építészet : környezet : innováció

Kidurrant a Dubaj-lufi

A tűzijátékok kialudtak, a felszolgált homárok páncélját összesöpörték. A napokban rendezték meg a legújabb dubaji építészeti csoda, az Atlantis Palm Jumeirah Beach sztárokkal tűzdelt átadási ünnepségét. A show után azonban nemcsak a vendégek lettek másnaposak - megtörtént az, amit előre lehetett látni: a Dubaj-lufi kidurrant.

A tűzijátékok kialudtak, a felszolgált homárok páncélját összesöpörték. A napokban rendezték meg a legújabb dubaji építészeti csoda, az Atlantis Palm Jumeirah Beach sztárokkal tűzdelt átadási ünnepségét. A show után azonban nemcsak a vendégek lettek másnaposak - megtörtént az, amit előre lehetett látni: a Dubaj-lufi kidurrant. Eddig csodálkozva és hitetlenkedve néztük, ahogy a kis emírség hatalmasabbnál hatalmasabb építési projektekbe kezdett, legyen az minél magasabb felhőkarcoló, minél nagyobb szálloda, minél nagyobb területű mesterséges sziget - mintha nem is tudnának a globális hitelválságról.

Az Atlantis Palm Jumeirah Beach Dubajban
Múlt héten az Architect's Journal arról tudósított, hogy "a Dubajban dolgozó építészek és ingatlanfejlesztők létszámstopot és elbocsátásokat rendeltek el az emírség ingatlanpiaci válsága miatt." A legnagyobb helyi ingatlanfejlesztő cégek, így a világ legmagasabb épülete, a Burj Dubai mögött álló Emaar is leépítésbe kezdett. Eddig agyonreklámozott nagy projektek, például a Palm Deira, azaz az újabb mesterséges sziget építése határozatlan időre leállt, míg a kint tartózkodó külföldi építészcégek, így az RMJM és a Ramboll Whitbyird is karcsúsítanak.

Egy brit építész szerint, aki két hete még Dubajban járt, a helyzet rosszabb, mint aminek látszik. "Teljesen szétszedik a projekteket, mindent át kell terveznünk olcsóbb anyagokból, és alacsonyabb áron eladni. Azok, akik az első részletet befizették, a másodikat már nem fogják. Sok éppen befejezett épület marad majd üresen. Dubajban azonban a tagadás módszerével kezelik a krízishelyzetet, és inkább határozatlan időre elhalasztják a projekteket, mint sem kimondanák, hogy végleg visszavonják azokat" – mondja.

A reklámok egész eddig jól működtek: Dubaj szinte lehetetlennek tűnő építészeti csodáival világszerte ismert lett. Még David Beckham is vett házat a Palm Jumeirah-n, igaz, azóta se látta ott senki. Mégis, a Palm ingatlanjai hatalmas összegekért keltek el még elkészültük előtt. Áruk az akkori 5 millió fontról mára alig 2 millióra csökkent. Várhatóan azért is leállnak majd az építkezések, hiszen kevesen lesznek, akik megengedhetnek maguknak egy itteni nyaralást, nemhogy egy ingatlant. A hotelszobák árából komoly engedményeket várhatunk.

Nem érdemes azonban ezzel azonnal leírni Dubajt. Igen komoly helyzetben van ahhoz, hogy világszerte domináns globális pénzügyi központ váljon belőle. És az is biztos, hogy jó darabig még a Burj Dubai marad a világ legmagasabb épülete...

Steve Rose - The Guardian

 

25 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »