztett ingatlanok feleslegesek, esztétikailag rontják a természetvédelmi terület értékét, így ezek lebontását javaslom. A víztározó és a Szent Gellért Sziklatemplom létjogosultsága vitathatatlan, ezért azokat érdemes lenne felújítani.


Citadella

A Gellérthegy legmagasabb pontján épített erődnek (illetve az előtte szintén ugyanoda épített Csillagdának) története van. Megépítésének oka, funkciója - az esetlegesen lázongó budapesti nép kordában tartása, valamit megfélemlítése - az idők során változott, árnyalódott, ám konstrukcióját tekintve az építmény továbbra is erőd maradt.

Az épület három fő egységből áll: a Főerődből, a Nagyudvarból és a Keleti rondellából. A Főerőd, illetve a hozzá közel lévő fedett udvari részek kétszintesek. A Nagyudvart folyamatosan emelkedő rézsűs feltöltés jellemzi, melyet a lőrések által tagolt vastag kőfal szegélyez.


Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
4/9
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel



A Citadella továbbélése szempontjából és látogatottságából kifolyólag adekvát funkció a múzeum, illetve Panoráma kávézó. Az épület bejárata változatlanul az eredeti helyén, az északi oldalon marad. Innen vezet fel az út a korábbinál elegánsabb, az épület közepe felé emelkedő rámpán. Majd jobbra lefelé kanyarodva a Múzeumba, illetve balra felfelé sétálva a Panoráma Kávézóba, a Déli és az Északi kilátópontokhoz érkezünk meg. A Panoráma Kávézóhoz és az Északi kilátóponthoz üveg-acél lépcsőfokokon jutunk fel az üvegfödémű platóra, ezáltal az alatta lévő lőállásokra továbbra is rá lehet majd látni. A jelenleg a Nagyudvarban található óvóhely lebontásra kerülne, így az udvarban egy egybefüggő – csak az ösvények által keresztülvágott – fás, bokros zöldterület alakulna ki.

A tetszőleges tematikájú Múzeum a Főerődben kapna helyet. A lejtős rámpán megérkezve a földszinten található a Múzeum bejárata, melyen belépve az előtérbe jutunk, ahol szemben a pénztár, kétoldalt pedig a ruhatárak helyezkednek el. Az eredeti közlekedőmag részleges lebontásával, illetve a Főerőd udvarának egy üvegkupolával történő lefedésével nagyvonalú közlekedőtér alakul ki. A Főerőd gyújtópontjára szerkesztett, elegáns, áttört „lebegő lépcső” biztosítja a látogatók számára a vertikális közlekedést.

Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
1/9
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel



A kiállítóterek közül mind a földszinten, mind pedig az emeleten az időszaki a belsőn, míg az állandó kiállítóterek a külső gyűrűn találhatók. Kiszolgáló helyiségek (személyzeti szobák, biztonsági szoba, közlekedő, mosdók, teakonyha, takarítószertárak) mindkét szinten találhatóak, a Múzeum-shop a Főerőd keleti oldalán, az emeleten helyezkedik el. A múzeum igazgatási részlege, az irodák a Nagyudvar belseje felé néző épületek emeleti, míg a raktárak, manipulációs terek, műhelyek, restaurátori helyiségek a földszinten lennének kialakítva. Az időszaki kiállítótérben lehetősség van könnyűszerkezetes mobil falak elhelyezésére, ezáltal nagyobb helyet biztosítva a festményeknek, vagy egyéb más kiállítandó tárgyaknak. Az állandó kiállítás emeleti részén található a legizgalmasabb kiállítóterem. A Budai Várra, Budára és Budapestre néző, a város kialakulását, fejlődését, növekedését bemutató terem külső fala teljesen üvegezett, így biztosítva tökéletes helyet a „3 dimenziós virtuális sétának”. A múzeumi látogató egy speciális szemüveg segítségével visszapörgetheti az idő kerekét, hogy az ő általa kiválasztott időponttól, történelmi korszaktól kezdve végignézhesse Budapest városának morfológiai fejlődését.


Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel
9/9
Gellérthegy ötletpályázat - tervező: Menczelesz Dániel



A Nagyudvarban találhatók a mindenki számára ingyenesen látogatható kilátópontok, melyek közül a déli közvetlenül, míg az északi lépcsőn keresztül érhető el. A Citadella keleti részében – a Rondellában – helyezkedik el a Panoráma Kávézó, amely az Északi kilátóponthoz hasonlóan üveg-acél lépcsőkön átvezető úton közelíthető meg, az üvegfödém pedig lehetővé teszi az alatta lévő falakra, lőrésekre való rálátást.

Menczelesz Dániel

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk