Pályázatok/Nemzetközi

Kiállítási projekteknek hirdet pályázatot a VI PER Gallery

1/1

?>
1/1

Kiállítási projekteknek hirdet pályázatot a VI PER Gallery
Pályázatok/Nemzetközi

Kiállítási projekteknek hirdet pályázatot a VI PER Gallery

2021.01.14. 09:51

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Csehország, Prága

Cég, szervezet:
VI PER Gallery

Beadási határidő:
2021.02.14. 23:50

Címkék:
design, építészet, kiállítás, művészet, urbanizmus

Nemzetközi nyílt pályázatot hirdet kiállítási projektekre a prágai VI PER Gallery nonprofit intézmény. A javaslatokat február 14-ig várják, a kiválasztott, nyertes elképzelést pedig 2021 végén valósítják meg a galériában.

A Csehországban található galéria tematikájának középpontjában a tágabb értelemben vett építészet áll, kapcsolódva a kortárs művészet, az urbanizmus, a dizájn, a média tárgyköréhez, valamint politikai, jogi, társadalmi, gazdasági, ökológiai és térbeli összefüggésekhez, amelyek segítenek az építészet és az épített környezet alakításában. A felhívásra különböző országok építészei, művészei, tervezői, kutatói, kurátoroi, kritikusai egyéni pályázóként vagy csoportosan jelentkezhetnek.

A benyújtott tervekre vonatkozóan nem húztak szigorú határokat: a műfajok széles skáláján mozogva, várják az építészethez, a művészethez, a dizájnhoz vagy más tudományterülethez kapcsolódva az eredeti projekteket, amelyek tükrözik az építészet jelentőségét az aktuális kérdésekben, kortárs gondolkodásban. Kiemelten értékelik azokat a pályamunkákat, amelyek innovatív ötleteket dolgoznak fel, valamint egyedi gondolatokat, kritikus, kísérleti megközelítést mutatnak be. A résztvevők feladata kidolgozni és részletesen leírni az elképzelést, elvégezni a szükséges kutatást, valamint megfogalmazni egy kurátori, kiállítási tervjavaslatot. A projektekben világosan meg kell határozniuk a célokat, a szükséges időkeretet és a költségvetést is. 

A javaslatokat nemzetközi zsűri vizsgálja. A kiállítás kurátorának és / vagy a kiállító művésznek meg kell jelennie a kapcsolódó programon. A galéria immár második alkalommal hirdeti meg pályázatát. A korábbi, 2018-as eredmények a VI PER Gallery oldalán tekinthetők meg.

Alapvető információk a kiállítótérről:

A galéria három szobából áll: az egyiket könyvesboltnak használják, a másik kettő, egy nagyobb főtér és egy kisebb helyiség, amelyek egyaránt használhatóak lesznek a kiállításhoz. A tárlat helyszíne igény esetén bővíthető a könyvesbolttal. Az oldalsó helyiség kisebb installációk elhelyezésére, videók vetítésére alkalmas. A központi tér méretei kb. 8,8 × 5,7 × 3,3 m. Részletekért érdemes a galéria oldalán böngészni, ahol megtalálható az alaprajz is.

A VI PER Gallery ajánlatai:

• segítség a telepítésben

• korlátozott pénzügyi fedezet, amelyből finanszírozható az anyagok költsége, a gyártás, a telepítés, a szállítás, a tiszteletdíjak / résztvevők díjai, az utazási költségeket stb. 

• kiállítási plakátok és prospektusok grafikai tervezése és nyomtatása

• a kiállítást cseh és angol nyelven leíró kurátor szövegek nyomtatása, beleértve a fordítást is

• PR (sajtóközlemény, közösségi oldalak, hírlevelek stb.)

• a kiállítás fotódokumentációja

• kiállítás megnyitó (vendéglátás, szolgáltatás, hangosítás)

• a kiállítás megnyitása a nyilvánosság előtt a galéria nyitvatartási idejében

Pénzügyi szempontból költségesebbnek ígérkező projektek esetében a szervezők azt javasolják, hogy a művészek vagy a kurátorok keressenek saját támogatási forrásokat is.

A jelentkezésnek tartalmaznia kell:

• a projekt, elképzelés lényegének felvázolása (max. 150 szó, jelen időben írva)

• a terv részletes leírása (max. 1000 szó, jelen időben írva) és képi megjelenítése vagy vizuális dokumentációja (max. 5 oldal): a leírásnak tartalmaznia kell a szerző nevét, a projekt címét és elérhetőségeit

• a javasolt kapcsolódó rendezvények rövid leírása, például megbeszélések, előadások, workshopok stb.

• életrajz a projekt szerzőjéről és / vagy résztvevőiről (legfeljebb 150 szó személyenként, harmadik személyben írva)

• munkaterv, projekt ütemterve, költségvetési javaslat

• az összes anyagot angol nyelven kell benyújtani egy PDF fájlként (max. 5 MB méret), a fájlneve „Pályázó neve_Title" (pl. Nelson Peter_Architecture) formátumban legyen

• a pályázatokat hiánytalanul kell benyújtani a határidőig: a leírásban megfogalmazott elvárásoknak nem megfelelő terveket a zsűrik nem veszik figyelembe

• a teljes pályázatot angol nyelven kell benyújtani

Zsűri:

Davide Tommaso Ferrando - építészkritikus, kutató és kurátor, a Bozen-Bolzano Szabadegyetem Tervezési és Művészeti Karának tudományos munkatársa, az Unfolding Pavilion társkurátora és a Vice Versa Magazine igazgatója.

Samia Henni - történész, teoretikus, oktató és kurátor, az Architecture of Counterrevolution: The French Army in Northern Algeria (2017) című könyv szerzője és a Cornelli Egyetem Építészeti Főiskolája Építészeti Tanszékének adjunktusa.

Johnny Leya - építész és várostervező, a Traumnovelle társalapítója és az Eurotopie, Belgian Pavilion egyik kurátora a 2018. évi 16. Velencei Építészeti Biennálén.

Monika Platzer - az Architekturzentrum Wien, az osztrák nemzeti építészeti múzeum kurátora és különleges gyűjteményeinek vezetője és a a közelmúltban megjelent Cold War and Architecture: The Competing Forces that Reshaped Austria after 1945 (2020) szerzője.

Anna Puigjaner - építész, kutató és szerkesztő, a barcelonai MAIO építészeti iroda társalapítója, a Columbia GSAPP szakmai gyakorlatának docense és a Harvard GSD´s Wheelwright Prize 2016-os kitüntetettje.

Tadeáš Říha - londoni székhelyű építész és író, a Weak Monument, Estonian Pavilion társkurátora a 2018. évi Velencei Építészeti Biennálén és a Steel Cities: The Architecture of Logistics in Central and Eastern Europe (2019) társszerkesztője.

Andi Schmied - képzőművész és építész, székhelye: Budapest, Magyarország, a Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan szerzője.

A pályázatokat elektronikus úton kell benyújtani 2021. február 14-ig, az info@vipergallery.org e-mail címre. Az e-mail tárgya a „Pályázó neve_Title_VI PER Gallery_Call 2021" legyen (pl. Peter Nelson_Architecture_VI PER Gallery_Call 2021).

Az eredmények 2021 márciusában lesznek elérhetőek.

A győztes a későbbiekben együttműködik a VI PER Gallery munkatársaival a tartalom, a formátum és a kapcsolódó program továbbfejlesztése érdekében. A kiállítást 2021 végén a VI PER Gallery- kiállítóterében rendezik meg. További információk: info@vipergallery.org

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk